Regen in September ... dan valt Kerst in December

Mythomanie; … hoe herken je een pathologische leugenaar

mythomanie pinokkio marionetMythomanie. Sommige mensen liegen stelselmatig. Geen leugentje voor eigen bestwil maar liegen zonder duidelijke reden. Deze types zijn best gevaarlijk, als je er mee te maken krijgt, vind ik.

Mythomanie

mythomanie

Ik had er nog nooit van gehoord. Mythomanie. Wel van het begrip pathologische leugenaar. Dat is iemand die dwangmatig of ziekelijk liegt. Zonder reden vaak. Als je een dergelijke persoonlijkheid in je team (op het werk) hebt, zul je tegen enorme problemen aanlopen. Thuis wil je ‘gewoon’ niet met zo iemand omgaan en omarm je zeker geen vrienden met deze eigenschap. Deurtje dicht, kastje gesloten. Als je last hebt van dit ‘Pinokkio-syndroom’, zit er tussen je oren iets niet helemaal goed.

Verhalenverteller

herken de leugenaar

Als het iemand is die graag mooie verhalen vertelt, ok. Maar als je met iemand van doen krijgt in je werkkring die verhalen verzint die ten nadele van de samenwerking, heb je een groot probleem. Dit kan de teamgeest schaden; collega’s kunnen persoonlijk beschadigd worden of al zijn. Je kunt best wel een keer liegen om een ongemakkelijke situatie te vermijden maar je kunt ook liegen om de situatie naar je hand te zetten.
Je mond zal openvallen als je luistert naar een dramatisch, ingewikkeld en zeer overtuigend verhaal. Als je er zelf niet bij was geweest, zou je het geloven. Vooral met een beetje de houding van slachtoffer. Op deze manier krijgt hij/zij aandacht, sympathie en acceptatie van de anderen. Niet voor lang want iedereen herkent een leugenaar op den duur. Gevalletje schade en schande.

Leugens als waarheid

bedreiging eigen veiligheid

Het ergste is dat zo’n Pinokkio de verhalen zelf gelooft. Ik zou wel willen weten wat er in zo iemand omgaat. Misschien zijn ze zich niet eens bewust van hun eigen leugens. Want die leugens zijn dan dus waarheid.  Deze Pinokkios praten vaak zachtjes, zijn schijnbaar poeslief, creatief en origineel. Ze halen van alles uit de kast om geen tekenen te vertonen van liegen. Willen graag indruk maken op een ander. Denk hierbij aan het inlassen van pauzes en het bewust vermijden van oogcontact. Ziekelijk liegen zie je soms ook bij mensen die niet in staat zijn voor zichzelf op te komen; ze willen zielig lijken.

In de kring van collega’s is het misschien uiteindelijk wel kansloos maar kan het ook een rechtstreekse bedreiging van je eigen veiligheid zijn. Niet iedereen kent deze kunst van liegen nl. Mocht de toon gezet zijn, en zich een leugenaar in je midden beweegt, heb je al snel een probleem op je afdeling of binnen je team.

Tips voor de gebruiker

ze bestaan …

Wat te doen? Verlies niet je geduld en laat je boosheid niet de boventoon voeren. Geef je grens aan en blijf vriendelijk. Vervolgens kun je partij kiezen voor die persoon en er voor zorgen dat er hulp wordt gezocht. Want een professional kan inzicht geven in waarom iemand stelselmatig liegt of het slachtoffer speelt. Ga dus geen ruzie maken maar zorg er ook voor dat je snel uit de buurt komt. Ga geen vertrouwensband aan want voordat je het weet wordt het tegen je gebruikt. Ik kan natuurlijk geen tipje van de sluier oplichten maar kan je wel verzekeren dat ze (vrouwelijke Pinokkios) bestaan.

5 reacties

 1. Anna Berg

  Ik ken de problematiek van narcisme en mythomanie vanuit het gezin waarin ik opgroeide. Niet evident. Zelfs niet als je afstand van hen neemt.

 2. johmar

  Heb een paar jaar een lat-relatie met zo iemand gehad. In het begin had ik het niet door, want hij kon het allemaal heel mooi brengen en als je dan verliefd bent op zo iemand, dan wil je ook geloven wat hij verteld. Maar op een gegeven moment ging er toch een alarmbelletje rinkelen. En na een tijdje de relatie beeindigd , omdat het toen toch wel erg duidelijk werd dat hij doodgewoon over van alles en nog wat loog. Toen vielen dingen die eerder voorgevallen waren ook op zijn plaats. Hij kreeg na mij weer een relatie en tijdens die relatie zocht hij me ook gewoon weer op. Nee , hij woonde niet samen met die vrouw, het was gewoon een zakelijke relatie. Nou, ik geloofde er niets van en heb duidelijk gemaakt dat ik niet meer met hem om wilde gaan. Na een paar jaar zocht hij me weer op , ik had hem in het verleden geld geleend en dat wilde hij terugbetalen , ja, ja. Tijdens het gesprek bleek dat mevrouw hem de deur gewezen had en dat hij een slaapplaats nodig had. Haha en hij was er heilig van overtuigd dat ik zou zeggen, ja hoor je bent welkom. Maar dat geld zie ik nooit meer terug, zoveel is mij wel duidelijk en nee je bent niet welkom, Beteuterd droop hij af. Een paar maanden later hoorde ik via via dat hij terug was bij een ex vriendin die nog steeds zo gek op hem is dat ze het gelieg maar voor lief neemt. Nou liever alleen dan samen met zon man. Het trieste is wel dat hij heilig overtuigd is dat hij niet liegt.

  • Herma Westerdiep

   ja bijzonder he? Maar ik denk dat dat ook het ergste van alles is; dat ze het zelf niet door hebben. Uiteindelijk komt iedereen er achter. Soms heeft iemand het voordeel dat zijn of haar omgeving steeds verandert. Zoals bijvoorbeeld op het werk. Dan duurt het eeuwen voor ze door de mand vallen. Helaas.

 3. Kristal

  Rutte. Die liegt al als hij adem haalt. En Frans Timmermans. En zo zijn er nog velen in de regering en in de eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑