Misselijk en overgeven. Het gebeurt ons allemaal wel een keertje. Wat is er op zo’n moment aan de hand?
Misselijk
Als we met de kerst of tijdens de jaarwisseling te veel hebben gegeten en/of gedronken, kennen we het allemaal. Misselijk en in het ergste geval moeten we overgeven. Het kan natuurlijk door meerdere redenen komen. Denk aan een maagaandoening, hoofdpijn (migraine) en zwangerschap. Het gevoel dat je moet overgeven volgt dan snel. Waarom eigenlijk? Nou … in de hersenen heb je een soort braakfabriek; ook wel het braakcentrum genoemd. Dat gebied krijgt vanuit je hele lichaam signalen om zich te legen. Zien, ruiken en proeven kan dit gevoel versterken. Je lichaam probeert op deze manier de inname (en opname) van schadelijke stoffen tegen te gaan. Super belangrijk dus. Je maag gaat minder zuur produceren en je speekselproductie neem toe. Als je dan uiteindelijk moet overgeven, trekken je buikspieren samen, de kringspier tussen maag en dunne darm ontspant zich en op het zelfde moment ontspant je slokdarm. Nu beweegt je voedsel dus de andere kant op. Bij mij komt het met veel bombarie naar buiten … niet fijn.
Veel oorzaken
Het overgeven komt niet alleen doordat je iets verkeerds hebt gegeten (denk aan giftige stoffen); dus een stoornis in het maag-darmkanaal. Het kan ook een problemen in het centraal zenuwstel zijn (migraine ons allen wel bekend maar ook een hersenvliesontsteking). Draaimolens en zeeziekte (evenwichtsorgaan) laten sommigen onder ons ook lekker overgeven; dus een stoornis in het evenwichtsorgaan. Door stress, koorts, chemotherapie (enz.) kun je ook misselijk worden en gaan braken. Zelf heb ik wel eens last gehad van reacties op medicijnen. Zo veel te langer het duurt voordat je problemen krijgt, des te lager zit het probleem in je lichaam.
Wanneer naar de huisarts?
Meestal gaat deze ellende vanzelf over. Na een of twee dagen kotsen, ben je er wel weer. Al dan niet met een flinke portie diarree. Maar als het niet overgaat, je bloed ziet bij je braaksel of je krijgt verschrikkelijke buikpijn, ga dan maar bellen. Als je zwanger bent en je braakt wel heel veel of je hebt jonge kinderen die ook nog eens hoge koorts krijgen moet je altijd even je arts raadplegen. Volg je eigen intuïtie (onderbuik gevoel is geen optie als je misselijk bent …).
Medicijnen en zelf doen
Mocht je arts beslissen er iets aan te doen zijn er tal van mogelijkheden die het braakcentrum uitschakelen. Bij wagenziekte zou je cyclizine of meclozine kunnen gebruiken. Als je wilt braken kun je je (schone) vinger in je keel steken, zout water gaan drinken, gaan gorgelen of aan vieze dingen denken. Maar voor de één makkelijker dan voor de ander.
Hoi Herma, ik vond het weer interessant om te lezen, zoiets gebeurt je en dan denk je er verder niet zo over na. Meestal is de oorzaak ook wel duidelijk. Ik vind het overigens eens van de meest vervelende dingen wanneer ik echt ziek ben, het overgeven. Wat is dat een ellende en daarna de spierpijn van de rare bewegingen….laatste keer is alweer jaren geleden gelukkig!
Overgeven is vreselijk vind ik. Helemaal mee eens. Later spierpijn in de schouders.