De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Onderwijsweek; 5 oktober 2022 is de dag van de leraar

onderwijsweek vijftigenmeerOnderwijsweek; 5 oktober 2022 is de dag van de leraar. Die mogen ook wel een keer in het zonnetje worden gezet.

 

De Nationale Onderwijsweek

onderwijsweek

De Nationale Onderwijsweek

Ook weer zo’n dag c.q. week waar ik nog nooit van heb gehoord. In de Nederlandse variant van de onderwijsweek zijn er verschillende evenementen gepland om leraren te bedanken. Ontspanning en entertainment. Iedere dagen dealen met aandacht vragende ouders. Problemen oplossen en iedereen tevreden houden. Wat mij betreft hoeven ze geen lintje maar wel een hele doos vol complimenten. Geen cadeautje; wat je veel ziet aan het einde van het schooljaar. Onzin. Wij krijgen aan het eind van het seizoen ook geen cadeau van onze baas. De aspergeplukkers en de medewerkers in de bouw ook niet. Waarom zou je een hoop ouders in de stress en op kosten jagen omdat jij zo nodig een cadeautje moet? Gewoon zingen voor de juf of de meester is ook goed toch? Maar ja ik sta misschien iets anders in het leven.

Onderwijzers en leraren

heeft zo’n week effect?

Zou deze dag effect hebben? Volgens de website wel. Daar staat dat iedereen het belang van het onderwijs weer even duidelijk in het snotje heeft en dat de leraren daarna weer vrolijk en blij aan het werk gaan. Kan ik me niet echt voorstellen. Zorg maar dat je als regering laat zien dat je de leraar (en onderwijzer) koestert. Het is voor ons allemaal van essentieel belang dat onze kinderen goed onderwijs krijgen. Opvoeden doen wij en in het onderwijs laten ze (onderwijzers, leraren en docenten) de rest van de wereld zo veel mogelijk zien (wijzen ze de weg) en brengen op een verantwoorde manier kennis en vaardigheden over. Ze hebben zich in de afgelopen coronaperiode aangepast naar het geven van digitaal onderwijs. Moesten ook in hun uppie thuis werken en de kinderen bezig houden zonder fysiek aanwezig te zijn. Lijkt me best wel fijn maar ook lastig.

Geschiedenis

onderwijsweek

nieuwe wetten

In Nederland bedacht koning Lodewijk Napoleon allerlei wetten met nieuwe inzichten (begin 19e eeuw). In 1806 kwam de wet op openbaar onderwijs; in 1814 werd het van kracht. Lang verhaal kort (ambtenaren …). Ieder kind van 5 tot 12 jaar moest naar school kunnen gaan. Wel tegen betaling natuurlijk maar geen onderscheid in geloofsrichting.  Er komt wel toezicht op de kwaliteit van het onderwijs. Helaas vind de kerk toch haar weg om invloed op het onderwijs uit te oefenen. Laat iedereen toch naar dezelfde school gaan, met dezelfde kansen. Niet op aparte stromingen sturen. Verschillen ontstaan makkelijk en dus kans op het buitensluiten of discrimineren van kinderen.  Geloof hoort thuis, bij je ouders. Die vertellen je wel hoe het leven ongeveer in elkaar zit. Zij doen dit uit liefde, niet omdat ze er voor betaald worden. Ik denk dan aan al die horror verhalen van kindertjes die in kloosters hun onderwijs kregen van (zogenaamde toegewijde) nonnen en monniken. Uitzonderingen daar gelaten.

Respect

onderwijsweek

alleen maar respect

Vanuit mijn perspectief en mijn levenservaring, krijgt de onderwijzer, leraar en docent alle respect. Op de lagere school had ik verschillende onderwijzers, waar ik verschillende herinneringen aan heb. De één was streng, de ander las de meest fantastische verhalen voor. Ook op het middelbaar en voortgezet onderwijs. De ene was vol over zijn of haar vak en wist dit over te brengen, de ander stond voor de klas om geld te verdienen. Sommigen hadden veel invloed en sommigen straalden gezag uit op een prettige manier. Het respect was voelbaar aan beide kanten. In je puberjaren heb je het niet makkelijk, ook niet op school. Maar het maakt een groot deel uit van je leven.  Klasgenootjes die vrienden worden en klasgenootjes die je nooit weer ziet. Sportdagen en klasseavonden. Fijne herinneringen. Pesterijen heb ik niet meegemaakt gelukkig.

Complimenten dus voor allen. Geen lintje maar een ferme schouderklop.

 

2 reacties

  1. Mevrouw Niekje

    Bij mij op school heet het Dag van de Medewerker. We werken allemaal hard om goed onderwijs te verzorgen. Dat begint bij de receptie en eindigt bij de schoonmakers. Voor iedereen was er een gebakje vandaag!

    • Herma Westerdiep

      Complimenten in deze tijd van schaarste. Onderwijzers en leraren tekort. Wie had dat ooit gedacht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑