leekstermeerHet Leekstermeer ligt in Drenthe. Eigenlijk op de grens met de provincie Groningen. Een kleine plas met watersport en een paar leuke paviljoens. Niemand denkt nu aan vakantie maar misschien brengt het je op een idee.

Leekstermeer

Het Leekstermeer ligt in Drenthe;  op de grens van Groningen (vlak aan de A7) in het natuurgebied de Onlanden. Ongeveer 220 hectare. Moeras- en stiltegebied met een geringe waterdiepte; ruige hooilanden en vooral ruimte voor overtollig water. Bij langdurige, hevige regenval zorgt dit gebied er nl. voor dat de stad-Groningers droge voeten houden. Het meer (vroeger het ‘Zulthermeer’ genoemd), ligt geheel in de gemeente Roden.  Wind en water maakten deze plas een steeds grotere.

De omringende weilanden spelen in dit gebied een belangrijke rol. Rond het Leekstermeer ontstond daardoor een prachtig leefgebied voor weidevogels (kievit, tureluur, fuut, grutto en de scholekster). ‘s Winters vinden de kol- en rietganzen in de weilanden bij het meer voldoende rust en voedsel om het er een poosje te kunnen uithouden. Huur eens een fluisterbootje, ga wandelen of hardlopen en geniet van de stilte en kijk goed om je heen.

Paviljoen Cnossen

Op een kleine kampeerplaats startte Piet Cnossen dit paviljoen. Zo tussen 1930 en 1960 was dit gedeelte aan het meer, ingericht als badplaats met badhokjes, steigers en een zwemstrand van ongeveer 40 meter breed. Nietapsters, Roners en Leeksters maakten graag gebruik van dit zwembad. Bij de camping is nu ook een klein zand- en grasstrand. Gelukkig is het Leekstermeer uitermate geschikt voor watersporters. Bij het paviljoen vind je zeil- en motorboten, surf- en supplanken en kano’s. Nu gerund door Cas, Jelle en Floor Cnossen. Geen herrie makende speedboten. Die zijn niet welkom. Op een typisch Nederlandse zondag met veel blauwe lucht en wind zie je Optimisten, Flitsen en andere zeilboten hun wedstrijden varen.

leekstermeer

… heel, heel lang geleden

Deze, ooit kleine kampeerplaats, is uitgegroeid tot een camping met 110 riante kampeerplekken voor vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Als je op het terras geniet van een koel glas bier, zie je de skyline van Groningen op de achtergrond.

Zwemmen en schaatsen

Zwemmen kun je naar hartenlust in dit schone water; je kunt bijna overal staan.  Het Zuiveringsschap Drenthe controleert het water om de twee weken. De resultaten zijn altijd positief.
In de winter kun je weer lekker schaatsen en kun je meedoen aan georganiseerde toertochten. Niet te missen zijn de koek- en zopietent om je lichaam een beetje rust te gunnen en van binnenuit weer lekker warm te worden. Geen onderdeel van de Friese Elfsteden maar minstens zo leuk.

Leek, De Leecke of Zulthe

Waar heeft het Leekster meer zijn (of haar) naam eigenlijk aan te danken? Aan Leek; en niet andersom.  Leek heet zo omdat er een grensriviertje loopt. Vroeger heette dit riviertje De Leecke; grens tussen de gemeente Roden en Leek (nu gemeente Noordenveld en Westerkwartier). Vroeger was de rivier veel breder. Het Leekster Hoofddiep is wel breed en bevat veel water; gegraven rond 1560 voor de turfschepen.  Dit Leekster Hoofddiep mondt uit in het Leekstermeer (Sultermeer). Tot 1877 had dit meer een open verbinding met de (zoute) zee of afgeleid van Sölt, dat brak water betekent. Zult of zilt is afgeleid van zout.
Het zou ook kunnen dat het zijn naam te danken heeft aan de streek Zulthe tussen Nietap en Roden. De weg De Zulthe is een belangrijke schakel in de verbindingsweg N372 naar Leek (Gr.).

Het is maar dat je het weet. Als het straks mooi weer is en de corona-nachtmerrie over is gewaaid, kun je zo maar op de fiets naar het Leekstermeer.