Life is a song, sing it

Koffiezetten, waar let je dan eigenlijk op?

koffiezettenKoffiezetten. We zetten iedere dag koffie. Met bonen, met filter, snelfiltermaling, pads en cups. Behalve de theedrinkers, genieten velen van dit bruine bakje vocht.

Koffiezetten

koffiezetten met snelfiltermaling

snelfiltermaling of bonen

Wij zijn een landje van enthousiaste koffiedrinkers. Bijna de enthousiasten van de hele wereld las ik ergens. Hoe ga jij koffiezetten? Waar moet je op letten bij het koffiezetten als je filters gebruikt, als je bonen of snelfiltermaling koopt? Voor een goede kop koffie heb je kennis, ervaring en creativiteit nodig. Gebruik verse bonen en verse melk bij een cappuccino. Het zal toch ook allemaal wel een beetje aan je eigen smaak liggen en hoe vaak je koffie zet. Oefening baart kunst. Wil je bitter, zoet, slap of sterk? Ga je zelf je bonen malen of wil je snel en lekker?

Koffiebonen

koffiezetten met arabica of rubusta

welke bonen?

Wij kopen tegenwoordig niet alleen snelfiltermaling maar ook bonen. Van diverse vrienden, diverse bonen als tip gekregen. Die zijn we nu aan het testen. Lastig kan ik je zeggen. Willen we Arabica- of Robustabonen. De meeste verpakkingen bevatten Arabicabonen. Dit is iets verfijnder van smaak. De prijsverschillen zijn enorm. Filterkoffie is meestal een mix tussen Arabica en Robusta. Uit welk land komen de bonen? Is het een melange van verschillende landen? Hoe zijn de bonen geroosterd? Filterkoffie wordt gemaakt van licht gebrande bonen en bij expressie zijn de bonen meestal weer wat donkerder. De grofheid van de boon doet weer veel met de smaak. Gebruik je suiker, verdoezel je de smaak van koffie. Slechte koffie daarentegen wordt weer beter van suiker.

Voorverwarmen met liefde

de temperatuur is belangrijk

welke temperatuur?

De temperatuur om koffie te zetten is tussen de 90-93 graden. Het water in Nederland verschilt natuurlijk qua hardheid. Zacht water is lekker en ook nog eens beter voor je koffiemachine. Woon je in Twente of Zuid-Limburg, weet je dat het water harder is. Je kunt je kopje ook een beetje voorverwarmen; dan blijft het lekker warm. Maar dat vind ik wel gedoe. Het regelmatig schoonmaken heeft ook invloed op de smaak.

koffiedrinken is een genotsmomentje

genotsmomentjes …

Uiteindelijk gaat het ook om de lekkere stoel en het gezelschap waarmee je je koffie drinkt. In het weekend bij het ontbijt, samen met m’n lieve mannetje, een verse kop koffie en een goed gesprek, is voor mij ultiem genieten.

Koffiezetreglement

Wat en hoe je kiest hang af van onderstaande tips.

 1. Koffiezetapparaat. Regelmatig schoonmaken met schoon, warm water. Ook het filter.
 2. Vers. Koop je koffie in kleine hoeveelheden en drink het zo snel mogelijk. Vers is belangrijk.
 3. Maalgraad. Maal verse bonen zo kort mogelijk voor het koffiezetten.

  praktische tips

  praktische tips

 4. Gebruik koffie niet meer dan één keer.
 5. Filter. Papier filtert de samengestelde vetten uit de vloeistof.
 6. Kraanwater kan chloor of ijzer bevatten. Gebruik koud water en geen gedestilleerd water.
 7. Temperatuur van het water. De beste temperatuur is tussen de 92-96 graden.
 8. Schenk je koffie in een voorverwarmd kopje. De koffie blijft langer op temperatur en blijft beter op smaak.
 9. Tijd. Laat filterkoffie iets afkoelen, dan komen de aroma’s beter vrij. Drink het binnen een kwartier. Als je het langer wilt bewaren schenk de koffie dan in een (voorverwarmde) thermoskan.

 

 

4 reacties

 1. Nicole Orriëns

  Ik heb geïnvesteerd in mijn roze Douwe Egberts koffiezetapparaat en koop altijd DE koffie, dat rode pak. En dan moet het maar goed zijn vind ik.

  • Herma Westerdiep

   wij hebben nu een koperkleurig apparaat en ik wil nu ook een koperkleurige waterkoker. lijkt allemaal gezellig vind ik.

 2. Greet

  Ik let ook op de verpakking van koffie, ik heb nu geen aluminium zakken koffie maar plastic. Want plastic kan gerecycled.

  • Herma Westerdiep

   He dat is interessant. Waar koop je deze verpakkingen? Ik dacht altijd dat dit luchtdicht in die aluminium zakken moest zitten ivm de versheid van de bonen of de maling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑