internationale mannendagInternationale Mannendag op 19 november 2020. Gevierd in meer dan zeventig landen. Ook in Nederland staan we hierbij stil.

Internationale Mannendag

samen staren

Ooit klein begonnen (1999) en vandaag de dag uitgegroeid tot een enorme beweging. Op deze Internationale Mannendag worden thema’s onder de aandacht gebracht om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen. Maar ook het promoten van (positieve) rolmodellen. November is ook nog eens de maand van ‘Movember’. De maand waarin onze mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen. Prachtig streven toch?

Mannen en vrouwen … de verschillen

houtje touwtje

Mannen hebben tijd voor zichzelf nodig; rust. Dat noemen ze ook wel ‘man time’ in hun ‘man cave‘.  Wat doen ze met die tijd denk je? Tot rust komen en de batterij opladen, hun eigen ding doen en om lekker zichzelf te zijn. Ze hebben in hun hoofd een sociaal simpel emotioneel-houtje-touwtje gereedschap terwijl vrouwen meer functioneren als een modern Zwitsers horlogemechaniek. In de hersenpan van mannen worden (door allerlei redenen) minder verbindingen gelegd. Ze denken dus simplistisch; en weten daarom vaak niet wat vrouwen nodig hebben. Mannen denken in een soort dossier vorm. Allemaal hokjes.  Als ze in het ene hokje zitten, laten ze het andere hokje voor gesloten. Niet altijd natuurlijk, maar wel vaak. Daarom vinden ze het ook heerlijk om te staren (vissen).

Hersenen van een vrouw zien er meer uit als een bord spaghetti. Wij hebben dus ook meer last van vermoeidheid omdat we veel dingen tegelijk doen en daar ook nog eens niet zo’n punt van maken. De reclame van de Hornbach speelt hier perfect op in.

Testosteron

heel veel testosteron

Testosteron. Dat stofje zit zo ongeveer 17 x zo veel in een mannenlichaam als dat in een vrouwenlichaam.  Mannen zijn dus kleine competitieve (met libido gevulde) bommetjes dus. Als je dit als vrouw wilt ervaren  hoe dat door je lijf giert, moet je aan de anabolen. Zelfs bij hoge doseringen, kom je niet eens in de buurt.  Mannen willen daarom het beste zijn; in hun werk, op de sportclub en eigenlijk overal. Toch moet je je niet laten misleiden door het vaak stoere uiterlijk. Mannen zijn ook best wel eens onzeker. Altijd met de bedoeling om je leven makkelijker en leuker te maken. Tenminste dat ervaar ik iedere dag weer.  Geen klus is hem te veel. Dat waardeer ik dan ook heel erg.

Knipogend samengevat:

  • Mannen zijn meer geneigd om te focussen op een taak volbrengen.
  • Vrouwen zijn meer geneigd om te focussen op het proces om de taak te volbrengen.

Communicatie

mannen denken in hokjes

De meeste problemen in een relatie liggen aan miscommunicatie. We begrijpen elkaar vaak niet. Ook niet tijdens de Internationale Mannendag 2020. Het ligt daarbij natuurlijk nooit aan mannen. Zij zijn tegen het perfecte aan. Simpel en duidelijk. Als je maar dezelfde taal spreekt. Stapelgek op elkaar en soms stapelgek van elkaar.  Communiceer feitelijk.  Mannen luisteren wel maar op een andere manier dan vrouwen.

Wij geven vaak non verbale signalen maar dat doen mannen niet.  Doe geen aannames; mannen voelen niets aan. Ze stappen rustig over een stapel wasgoed op de trap; ze stellen er geen vragen over en snappen niet dat iemand (wij vrouwen) die stapel er met een bedoeling neer heeft gelegd. Ze snappen al helemaal niet dat je boos bent als ze op de vierde dag nog een keer over die duidelijk aanwezige stapel wasgoed stappen. Tip: Gewoon vragen. Duidelijk; klip en klaar.

… een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets …