Chaos is ook een systeem

Jurkje van een jurkje naaien; duurzaam en creatief

jurk naaien naaidoosJurkje. In deze tijden van corona kun je van alles gaan doen. Creatief op internet of creatief in huis. Vandaag ben ik duurzaam creatief of duurzaam en creatief.

Jurkje van een jurkje

… een lap

Creatief tijdverdrijf in huis. Omdat ik niet steeds wil denken dat ik extra schoon kan maken omdat ik toch thuis ben, bedenk ik andere vormen van tijdverdrijf. Zo ook afgelopen weekend; eerst samen een stukje gefietst (houd afstand) en daarna, op zaterdagmiddag, een jurkje genaaid. Niet op naailes met al die andere leuke vrouwen maar gewoon thuis. Met Q-music op de achtergrond.

… en een Lewenstein naaimachine

Ben ik dan creatief? Misschien best wel af en toe. Je kunt het vergelijken met het spelen met Lego of K’Nex. Soms heb je er zin in, en soms helemaal niet. De één maakt alles netjes via bijbehorende instructies en bouwtekeningen, en sommigen gooien alles door elkaar en maken er zelf iets van. Dat kun je ook doen als je zelf je eigen kleren maakt. Zelf iets bedenken, zelf een patroon maken, of een patroon kiezen en zelf je stof kopen of een kant en klare kit thuis laten bezorgen.

Ben je dan ‘crea bea’ of kunstzinnig?

… oud jurkje uit elkaar geknipt

Vroeger naaide ik kleding voor de kinderen. Toen ze nog heel klein waren. Skipakken, lange broeken of winterjassen. Niets was me te veel. Ik gebruikte oude winterjassen en spijkerbroeken om die piepkleine jasjes en broekjes voor mijn kinderen te kunnen naaien. Geweldig; goedkoop en duurzaam. Ik haalde overal etiketten uit die ik ook weer gebruikte. Daar was ik tijden mee zoet. Ik was de avonden vaak alleen en kon me dan verliezen achter mijn Lewensteinmachine. In die tijd hadden we geen Netflix of Videoland. Geen Boer zoekt Vrouw of Game of Thrones en geen mogelijkheid om programma’s terug te kijken. Creatief? Ik vond het gewoon leuk en het bespaarde nog eens heel veel geld in ons één-verdieners-huishouding.

Duur of goedkoop?

rijgen hoort er ook af en toe bij …

In de periode dat ik voor de kinderen naaide was het dus lekker goedkoop. Ik kocht nauwelijks stof. Ritsen haalde ik ook uit andere kleding. Want garen, ritsen en andere fournituren maken het naaien meestal prijzig. Gelukkig kon ik wel een degelijke naaimachine kopen. Beste investering toen, want hij doet het nog steeds (1989). Af en toe een grote schoonmaak, een drupje olie of een onderhoudsbeurt, maar daar zitten de kosten niet in. Hij maakt wel redelijk lawaai; maar dat mag de pret niet drukken. Tegenwoordig komt de Lidl ook met naaimachines op de proppen. Die van Singer. Goed merk. Ze hebben zelfs af en toe supersonische lockmachines te koop.

Je kunt het dus zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt.

Lessen volgen of instructies via youtube

spelden in hoog tempo

Dure boeken hoef je ook niet aan te schaffen. YouTube laat filmpjes zien met fantastische tutorials die je bij elke stap aan de hand nemen. Maar je kunt ook, zoals ik, lessen volgen in groepsverband. Gezellig, informatief en vooral duidelijk.  De docente laat je zien hoe je de patronen op de stof legt en vertelt ook iets over de stof zelf. Geeft je tips waar je zelf vaak niet aan denkt en denkt met je mee.
Als je zelf je kleding maakt, kun je alle kanten op. Zorg dat je in het begin niet al te kostbare stoffen koopt zodat het ook een keer kan en mag mislukken. Je kunt ook kleding uit elkaar halen, de stofdelen gebruiken als patroon en van dit alles met het grootste gemak weer een nieuw kledingstuk maken. Dat heb ik op deze zonnige ‘blijf thuis’ Corona dag gedaan.

netjes de naden persen

Ik ben nog van de snelheid en niet altijd van de nauwkeurigheid. Reigen en nauwkeurig aftekenen passen lang niet altijd in mijn straatje. In de bijgaande foto’s laat ik zien hoe ik mijn huisjurkje (inclusief bleekwatervlekken) uit elkaar knip, op een nieuwe stof leg (online aangeschaft) en vervolgens met redelijk gemak weer in elkaar naai.

jurkje vijftigenmeer

resultaat van een middagje creabea

 

4 reacties

 1. Annelies

  Hee hoi Crea bea ,na een hele druk tijd werken kleinkinderen en14 jaar en laatste jaar intensief voor een tante gezorgd , ja hoor ook aan het naaien geslagen altijd wel gedaan , geweldig om er niet van af te hoeven ook altijd voor de kinderen mezelf en ook voor anderen genaaid 30 jaar geleden en de mantelzorg voor mijn tante was zo zwaar dat ik in het begin van dit jaar inklapte (burn out ) Al die rotregeltjes in de zorg en waar je tegen aanliep , wordt mij verteld ga iets leuks doen , wat vindt je vroeger leuk !! Want ik vindt nix meer leuk
  Ja ik wordt blij om creatief zijn en nu moest ik noodgedwongen thuis blijven….heerlijk weer achter de naaimachine echte past perfect ook nog

  • Herma Westerdiep

   wat fijn dat je iets gevonden hebt, waar je energie van krijgt. bij een burn out draait het daar vaak om. eerst uitrusten en structuur houden, daarna langzaam aan de stukjes weer op hun plek zetten. veel naaiplezier.

 2. Belia

  Sinds jaren naai ik weer. In kleine stapjes. Kocht een nieuwe naaimachine Phaff.
  Ging twee weken op naailes, omdat de verkoper weinig ruimte had. Bovendien was het druk in de winkel.
  Vroeger kon ik patroontekenen. Nu pak ik een patroon van de Burda, want die heeft toch de meest kloppende patronen en maak ze verder op maat.
  Ik maak een prettig zittende poncho, slips uit t-shirts en kocht via Bol punt com bij dezelfde naaimachine handelaar een naald voor leer. Nu kan ik ook een mooie tas maken.
  Vanmorgen om elf uur is op Facebook knipmode een online workshop met gratis patroon samen een rok maken. Dat mag in Corona tijd. Aanmelden kan altijd. De rok vind ik niet bijzonder, maar is toch wel leuk om mee te doen.

  • Herma Westerdiep

   Wat een leuk initiatief van Knip. De burda patronen vind ik ook het meest kloppend. Het is niet goedkoop maar zeker de moeite waard om een kant en klaar patroon aan te schaffen. als je een mooie basis hebt, kun je tijden vooruit met hetzelfde patroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑