De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Ouderdom komt met gebreken; denk om je oren

ouderdom grote oren olifantOuderdom komt met gebreken. Waarom eigenlijk…? Onze oren gaan ook ineens minder functioneren. Leven met leesbril en dan ook nog een beetje doof. Oei.

 

Ouderdom komt met gebreken

nog meer hulpstukken

Naast het ontwikkelen van rimpels, droge huid, stijve gewrichten en slechte ogen blijkt dat de helft van de mensen boven de 55 slechter begint te horen. Vooral met veel omgevingsgeluid is het volgen van een gesprek niet altijd makkelijk meer. Je wilt er niet aan toe misschien; maar het is er gewoon. Waarom vraag je je voor de zoveelste keer af. Het is zo onhandig allemaal. Op weg naar het volgende hulpstuk?

Geluidsgolven

ouderdom

lawaaidoof

Nou: Je oor kan de verschillende frequenties van geluidsgolven niet altijd goed verwerken. De tonen die buiten deze frequentie liggen (of zitten …) horen we gewoon niet.
Misschien heb je vroeger wel een middenoorontsteking gehad, gerookt of bepaalde medicijnen gebruikt. Dit alles heeft negatieve invloed op je gehoor. Als je in je jeugd op je werk of tijdens een concert lang blootstaat aan geluiden boven de 80dB(A) ontwikkel je lawaaidoofheid of acute gehoorschade. Wij zijn ooit (vorig jaar) weggelopen bij een concert van Danny Vera toen we beiden pijn kregen aan onze oren. Deze opgelopen schade is onherstelbaar, hoorden we van een KNO arts.

Onze, met deze wetenschap, vers aangeschafte oordoppen zijn door de inval van Corona nog niet gebruikt.

Boven de 50 jaar

ouderdom grijs haar oren

grijze haren

Bovenop al deze ouderdomsverschijnselen blijkt dat niet alleen je trommelvliezen, je hersenen ook nog eens een rol spelen bij gehoorproblemen. Je hersenen filteren alle overbodige geluiden niet zo nauwkeurig meer weg als je ouder wordt. Alle geluiden komen dan dus door. Je gehoororgaan slijt tegelijkertijd en de combinatie van al deze factoren zorgt er voor dat het al met al niet meer zo is als op je dertigste.

Sommigen beweren dat het eten van vis de kans op gehoorschade verkleint, het matigen van alcohol en het dagelijks innemen van foliumzuur ook. Eet je ongezond neemt de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar het binnenoor af. Als je veel pijnstillers slikt, vergroot je ook de kans op gehoorverlies.

Stress

overactiviteit van de hersenen

Daar heb je em weer. Het is nog niet onomstotelijk bewezen maar het zou kunnen zijn dat het langdurig blootstaan aan stress, invloed heeft op ons gehoor. Lawaai heeft dan sneller een schadelijk effect.
Zelfs tinnitus kan verergeren door stress. Tinnitus ontstaat in de hersenen. Zenuwcellen die geen geluidssignalen meer ontvangen, gaan ter compensatie met elkaar communiceren. Dit netwerk vuurt als het ware signaaltjes op elkaar af. Dit veroorzaakt dan de (verschrikkelijke) tinnitustoon (piep, ruis etc.).  Overactiviteit van onze hersenen dus.

Je wilt, net als de leesbril, in deze aanloop naar de ouderdom, de aanschaf van een gehoorapparaat zo lang mogelijk uitstellen. Net alsof je er minder aantrekkelijk van wordt. Onzin natuurlijk. Maar het heeft alles te maken met acceptatie. Wees dus zuinig op je oren. Koester ze, leef gezond en leg ze in de watten (oordoppen) als je naar harde muziek staat te luisteren of als je werkt in een lawaaiige omgeving.

Mensen, die veel en onbevangen luisteren, hebben ook het meest te vertellen. (Bron: Godfried Bomans 1913-1971).

5 reacties

  1. Annelies

    Hoi Herma,
    op ieder onderwerp wat je aankaart had ik al een lijstje
    Het is echt zo …ouder worden .
    Hoorapparaat alweer 6 jaar .

    • Herma Westerdiep

      Ik hoop dat het een feest (…) der herkenning is. Dat is waar ik tegen aan loop en met jullie deel.

      • Annelies

        Ja super , vindt ik dit en blij dat ik met al het gene niet alleen zit .
        Haha

  2. Thea

    Mijn, toen 90 jarige, moeder kon nog prima horen alleen sprak iedereen zo zacht!

    Mijn gehoor wordt inderdaad minder. Vooral het ping-ping van de kleine fietsbellen hoor ik amper.

    • Herma Westerdiep

      ik heb sowieso geen overontwikkelde zintuigen volgens mij maar merk ook dat ik bij harde muziek sneller pijn aan mn oren krijg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑