Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Nachtmerries wie heeft er last van?

nachtmerriesNachtmerries zijn echt niet  fijn. Iedereen heeft er wel eens last van (gehad). Volgens de universiteit in Geneve bereiden nachtmerries ons voor op gebeurtenissen door ze ’s nachts al een keer meegemaakt te hebben.

 

Nachtmerries

Als je eng droomt zonder wakker te worden heb je waarschijnlijk geen nachtmerrie. Bij een nachtmerrie hebt, schrik je altijd wakker op het meest angstaanjagende moment en herinnert je direct aan wat je droomde. Je voelt je machteloos, hulpeloos, angstig en onrustig. Je hersenen zijn druk aan de slag en je lichaam is rustig. Thema’s: Overlijden van een naaste, achtervolgingen, moord en doodslag of verdrinken. Onderzoekers kwamen er achter dat de hersenen in wakkere staat minder heftig reageren op angstige beelden als je eerder angstig gedroomd hebt. Klein evolutionair voordeel? Je hebt ook nachtmerries die het gevolg zijn van een traumatische gebeurtenis. Dan ligt de oorzaak voor de hand. Toch is de reden niet duidelijk.

Dromen zijn willekeurige beelden die gevormd worden door de hersenstam in combinatie met verwachtingspatronen. Negatieve emoties bij het in slaap vallen worden dan omgezet in negatieve dromen. Nachtmerries. Stress heeft hier ook invloed natuurlijk. Vooral negatieve stress.

Verschillen

Je kunt een droom op verschillende manieren interpreteren.  Het zien van ongedierte zal bij sommigen een fijn gevoel oproepen maar bij sommigen ook helemaal niet.  Gek voorbeeld trouwens maar je snapt me wel. Als je droomt over het beklimmen van een berg zal de een dit als fijn ervaren en de ander (die bijvoorbeeld hoogtevrees heeft) het als nachtmerrie ervaren. Het gaat hierbij altijd om verwachtingspatronen en de daarbij behorende beelden. Is het dan zo makkelijk? Nee dus. Sommige onderzoeken spreken  elkaar ook weer tegen. Andere onderzoekers zien een nachtmerrie als een bijproduct van de REM-slaap of een angststoornis na een traumatische gebeurtenis.
Verwar dit niet met een paniekaanval. Dan wordt je vaak schreeuwend wakker en maak je wilde bewegingen. Geen herinneringen aan die droom; alleen maar angst en hartkloppingen. Dit gebeurt niet in de REM (rapid eye movement)-slaap maar in de SWS (slow wave sleep).

Oorzaken

Bepaalde medicijnen kunnen nachtmerries als bijwerking hebben. Het gebruik van drugs en alcohol ook. Bij hormonale schommelingen dienen nachtmerries zich graag aan (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap). Nachtmerries veroorzaken in het ergste geval tot slaapproblemen maar slecht slapen leidt ook tot slechte dromen. Vaak slapen we te kort en slecht(stress en beeldschermen op de slaapkamer). Die heeft invloed op onze hersenontwikkeling.
Vooral kinderen tussen de 3 en de 6 jaar hebben last van nachtmerries. Zij maken ontzettend veel mee en krijgen veel positieve en/of negatieve indrukken.

Functie en oplossing

De functie van een nachtmerrie is dus niet helemaal duidelijk.  Heb je last van herhalende nachtmerries of van ‘gewoon’ nare dromen? Kun je alles op één hoop gooien? Ga er mee aan de slag want slaap is essentieel voor onze hersenen.
Herschrijf je nachtmerrie en deel hem met je omgeving. Je kunt tijdens het schrijven de nachtmerrie manipuleren en zorgen voor een andere afloop. Dit lucht op. Zorg daarnaast voor een ontspannen slaapomgeving (goed matras, donkere omgeving etc. ) en een aangename temperatuur.  Blijven je nachtmerries terugkomen, neem dan contact op met een specialist.
Wie heeft nog meer tips?

visie zonder actie is een dagdroom; actie zonder visie is een nachtmerrie.

 

 

3 reacties

  1. Hélène

    Geodemorgen. Ik ben verschillende keren naar specialist van slaapproblemen hoor maar geen een wist een oplossing. Weet jij er toevallig meer over? Over wat eraan te doen is?
    Fijne dag

  2. Greet

    Een heel simpele oorzaak is te warm slapen.

    • Herma Westerdiep

      he … dat is een makkelijk op te lossen probleem lijkt me. Dank voor de tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑