Alleen in helder water zie je diepte

Kerstboom vervoeren is een flinke uitdaging

kerstboom op je dakEen kerstboom kopen en dan ook nog vervoeren, is een uitdaging. Zeker als het gevaarte eigenlijk niet in je auto past. Hoe vervoer je de boom dan toch op een veilige manier?

Kerstboom keuze

kerstboom op een porsche

die kunnen alles vervoeren

Om te beginnen moet je natuurlijk een mooie, zo vers mogelijke boom kiezen. Afgezien van de eeuwige discussie met je man/vrouw welke het mooist in de kamer past.  Haal je hand (stiekem) verticaal langs de takken en kijk hoeveel naalden er op dat moment al uitvallen. Met kluit of zonder kluit. Conclusie is zo getrokken. Kies je een boom zonder kluit, neem dan een standaard met waterbak. Als het onderste gedeelte van de stam erg donker is, zaag er dan een stukje af. De ‘aders’ van de boom zijn dan waarschijnlijk dicht geslipt. Heb je een boom met kluit zul je hem regelmatig water moeten geven en besproeien.

klein maar dapper

De bomen worden tijdens het vervoer al (te) veel blootgesteld aan droge lucht. Zet de boom niet te dicht bij de cv en ook niet bij de open haard of houtkachel. De naalden vallen dan snel uit omdat de boom uitdroogt. Zowel daglicht als lampenlicht is in principe altijd goed voor een boom (fotosynthese). Donkere, romantische, gezellige in kerstsfeer gehulde kamers moeten dus eigenlijk vermeden worden.  Echt waar … ?  Ja, echt waar.

Kerstboom vervoeren

Discussie achter de rug? Ruzie? Boom uitgezocht en betaald? Nu nog terug naar huis.
Als je een kleine (of grote) boom hebt, die in de auto past heb je al een beetje geluk. Je hebt dan een enorme auto of een kleine boom. Of iets dergelijks. Je klapt de achterbank plat en legt de kerstboom keurig op een stuk plastic. Misschien heeft de tuinder de boom al netjes voor je ingepakt. Maar meestal krijg je de boom in een netje waar de naalden dwars doorheen vallen. Die naalden krijg je vervolgens nooit weer uit je kofferbakbekleding. Die broeden en stinken daar samen met de wijn die uit de kapotte flessen kwam na je vakantie in Italië. Je creëert op deze manier wel een soort onbestemde wintergeur achter in je auto.

Zet dan nog even iets hards tegen de achterbank aan. Bij plotseling remmen, boort de boom niet door de rugleuning. Tip van de week … Vervoer de boom zo kort en weinig mogelijk.  Als de boom schudt, vallen er steeds meer naalden uit. Dat komt doordat de boom dan het stresshormoon Ethyleen aanmaakt. Echt waar … ? Ik denk het wel. Als ik op een auto zou liggen, zou ik ook stresshormoon aanmaken.
Aanhanger (‘pak een bak’)  huren is natuurlijk ook een optie.

Rituelen tijdens de feestdagen

Als je zo over de vijftig bent, ga je hechten aan traditie. Verrassingen houden we niet echt meer van en wij grijsaards laten onze dagen graag gestructureerd regisseren. Niets is zo traditioneel en burgerlijk als een kerstboom. Bij ons hangt de boom, als een soort strijdtafereelachtig compromis, boven de tafel. Hij wil geen boom, ik wil een hele grote met een enorme piek. Oplossing (compromis) gevonden. Dit jaar gaan we verder met ritme en structuur en hangt de boom voor de zoveelste keer weer boven de eettafel.

Eigenlijk heb ik een hekel aan tradities. Vooral die van Kerst. Maar wat zou ik dan met al die door de jaren heen gespaarde, ballen en enorme piek, moeten? Nou; ik hang ze boven de tafel dus. Inclusief verlichting. Handwerkkunststuk van plastic met een flinke dosis vakmanschap. P. blij en ik ook.

Groot, groter grootst

groot, groter, grootst

Heb je een boom die op de dakdrager moet, zul je veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Je wilt geen ongeluk veroorzaken waarbij de slachtoffers een bult oplopen van jouw kerstboom. Gebruik spanbanden zodat de boom niet verschuift. Ook snelbinders (elastische band) zijn niet veilig genoeg. Ook hier loop je het risico dat de boom als een soort torpedo over de weg gelanceerd wordt. Vast snoeren dus en controleren voor vertrek. Zorg dat je nummerborg (kenteken) en je verlichting goed zichtbaar is. Over hoeveel meter de boom mag uitsteken, vind je informatie op de website van de ANWB. Inclusief crashtest.

De lampjes hang je pas in de boom als je thuis bent natuurlijk. Kenners zeggen dat je met deze lampjes het bioritme van de boom kunt verstoren. Volgens mij is het allemaal sterk overtrokken. Kies dan voor warm LED (geen blauw, in verband met dat bioritme). Waar of niet … ik heb geen idee.

 

6 reacties

 1. Aaf (Zuinigaan)

  Je hoeft natuurlijk niet een reuzenboom in huis te halen?
  Een boompje van een meter hoog is toch ook prima?
  Een andere optie: koop een kunstboom en gebruik die ieder jaar opnieuw. Die hoef je helemaal niet te vervoeren, maar alleen uit de berging of van zolder te halen!

  • Herma Westerdiep

   Je hebt helemaal gelijk. Ik kocht vroeger veel na de kerstperiode. Dan was alles voor 50% van de prijs. Ook kunstbomen gaan dan voor een prikkie weg.

 2. johmar

  Hier geen boom meer, maar takken, gewoon verzameld in de tuin. En kerststukjes maak ik ook zelf. Geen vervoer nodig , veel goedkoper, duurzamer en ook nog eens een leuke bezigheid.

  • Herma Westerdiep

   Creatieve oplossing dus. Ik heb ook geen kerstboom in huis; zou dit wel graag willen. Maar aan de sfeer en gezelligheid kan het niet liggen. Daar zorgen we zelf voor.

 3. Thea

  Ik haat kerstbomen, echte en kunst!
  Gezellig toch, zegt iedereen. In mijn huis is het altijd gezellig daar heb ik geen kerstboom voor nodig.
  Kaarsje aan, mooi boeket op tafel, wat lekkers bij de koffie, lekker eten, mooi flesje wijn, mooie muziek op de achtergrond, dikke krant en mooi boek….
  Nee, dat is niet mijn manier van kerst vieren maar ‘n gewone zondag ( slecht weer). Met mooi weer gaan we naar buiten!

  • Herma Westerdiep

   Eigenlijk zit gezelligheid zelfs in jezelf denk ik maar. Als je chagrijnig rondloopt is een boeket niet leuk en een kerstboom ook niet. Ik denk dat jij de zon altijd wel een beetje kunt laten stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑