schimmelSchimmel in mijn stofzuiger. Op een zonnige dag buiten op het balkon resten van piepschuim en een beetje water met de stofzuiger weggewerkt. Rampzalige gevolgen … 

 

Schimmel

schimmel kaas stofzuiger

geursensatie

Op je 57e je er niet van bewust zijn dat je geen water met je normale stofzuiger van je balkon kunt zuigen. Stom? Ja superstom. Nu weet ik even weer hoe schimmel ruikt. Vies, viezer en heel vies. Blauwe kaas ruikt best wel sterk. Mijn stofzuiger overtrof alle geursensaties die ik de afgelopen jaren heb ervaren.

Verhaaltje

als witte sneeuw

Op een zonnige dag in het najaar kregen mijn lieve buren zonnewering op het balkon. Omdat de overspanning van ons balkon ruim 7 meter is, is dat een hele klus. Daarom stonden er die dag een paar sterke, stoere vakmannen bij mijn buren op het balkon. Ze waren de hele dag bezig om te schuren, meten en boren. Onze buren hadden ons al even gewaarschuwd voor de overlast van het lawaai. Geen probleem toch? De buren hebben ook wel eens last van ons. We blijven in gesprek en behandelen elkaar met respect. In een appartementencomplex leef je redelijk op elkaars lip. Dat heeft nadelen maar zeker ook voordelen.

Piepschuim

stofzuiger

In het plafond op ons balkon (en dat van de buren … ) zit blijkbaar piepschuim als isolatie. Niet geweten; onbekend. Boeit ook niet, zo lang het er maar in blijft zitten. Door het boren kwam het er uitgewaaid. Als sneeuw bedekte het onze grijze vloer. Dus als brave huisvrouw aan de slag. Geen veger omdat dit piepschuim erg statisch is. De stofzuiger uit de studeerkamer gepakt en buiten aan de zuig. Zonnetje op de rug. Beetje regenwater met het piepschuim opgezogen. Geen vuiltje aan de lucht … nog niet …

Zaterdag

blubber, schimmel en haar

Paar dagen later, in het weekend, ging P.  stofzuigen. Na een paar seconden raakte onze woonkamer doordrenkt van een indringende stank. Hij vroeg of ik misschien dode spinnen of ander dood gedierte had opgezogen. Niet dat ik wist. De stofzuiger op het aanrecht en het opvangreservoir er af. Het opgezogen balkon-piepschuimvandeburen-water had zich binnen no-time omgezet in schimmel. Het al aanwezige stof en mijn lange haren was een perfecte omgeving voor het aanmaken van stank en een soort blubber. Water … ? Toen viel bij mij het schaamtekwartje. Dat had ik gedaan. Niet nagedacht over de consequenties van het opzuigen van regenwater en piepschuim.

Gelukkig konden we de stofzuiger demonteren, schoonmaken en voorzien van een nieuw filter. Probleem opgelost. Verhaal voor de categorie humoristische familieverhalen. Schamen? Nee hoor; iedereen doet domme dingen toch? De een misschien wat meer dan de ander. Ik lach erom en zie het als een leerzame ervaring.

haar, schimmel en blubber

In alle commotie heb ik geen foto’s genomen … maar ik denk ook niet dat je daarop zat te wachten. Toen we alles opgeruimd en schoon hadden, zagen we dat de drab ook op de vloer was gesijpeld. Wat een schoonmaak ellende op de zaterdagmiddag. Bah.