Sandwich Monte Cristo is een Amerikaanse kruising of mix tussen het zoete wentelteefje en de hartige croque. Brood mag weer dus kunnen we helemaal los op een ontspannen zaterdagmiddag.

Sandwich Monte Cristo

vijftigenmeer

mosterd en mayo

We genieten allemaal van het leven en ook weer van brood. In een bepaalde periode keek iedereen argwanend tegen brood aan omdat het veel koolhydraten bevat. Nu iedereen weet dat een ‘low carb’ dieet op lange termijn net zo ongezond is als alle andere crash diëten, eten we samen weer gewoon brood. Daarom vond ik het vandaag eens tijd om de ‘Sandwich Monte Cristo’ te proberen. Thuis. Lekker in onze eigen pan.  De beruchte Earl of Sandwich is de bedenker van de korstloze driehoekige boterhammen. Handig om te snacken tijdens zijn gokverslaving. In de loop van de tijd varieerde men met deze sandwich in veel landen en in veel stijlen. In Nederland kennen we het wentelteefje natuurlijk en in Amerika ontstond de Monte Cristo als variatie op de croque monsieur. Vroeger bekend onder de neem French toasted cheese sandwich.

Wentelteefje

vijftigenmeer

eieren en melk

Het wentelteefje ken ik vanuit huis. Als we oud brood hadden doopte mijn moeder brood in melk en eieren. In het kader dat je geen voedsel verspild natuurlijk. Lekker in de pan en geserveerd met kaneel en bruine suiker. De voorloper van de sandwich en/of tosti. De oorsprong van de naam van de sandwich Monte Cristo is niet te herleiden. Niemand weet van de hoed en de rand. De een serveert deze boterhambom met vruchtenjam, anderen bestrooit het met fijne  poedersuiker.

Croque Monsieur

sandwich monte cristo

brood

besmeren met mayo/mosterd

De croque monsieur is weer de Franse versie van een tosti ham-kaas.   De croque monsieur bestaat uit twee sneden witbrood. Ham, gruyère en een royale laag bechamelsaus.  Gebakken in de oven, de pan of onder de grill. Serveer je deze sandwich met een spiegelei er op, heet het croque madame. In Frankrijk serveren ze dit met een frisse salade of patatjes; eventueel met een schepje mosterd. In Italië bestel je natuurlijk de panini ham/kaas. In Disneyland serveren ze nog wat extra’s bij de sandwich Monte Cristo; bramenjam, suiker en verse druiven. De sandwich zelf wordt belegd met Zwitserse kaas, ham en kalkoen.

Recept

in de pan met roomboter

sandwich monte cristo

eet smakelijk

Je mengt mayo en mosterd, eieren en melk. De hoeveelheden maken niet zo veel uit. Dat ligt aan je smaak. Het mengsel van mayo en mosterd smeer je op het brood. Ik heb er een sandwich van gemaakt met twee plakken maar als je enorme trek hebt, of grote eters op bezoek, kun je ook drie plakken besmeren. Daarop kaas en ham. Het belegde brood dippen in het melk/eier- mengsel en bakken in de pan. Ik had het in roomboter gedaan maar sommigen bakken in olie. De boter wordt wel bruin op den duur dus misschien is olie beter. Het omdraaien vergt natuurlijk wel techniek en handigheid.  Voor tips kun je kijken op YouTube.