De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Mayonaise of mayonaise. Wat zijn de verschillen?

mayonaiseMayonaise of mayonaise. De ene mayo is de andere niet. Ik stond laatst in de supermarkt en vroeg me af wat de grootste verschillen zijn. Uitdaging?

 

Mayonaise of mayonaise

mayonaise

patat met mayonaise

Als je kijkt naar de drie grootste verschillen zijn het misschien de Hollandse, Belgische of Franse mayonaise. Subtiele verschillen. Als je op de verpakkingen kijkt zijn de ingrediënten bijna allemaal hetzelfde: azijn, mosterd, eigeel en zonnebloemolie. De Belgische variant iets aan de zure kant, in de Franse komt de smaak van mosterd wat meer naar voren en de mayonaise uit Nederland is zoeter. De definitie van mayonaise is ‘een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn (goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten) of citroensap, mosterd en smaakmakers. Het mag pas mayonaise heten als er minimaal 70% vet in zit en vijf procent eigeel. Harde eis. In de supermarkt zie je enorme prijsverschillen. Soms € 0,30 tot € 0,95 per 100 ml. Dat loopt snel op.

Wees niet ongerust omdat de eieren rauw verwerkt worden. In Nederland zijn de controles in voedingsfabrieken enorm streng en de kans op besmettingen zoals salmonella is dan ook bijzonder klein.

Patatje met

mayonaise

ook in een salade

Bij een patatje of aardappeltjes uit de oven hoort een lekkere klodder mayonaise. Onmisbaar in de Nederlandse keuken. Best wel een caloriebom dus.  Het bevat ongeveer 679 kcal per 100 gram. Vergelijk het met het eten van noten, deze bevatten ook veel calorieën. Toch bevatten ze gezonde vetten. Maar als je je te buiten gaat aan iets moet je het ook goed doen. Eén van de weinige dingen die ik me van alle WeigthWatchers avonturen heb onthouden. Ze bestaan nog steeds dus het ultieme afvalprogramma is nog niet uitgevonden. Ik ben het lichtende voorbeeld daarvan. De saus bevat veel goede vetten gelukkig. Per definitie niet ongezond (met mate …).  Het gaat dus allemaal om de context en de hoeveelheid.  Pas het zo verantwoord mogelijk in je voedingsschema, samen met veel groenten en gezonde eiwitbronnen.

Lekkerst en gezondst?

broodje garnalen

Op internet kom je veel mayonaisetesten tegen. De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zou en 0,8 procent suiker. Over smaak valt niet te twisten dus daar ga ik dan voor mezelf maar niet inhoudelijk op in. Mayonaise (bijvoorbeeld de Groningse Brander Mayonaise) zelf zelf maken is me nog nooit gelukt. Doe ik later nog wel een keer een cursus voor. De één houdt van zuur de andere van zout. Wie bepaalt wat lekker is, ben je voornamelijk zelf. Ik heb deze week een paar verschillende mayonaises meegenomen om te kijken of ik überhaupt wel de verschillen proef. In sommige winkels of (betere) supermarkten vind je mayonaise op basis van olijfolie. Duurder maar beter voor je gezondheid.

Fritessaus

eieren en mayo

Fritessaus is een andere tak van sport.  Dat aten we vroeger toen de kinderen nog klein waren. Was beduidend minder calorierijk. Het is natuurlijk een stuk goedkoper. Gezonder is het volgens mij niet omdat fritessaus meer suiker, zout en andere toevoegingen bevat.

 

Bron foto’s: Pixabay.com

8 reacties

  1. Linda

    oohhh lekker mayo!!! Brander vinden we bij ons thuis lekker, of Oliehoorn. Ik zelf vind de Zaanse uit tube ook lekker. Verder is Calve favoriet, maar de eigenmerk Aldi uit de glazenpot is ook prima (is gewoon Calve volgens mij).
    Fritessaus is volgens mij met dubbel s (sorry, wilde het toch even benoemen, viel me op).

    Jullie eten dus nu veel mayo?. Ook lekker op broodje met een gekookt eitje. Ach zo kunnen we nog wel even doorgaan he?!
    Ravigottesaus is ook lekker?

    • Herma Westerdiep

      Hihi … ik ga de spelfout corrigeren. Dank je. Fijn dat iemand oplet. We blijven genieten van alle gezonde en wat minder gezonde dingen …

  2. Marja

    Wij maken de mayonaise altijd zelf met de staafmixer. Zo gebeurd! In plaats van zonnebloemolie gebruiken we olijfolie. Heerlijke mayonaise, veel calorieën, maar zeker niet ongezond.

  3. Mevrouw Niekje

    Ook Japan kent zijn eigen mayonaise: Kewpie. Ik gebruik overigens geen mayonaise, wel hebben wij standaard een pot Yogonaise in de koelkast staan. Ik weet dat het een samengeraapt zooitje is en dat het vast niet gezond is. Ik eet vrijwel geen sauzen en dressings en deze is eigenlijk de enige die ik nog wel eens eet bij gebakken aardappeltjes.

    • Herma Westerdiep

      mmm klinkt ook lekker toch? Je moet vooral doen wat je zelf lekker vindt. Ik ben juist gek op mayo en andere sausjes

  4. Marijke

    Zo moeilijk is mayonaise maken niet hoor, heb je echt geen cursus voor nodig. Gewoon een keer doen!

    • Herma Westerdiep

      … al een paar keer geprobeerd … tot mijn grote frustratie niet gelukt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑