Lieve reacties. Wat heb ik er veel ontvangen. Fijn dat we zo bezorgd zijn om elkaar en dat we zonder moeite onze tips en goede adviezen delen. Ik ben er heel blij mee.
Lieve reacties
Het woordje ‘lieve’ ging vandaag niet uit mijn gedachten. Na het afronden van mijn antibioticakuur is de blaasontsteking weer over. Nu begin ik iedere dag met een gevulde fles of dopper water om alert te blijven, goed te drinken. Ik denk dat bij mij daar o.a. het probleem zit. Eigenlijk denk ik wel dat ik genoeg drink maar gedurende een dag vergeet ik het volgens mij best wel eens. In combinatie met het lang ophouden van de plas, gaat het dan misschien wel mis.
Betekenis lieve
Wat betekent het woordje lieve? Het is een Nederlandse meisjesnaam; afgeleid van de Heilige Godelieve (Gods beminde). Een zogenaamde tweestammige Germaanse naam. De naam Lieve komt veelal in Vlaanderen voor; afgekort tot Lieve of Lieveke. Trouwens, het was ook een kanaal dat (vanaf 1251) gegraven werd. Van Gent (België) naar het Zwin bij Damme. In deze context een fonetische variant van Leie (Leye). Lieve Royale is dan weer een soort bier. Ooit gebrouwen door de Arcense Stoombierbrouwerij. Een pale ale van 5%.
Oorspronkelijk betekent het ‘bemind’. Dat wil zeggen goed van karakter, hartelijk en dierbaar. Tegelijkertijd wordt het ook gebruikt bij uitroepen van verbazing. ‘Lieve help’ bijvoorbeeld. Het heeft meestal wel een positieve lading. Synoniemen zijn: Aardig, schattig, beminnelijk, snoezig, vriendelijk, charmant etc. De vormen liever ‘bij voorkeur’ en liefst ‘met het meeste genoegen’ worden vooral gebruikt als vergrotende en overtreffende trap bij graag of gaarne.
Lievemoederen
De leukste die ik tegenkwam: Daar helpt geen lievemoederen aan (daar helpt geen lieve vaderen aan – Non dic care pater quia non parcit neque). Ik had er nog nooit van gehoord. Het betekent ‘niet te vermijden’; onvermijdelijk dat het niet zal gaan zoals jij het wilt. Letterlijk dus dat het niet helpt om ‘lieve moeder’ te zeggen. De vaders zijn door de jaren heen, uit deze spreuken verdwenen. Misschien zijn vrouwen gevoeliger voor vleierijen of vond men dat het belangrijker was om je moeder te vleien. We weten het niet.
Zoete lieve Gerritje
Dat gaat naar Den Bosch toe … een Nederlands volksliedje. Eigenlijk een oud drink c.q. matrozenlied. Gebaseerd op de melodie van Contre les chagrins de la vie uit de Franse opera Le petit matelot (De kleine matroos). Misschien was Gerritje wel een matroos of was het een koe die naar de veemarkt wordt gebracht? Veel vragen, geen antwoorden.
Het hardstenen, beeld van Zoete Lieve Gerritje (zingend vrouwtje met naast haar een haan op een korf) is te vinden in Den Bosch natuurlijk, midden in het oudste deel van de stad. Het is een boerin die omhoog naar de mensen kijkt. Maar volgens andere verhalen zou het ook een als vrouw verklede struikrover zijn. Die ging feestvieren met de geroofde buit. Hij werd gepakt en opgehangen. Voor Toon Hermans was het een hersenkraker. Hij kwam er niet achter en vond het uiteindelijk maar een stom liedje.
De vraag blijft: Wie was Gerritje?
Geef een antwoord