keuzesHet leven bestaat uit een aaneenschakeling van keuzes maken. Sommige keuzes maak je meer bewust dan andere. Maak je keuze met je hart of je verstand? Het is het een van de belangrijkste en moeilijkste vaardigheden die je je eigen moet maken.

 

Hoe maak je je keuzes?

keuzes deurSoms word je door een kleine opmerking in een gesprek tot nadenken gedwongen. Zo ook vandaag. Door iemand die ik lange tijd niet had gezien. Het weerzien voelde warm en waardevol. Kort met elkaar gesproken pal voor een deur ergens in een winkelcentrum. We hadden het over vroeger en vooral over mijn destijds gemaakte keuzes. Verkeerd of niet. Meestal maak je keuzes met (veel) emotie; ik destijds ook. Deze deur was al een hele tijd gesloten. Na dit gesprek met veel herinneringen stond alles weer op een kiertje, de tochtstand zeg maar.

 

Rationeel

Vaak denk je, je keuzes rationeel (doordacht) te maken. Dan kun je ze achteraf goedpraten met je hoofd. Mijn beslissing was in die periode geforceerd, gebaseerd op emoties en niet goed te praten. Ondanks dat de zon scheen op deze ochtend, had ik even een slecht gevoel over mezelf. Spijt? Op dat moment was die keuze de beste optie. Achteraf kan het altijd beter. In die periode moest ik rekening houden met de gevoelens van anderen. Anticiperen op relaties dus. Uiteindelijk heeft het me niet veel gebracht. Het heeft me wel sterker gemaakt. Door keuzes te maken heb je controle.

Denk goed na

We zijn gevoelig voor makkelijk te nemen beslissingen. Een voorkeur voor snel en onbewust. Kijk eens om je heen in de supermarkt. Wat een keuzestress, wat een enorme hoeveelheid producten. Uiteindelijk brengt daar een snelle impulsieve (verkeerde) beslissing, een negatief effect. Zelfs bij het kopen van groente en brood. Naarmate je ouder wordt, vertrouw je steeds beter op je intuïtie. Hoe zorg je voor een goed onderbouwde keuze? Hoe leid je je keuzes efficiënter naar persoonlijk succes?

Tips

  1. Ren niet weg voor de pijn. Vertrouw op je gevoel, bouw op je intuïtie. Relativeer en hak uiteindelijk de knoop door. Neem afscheid als het moet.
  2. Wees alert op keuzes die om ‘verlies of winst’ lijken te draaien; vraag je af of je gemotiveerd wordt door de angst om iets kwijt te raken en kijk dan nog een keer (zoveel mogelijk) rationeel naar je keuze.
  3. Maak een lijstje met voor en nadelen. Vraag een neutraal iemand uit je omgeving om zijn/haar mening.
  4. Vraag jezelf 5 x de ‘Waarom’ vraag. Je komt dan beter bij de bron voor je keuze. Blijf jezelf verwonderen over alle antwoorden en neem op deze manier een fundamentele beslissing.
  5. Stel je vooroordeel bij. De eerste indruk hoeft niet altijd de beste te zijn.
  6. Accepteer dat je niet altijd weet wat de gevolgen van je keuzes zullen zijn. Soms faal je of moet je bijstellen. Zie dat als een leermoment dat je uiteindelijk sterker maakt.

Energie

Keuzes maken kost veel energie. Als je veel keuzestress hebt zul je merken dat je moeite krijgt met focussen op andere zaken. Het draait vaak om rust en structuur. Gun jezelf dus tijd. Ook tijd om keuzes te maken. Je bent zelf verantwoordelijk voor het indelen en gebruiken van je tijd. Durf te gaan voor goed genoeg in plaats van altijd het allerbeste. Een nacht slaap doet soms wonderen.

keuzes houten bord

Het leven duurt lang en beslissingen zijn tijdelijk. Vergeet niet: waarvan we écht gelukkig worden is ons verbonden te voelen met anderen.