Eén zwaluw maakt nog geen lente

Keukenafvoer verstopt; we waren niet blij

keukenafvoerKeukenafvoer verstopt. Nou ja, bijna verstopt. Het water liep met moeite uit onze gootsteen. Balen; want je weet dat dit probleem niet vanzelf over gaat. Samen aan de slag. Keukenla er uit en met de zaklantaarn op inspectie.

Keukenafvoer

keukenkraan

gootsteen

Als je in een appartementencomplex woont is de gang naar het riool iets verder dan de gemiddelde laagbouwwoning. Het begint allemaal bij de gootsteen; een opvangbak voor water. In de keuken. Verzonken in het aanrecht. De kraan staat er vaak trots boven.

Het woord gootsteen stamt trouwens uit de tijd dat deze werd gemaakt van (natuur)steen. Tegenwoordig heet het spoelbak. Daaronder hangt een zwanenhals die aangesloten is op het riool. We wisten niet waar de afvoer langsliep en op wat voor moment de vaatwasser en wasmachine op het systeem aansloten. Nu wel. Geen vet in de spoelbak, regelmatig doorspoelen met soda; niets hielp om te voorkomen dat we een verstopte afvoer kregen. Balen.

Plopper

ontstopper plopper

overal te koop

We waren zelf aan de slag gegaan met een plopper/zuigontstopper. Je laat de gootsteen vollopen met water en zet de ontstopper erboven. Plak het overloopgat dicht met tape of duw het dicht met een doek. De stok duw je naar beneden; vervolgens trek je hem weer omhoog. Je maakt op die manier een pompende beweging waardoor het vuil los kan schieten. Dit proces kun je meerdere keren proberen. Lukt het wel, spoel dan vooral na met heet water. Dan kan het vuil weg.

De zwanenhals (sifon) kun je ook losmaken en schoonmaken. Dat is altijd goed om te doen. Die van ons is weer net zo schoon van buiten als van binnen.

De expert

Vakman

Dan rest niets anders om de expert in te schakelen. Dit bedrijf werd aanbevolen door onze buurman (en de VVE). Gebeld en afspraak gemaakt. Om 8 uur (zelfs iets vroeger) stond de vakman voor de deur. Iemand van onze eigen leeftijd met veel verstand van zaken. Eerst kijken en nadenken, meedenken en samen overleggen hoe we dit probleem te lijf gingen. Schoon, netjes, vrolijk en kennis van zaken. Dat maken we niet altijd meer mee. Na twee uurtjes zwoegen (inclusief kop koffie en camera inspectie) konden we weer genieten van een energiek wegstromende waterval in de gootsteen. Het probleem deed zich voor tussen de afvoer van de vaatwasser, wasmachine en de gootsteen. De rekening zien we nog tegemoet.

4 reacties

  1. Belia / Opnieuwbegonnen

    In een keukenla ligt bij mij een stalen breinaald. Prik ik in de gaatjes. Werkt vaak wel. Als het niet werkt, dan de rest.
    Kreeg de tip van een zus,

  2. nicole orriens

    Soms is het inderdaad niet zelf op te lossen en heb je een expert nodig. Fijn dat het probleem weer verholpen is. Hopelijk valt de rekening mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑