De tijd is een klok zonder wijzers

Loopneus en draaiduizeligheid … gevolgen van het ouder worden?

loopneusLoopneus. Zo lang ik me kan herinneren heb ik last van een loopneus. Onschuldig maar soms uiterst irritant. Veel vocht (snottebellen) uit de slijmvliezen van je neus; veel zakdoekjes. 

Loopneus

loopneus

haartjes

Vervelend maar onschuldig. Dat weet ik ook. Als ik er mee onder de trein was gekomen, had ik het niet overleefd.  Onze neus is belangrijk voor onze ademhaling. De binnenkant is bekleed met een laagje slijmvlies (met haartjes). Die haartjes filteren de ingeademde lucht. Het slijmvlies bevochtigt en verwarmt de binnenkomende lucht.

Je neus staat in verbinding met de neusholtes. Ook die zijn bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies produceert, als alles normaal verloopt, een redelijke hoeveelheid vocht. Dat vocht wordt afgevoerd naar de neusopening (neusgaten) of verdampt al onderweg. Als je een loopneus hebt, produceren al die slijmvliezen te veel vocht. Dat is niet fijn. Ook niet met mondkapje.

Oorzaken

wat is de oorzaak?

Wat zijn dan de oorzaken van al die snottebellen? Virusinfectie, verkoudheid, allergische reactie, griep, roken of drugs. Drugs heb ik het verder niet over want dat staat ver buiten mijn wereld. Ik loop altijd met een zakdoek (papier natuurlijk). In de winter door de kou, bij pittig eten, als ik in beweging kom en veel buk of in het voorjaar (hooikoorts) en de zomer door. Allergieën en waarschijnlijk ook niet-allergieën (overgevoeligheid). Altijd snuit ik m’n neus.  De ene week erger dan de andere.

De Tempo-fabriek draait een deel op mijn investering. Ziek ben ik bijna nooit. Griep heb ik nog nooit gehad. Gelukkig maar. Jeuk aan mijn neus heb ik ook af en toe. Vaak doordat ik peper verwerk in het eten. Rode peper leidt (kan leiden) tot een verschrikkelijke jeukaanval. Snijden met plastic handschoenen aan en de buurt van mijn neus mijden werkt het beste. Als het me toch ontgaat, koel ik het met een bevroren microvezeldoekje die ik altijd in de vriezer heb liggen. Zalf van de huisarts hielp helaas niet.

Ouderen

roken of meeroken

Als je ouder wordt krijg je ook een loopneus omdat je neus verandert. Je bloedvaatjes worden poreuzer.  Daarbij kun je last krijgen van neuspoliepen, een scheefstand van het neustussenschot, bijholteontsteking en het gebruik van bepaalde medicijnen. Roken en meeroken telt ook mee. Bij mij is het geen van allen specifiek. Chronisch dus. Helaas pindakaas; het vocht blijft gewoon lopen. Geen hoofdpijn en geen oorpijn. Ik ga niet weer naar de huisarts. Wil geen operatie aan de holtes. Voorbeelden genoeg gezien waarbij de klachten alleen maar toenamen. Gevalletje ‘mee leren leven dus’.

Draaiduizeligheid

zweefmolen

Tja zoals ik al eerder beschreef in mijn blog heb ik nog steeds last van de duizeligheid. Niet meer zo erg als in het begin. Op een trapje staan is nog best wel gevaarlijk, dingen van de grond afpakken doe ik met beleid, maar als ik me in bed te snel omdraai ziet de wereld er uit alsof ik in een zweefmolen zit. Als ik niet oppas en me niet snel weer terugdraai, word ik weer misselijk. Mijn laatste remedie is om het maar te negeren. Ik doe net alsof het niet bestaat. Als mijn hersenen dit willen doen, doen ze het maar lekker zonder mij te ergeren.

Wie heeft ook last van een chronische loopneus of draaiduizeligheid? Wie heeft dan ook nog de ultieme tip om hiervan af te komen? Heeft dit allemaal te maken met ouderdom of hebben jonge mensen hier ook last van? Ik ben wel nieuwsgierig.

12 reacties

 1. Lot

  De draaiduizeligheid heb ik eenmaal erg gehad, kon nog geen meter overbruggen zonder steun, kwam na flinke verkpudheid en oorontsteking. Jaar later, na een bezoek aan buienzwembad met graden onder nul in IJsland, nacht niet slapen en vliegreis weer flink verkouden en toen ben ik uit voorzorg de oefeningen gaan doen want de kans dat het terugkomtis aanwezig.
  Loopneus heb ik niet vaak, alleen na niesbuien maar bij mij loopt snot regelrecht keel in daar heb ik veel last van, altijd brok in de keel. Niets aan te doen volgens KNO arts, neusschotje staat iets scheef maar te weinig om te opereren

  • Herma Westerdiep

   Allemaal van die onhandigheden. Bij mij is de draaiduizeligheid goed te doen maar het op een trapje staan en omdraaien in bed nog vervelend.

 2. loes vrancken

  Ook ik heb last van draaiduizelingen.
  Bij mij helpt cinnarizine (reistabletten) zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.
  Hoe ouder ik wordt (72) hoe minder vaak ik last heb.
  Mijn man heeft al jaren last van een loopneus (hele jaar door).
  Bij toeval probeerde hij mijn neusdruppels (gebruik ik bij cpap-apparaat) en zijn klachten
  zijn enorm verminderd.
  Fluticason-neusspray (wel op recept huisarts).
  Die cinnarizine is heel goedkoop!

  Succes en groeten
  Loes

  • Herma Westerdiep

   Ja ik heb al gekuurd met cinnarizine. Daar is het wel een heel stuk beter van geworden.

 3. Thea

  Ik heb de laatste jaren last van een loopneus als ik lang buiten (in beweging ) ben. Werken in de tuin, wandelen etc.
  Mijn bloeddruk was vroeger altijd te laag, toen had ik vaak last van duizelingen, nu de bloeddruk (iets) te hoog is geen last meer.
  (Ik ben 71)

  • Herma Westerdiep

   Dat is dus een geluk bij een ongeluk zou ik dan zeggen. Ik heb dit zo lang ik me kan herinneren.

 4. Evy

  Zo nu en dan heb ik last van draaiduizeligheid als gevolg van een gehoorgangontsteking. Dit is bij mij rond m’n veertigste begonnen. Vaak doe ik dan de epley beweging dat helpt bij mij goed. Was een keer voor een behandeling bij de fysiotherapeut toen ik last had van draaiduizeligheid, zij heeft mij deze oefening geleerd en meegegeven op een stencil zodat ik hem zelf kan doen.

  • Herma Westerdiep

   Ik heb het een paar keer geprobeerd en het helpt helaas gewoon niet. Nu maar in de acceptatiefase proberen te komen.

 5. N

  wij zweren bij deze: https://rhinohorn.nl/
  Helpt echt bij overgevoelige/allergische typjes 😉
  wat betreft de duizeligheid kan ik je helaas geen tips geven…

 6. Ivy

  Ik heb goede ervaring met Lex Ronde verbonden aan Beuzenberg Fysiotherapie (stad Groningen) die in 2 sessies de Eppley methode succesvol heeft toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑