Ouderdom, pensioen en werken. Tot welke leeftijd is doorwerken verantwoord? Kun je je pensioen en je aow vervroegen? Dat hangt natuurlijk van heel veel verschillende dingen af.
Pensioen wat is dat eigenlijk?
Pensioen is het inkomen dat je krijgt vanaf het bereiken van jouw pensioenleeftijd. Dus je inkomen vanaf het moment dat je stopt met werken. Niet altijd gelijk met je AOW. Ouderdomspensioen spaar je bovenop je AOW. Kijk maar eens op de site van mijnpensioenoverzicht. Dan heb je inzage in op welke leeftijd je wat krijgt. Wat je dus al je werkzame jaren hebt (bruto) opgebouwd. Je betaalt pas belasting over pensioen wanneer je de pensioenuitkering ontvangt.
Algemene Ouderdomswet. Voor elk vol jaar in Nederland bouw je 2% AOW op. AOW is een soort staatspensioen, een basisinkomen, zeker geen vetpot. Het is gekoppeld aan het minimumloon. De leeftijd waarop je AOW ontvangt, kun je niet kiezen. Je pensioenleeftijd kun je daarentegen wel kiezen.
Hoe lang willen we doorwerken?
Als ik de vraag stel aan de mensen om me heen krijg ik verschillende antwoorden. De een wil doorwerken tot het pensioen en de ander wil het liefste morgen stoppen. Kun je doorwerken? Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag. Als je lasser op een scheepswerf bent, zul je sneller last hebben van lichamelijke ongemakken. Het lange buiten liggen, zitten, werken in onmogelijke houdingen in weer en wind, zal z’n weerslag hebben op je gezondheid. Ben je kapper, moet je de hele dag staan en werk je met chemische vloeistoffen. Heb je een goedlopend bedrijf is het nog weer anders. Moet je dan stoppen? Wil je dan stoppen? De gemiddelde leeftijd waarop we willen stoppen blijkt zo rond onze 57e te zijn. We moeten als we verder niets organiseren natuurlijk heel veel langer doorwerken.
Financieel
Heb je genoeg om van te leven als je eerder stopt met werken? Heb je genoeg gespaard? Heb je een goede pensioenregeling? Allemaal onderwerpen en vragen die je niet zo maar op een verjaardagsvisite in de groep gooit, maar wel de moeite waard om eens over na te denken. Ook al ben je nog maar (ik noem maar iets) veertig. Werk je in een branche waar je geen pensioen betaalt? In Nederland is dat niet verplicht nl. Bij ongeveer 95% is het pensioen bij de werkgever geregeld. Heeft je werkgever een pensioenregeling, ontvang je vaak binnen een maand een aanbod om deel te nemen. Houd daar dus rekening mee. In Nederland bestaan er ook nog eens vier soorten pensioenregelingen. Middelloon-, eindloon-, beschikbarepremie- en de combinatieregeling. Wil je weten hoe het in elkaar zit bij je werkgever? Laat je dan vooral goed informeren.
Levensverwachting
Hoe kan het dat er zo veel verschil zit tussen onze wensen en de levensverwachting? Meestal is er niet genoeg gespaard om door te leven op de manier waarop we leven als we nog werken. Als je nu in een benzineslurpende auto rijdt en je maakt ieder jaar een cruise naar Alaska is het de vraag of je dit vol kunt blijven houden na je pensioengerechtigde leeftijd. Misschien kun je met minder toe. Als je tot je vervroegde pensioen wilt leven van bijvoorbeeld 1000 euro per maand zul je dat bedrag moeten vermenigvuldigen tot je AOW leeftijd. Leg daarnaast ook een soort noodreserve aan voor onverwachte grote uitgaven. Schuif je je pensioen naar voren (ook een mogelijkheid), betaal je meer belasting over het pensioenbedrag. Sparen is veilig om dit te financieren, beleggen risicovol. Ingewikkeld vind ik.
Soms hebben we wel genoeg gespaard maar willen we nog ‘iets te doen’ hebben. Maatschappelijk van nut zijn. Status en aanzien in het kort. De categorie werknemers waar het werk onderdeel is van hun identiteit. Misschien gaan we dan wel snel achteruit is de gedachte. Bijna een soort doodvonnis of leeftijdsdiscriminatie. Maar volgens mij kun je je ook wel op een andere manier blijven ontwikkelen. Gelukkig kunnen we in Nederland kiezen wat we willen.
Het aantal jaren dat je geleefd hebt is niet zo belangrijk, eerder hoe je leefde tijdens al die jaren (bron: A. Lincoln).
Het is inderdaad iets om goed over na te denken. Ik ben zelf gestopt met zestig. Ik heb er wel een beetje spijt van gehad. Wij wilden gaan reizen, maar om allerlei redenen kwam dat er niet van. En dan is zestig nog best jong om thuis te zijn. Dus toen heb ik op mijn oude school zoveel ingevallen dat ik er vaker was dan sommige collega’s. Voordeel was natuurlijk wel dat ik nee kon zeggen
Heb je dan spijt gehad van het eerder stoppen of kwam het doordat je niet ging doen wat je van plan was? Misschien moet je vooraf rekening houden met allerlei scenario’s.
Man en ik hadden samen een edelsmederij en zijn gestopt toen we beiden 68 waren. Man heeft erge artrose aan beide armen, handen en knieën. We woonden op een boerderij met een erf/tuin van ruim 2200 m2. We hadden geen pensioen opgebouwd.
We hebben alles verkocht en wonen nu een een klein huisje aan de rand van een bos. Woonlasten hebben we nu niet meer en de winst op de boerderij is ons gezamenlijk pensioen. Verdeeld over verschillende rekeningen kunnen we royaal leven, zeker totdat we 100 zijn. We genieten van de natuur, kunnen volop tijd besteden aan onze hobbies (behalve aan het reizen in deze tijd) en zijn, op de artrose na, allebei nog goed gezond.
Kijk … dat lijkt me dus heerlijk. Samen genieten. Volgens mij moet dat het belangrijkste zijn waar je naar toe wilt werken als je eerder stopt. Misschien is dat sowieso wel een goed doel om naar toe te werken. De rest volgt vanzelf. Zoals reizen bijvoorbeeld.
Ik ben rond m’n 44aste gestopt met betaald werk. Deed daarna veel meer aan vrijwilligers werk. Naast mijn betaalde baan was daar simpelweg geen ruimte voor. Ben om diverse redenen gestopt. Een was een financieringsoverschot. Ik gaf/geef te weinig uit en kom goed rond met 700 euro/mnd. Heb nooit een auto gehad en rook niet. M’n benedenwoning heb ik al jaren hypotheekvrij en is ook een deel van m’n reserve waarvan de waarde gemiddeld 10% per jaar stijgt. Aanvankelijk had ik ook flink wat rente van spaartegoeden. Daar hoefde ik bijna geen belasting meer over te betalen toen ik stopte met werken. Inmiddels is het al het 10de jaar op rij dat ik bij de balastingdienst op nihil uitkom. Ik heb ook een vertrekpremie gekregen en die moest worden belegd. Dat leverde aanvankelijk een half % per jaar op. Toen ik daar aan sleutelde werd dat 10% per jaar. Daar was het niet om te doen, ik wilde niet dat er in Amerikaans onroerend goed werd belegd en niet in zaken als slechte werkomstandigheden of roofbouw op het milieu. Twee keer tegen het advies van de bank ingaan leverde me uiteindelijk flink wat geld op.
Mijn ouders kwamen prima rond van de AOW. Als dat op het huidige peil blijft dan geld dat ook voor mij. Ik krijg wel een pensioentje, maar dat stelt niet veel voor. Heb overigens van meet af aan bedenkingen gehad tegen het beleggen door de pensioenfondsen, waar je geen invloed op hebt. Om het simpel te zeggen: De ellende in het Amazonegebied wordt mede veroorzaakt door onze grote pensioenfondsen. Het liefste had ik nooit gebruik gemaakt van een pensioenfonds of anders had ik graag een vrije keuze gehad om een socialer en milieuvriendelijker pensioenfonds te kiezen.
Wijze woorden. Het voordeel is wel dat je je huis hypotheek vrij hebt. Maar als je die reserve wilt aanbreken moet je verkopen of je hypotheek verzilveren. Wij sparen ook zo veel mogelijk maar moeten wel belasting betalen. Maar ja dat laat ons niet weerhouden om door te zetten. Tja … die pensioenfondsen doen maar gewoon wat ze willen met ons geld. Totaal geen invloed op. Voor ons is het belangrijkste om samen op een gezonde manier te genieten en samen oud te worden.
Omdat ik niet kon doen wat we eigenlijk wilden doen, was ik te jong thuis en te actief daarvoor. Ik heb dat opgelost door veel in te vallen. Maar achteraf bekeken had ik beter kunnen blijven werken. Invallen is een heel stuk lastiger. Dit was een scenario dat ik niet had kunnen bedenken
Lastig dus om in de toekomst te kijken. Dan maar plannen maken en kijken of het goed uitpakt.