Je hebt geen weerman nodig om te weten uit welke hoek de wind waait

Samen eten gezonder of gewoon gezellig?

samen etenSamen eten is gezellig en een waardevol moment. Ook als de kinderen klein zijn. Samen de dag doornemen aan tafel; genieten van een vers (met liefde) bereide maaltijd.

Samen eten is een hele organisatie

zaterdagavond uitzondering

Samen eten is fijn. Tenminste dat vind ik. Ik ben trouwens het type dat eten altijd fijn vind. Zo’n moment van rust in de dag. Iedereen gaat zitten om te genieten van een warme, liefdevolle maaltijd.  Sjieke borden, gewoon of van plastic met Disney figuren (kindertijd).  Eerst met de handjes en later met bestek.

Als je de kinderen klein hebt en ze zelf nog niet naar een sportactiviteit kunnen gaan, breng je ze. Voor het eten of na het eten. Of als ik wel eens deed ná de warme maaltijd en vóór het toetje. Dat kregen ze dan als een soort vertroetelmoment na het sporten, de zwemles of de avondvierdaagse. Zaterdagavond was de enige uitzondering. Dan mochten ze voor de tv eten; op de knietjes voor de tafel, fris gedoucht en in de pyjama.  Samen genieten van een populair kinderprogramma. Voor mij onvergetelijke herinneringen.

Samen praten

quality time

Wetenschappelijke studies tonen aan dat het samen eten een soort ‘quality time’ is met je gezin. Je deelt niet alleen je eetgewoonten maar ook de dagelijkse dingen. Luisteren naar elkaar; aandacht voor elkaar. Aan tafel voed je op, geef je aandacht en maakt eten tot bijna een ritueel. Bij mij schoot het er niet snel bij in. Met een man in ploegendienst en kinderen die beiden fanatiek sportten, was het vaak een uitdaging.  Toch lukte het in 90% van de gevallen.
Problemen werden besproken, verdriet werd gedeeld en er werden plannen gemaakt. Af- en opruimen deden (doen) we ook samen.

Gezond eten

gezond en …

Dat op tafel zetten van een gevarieerde gezonde maaltijd is topsport. Ik had een ultieme genieter en een wat minder makkelijke eter. De huisarts adviseerde om van het eten een feestje te blijven maken en dus geen machtsvertoon te gebruiken als iemand z’n bloemkool niet wilde opeten. Dan niet. Komt wel.  Hij was en is kerngezond (eet nu alles).  Maak vooral geen ruzie over het eten. Laat je kinderen wel proeven. Beloon ze daar dan ook voor.

… en minder gezond

Ik kookte vaak vooruit, in grotere hoeveelheden en vroor porties in voor later in de maand. Dat doe ik nu nog steeds. Tijd en gepieker (in de supermarkt) bespaard.

Tafelgesprekken

delen

Als de kinderen hier nu zijn, genieten we nog steeds van een maaltijd samen. Voor ons waardevolle tafelgesprekken. Verdriet, angst, toekomstplannen en roddels worden allemaal gedeeld. We luisteren en geven raad. Proberen niet te oordelen en te veroordelen. Ieder leidt per slot van rekening zijn of haar eigen leven. Als ze boven de 16 zijn, hoef je hier weinig meer van te vinden. Laat staan je mening opdringen.

Tegenwoordig zijn we vaker met z’n tweetjes. Ook dan zitten we aan tafel na een drukke dag werken. Ik kan er nog steeds van genieten om verhalen te delen. Over vrienden, onze kinderen en de dingen die ons zoals bezighouden op of na het werk.  Soms ruimen we direct op (samen) maar we blijven ook wel eens zitten. Voetjes omhoog en ontspannen uitbuiken.

2 reacties

 1. Annelies

  Yoehoe , dit was en is nog steeds super ik doe en heb het ook zo gedaan ,
  Nu ooit met tienen aan tafel , frietjes uit zak op plastic tafelkleed kipnuggets frikandellen ertussen flink wat zooi onder die tafel , dat ook
  Ik hoor ze zeggen nog Mam Oma dat was toch geweldig zo .
  En zo belangrijk die gesprekken.
  Mijn dochter zei laatst ,waarom heb jij pas afwasmachine gekocht toen wij het huis uit waren?
  nou kukels om jullie in de gaten te houden wat je bezig hield.
  Maar er worden ook nette tafelmanieren geleerd .
  En heerlijk ook alweer als die brady bunch er niet bij is , ik vind (t) met of zonder t
  Haha…. koken Bakken allerlei hapjes geweldig,
  Ik heb een hele moeilijke tijd gehad , En totaal geen zin in koken of samen eten
  en nu weer van je bordje een feestje maken ,lekker wijntje of pilsje erbij

  • Herma Westerdiep

   Fijn he wat zo’n familie samenzijn of gewoon met een lieve vriend of vriendin aan tafel, met je doet. Maak van de maaltijd een klein feestje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑