fietsen was beter geweestIl Divo betekent letterlijk  ‘mannelijke diva/goddelijke zanger’. Wij waren bij hun concert deze week in de Ziggo Dome. Een internationaal tenorkwartet waar we hogen verwachtingen van hadden. Moderne opera.

Il Divo

ozo hotel amsterdam

Prima locatie, prima hotel

Deze vier bandleden zingen op deze dinsdagavond in oktober onder begeleiding van een orkest en vieren hun vijftien jarig bestaan. Liedjes tussen pop en opera. We hadden in de buurt van de Ziggo Dome een hotel geboekt en konden lopend naar het Arenaplein. Alles begon goed. Reis goed, humeur goed, hotel goed, kamer goed en eten goed. Tijdens onze wandeling richting de muziektempel, verheugde ik me op deze muzikale topavond. Ik kende Il Divo al een tijdje en had P. overgehaald een snipperdag te nemen zodat we een onvergetelijke avond zouden hebben. Achteraf hadden we beter een stukje kunnen gaan fietsen.

Teleurstelling

il divo ziggo dome amsterdam

wachten op een bak herrie

We waren lekker op tijd. Tassen gecontroleerd, P. door een splinternieuw beveiligingspoortje en gesprekken met vrolijke (veelal grijze) fans. De bovenste ring was donker. Geen mens te zien. Dus niet uitverkocht. Maar ach dachten we, misschien geen belangstelling genoeg voor klassieke muziek.  De zangers zijn charmeurs en romantic en hebben vaak veel interactie met het publiek. Dacht ik; had ik vaak gelezen. Daarom had ik mijn blog al uitgebreid voorbereid. Het zou een avond vol kippenvel en koude rillingen worden. Al na de 1e akkoorden van de band wisten we al hoe de rest van de avond zou verlopen.

il divo

geen harmonie, geen chemie

Prachtige stemmen (denken we) maar het geluid was bagger. Het orkest sloot niet aan bij de heren en andersom. De Divo-heren deden hun uiterste best om over elkaar (en door elkaar) heen te schreeuwen. De één nog harder dan de ander. Geen verfijning, geen aandacht voor onderlinge harmonie en de visuele effecten waren armoedig. Op de achtergrond brandde een groot rood patroon dat op een opengesperde vagina leek. Soms zagen we een wapperend sjaaltje of de schaduw van een blote vrouw. Gemaakte humor en eindeloos gezever hoe geweldig het publiek was. Hoe geweldig Nederland is. Tijd rekken. Niet meer, niet minder. Wat we niet zagen was passie en techniek. Waardeloos.

Ziggo Dome weetjes

Vlak bij de Ziggo Dome

In 2008 kreeg de Ziggo Dome voor het eerst vorm; geschetst achter op een sigarenkistje. Partners werden gezocht, visie uitgewerkt en deze enorme, indrukwekkende muziektempel werd gebouwd. Speciaal ontworpen voor live muziek met natuurlijk, de beste akoestiek. Goede zichtlijnen voor optimaal genot, lekkere stoelen en goed georganiseerde horeca. Capaciteit: 17000 plaatsen, 90 x 90 meter in het vierkant en 30 meter hoog.  Als je er langs loopt zie je ontelbare (840.000) ledlampjes, waar videobeelden op getoond kunnen worden. Wij zagen na de heren van Top Gear, ELO (electric light orchestra) nu ook Il Divo optreden in deze schitterende multi-inzetbare hal.

 

Oprichting en doorbraak Il Divo

Voor de liefhebber maar zeker niet meer voor mij (ons): Dit tenorkwartet is opgericht door Simon Cowell (Brits talentscout en muziekproducent). Deze avond vierden deze heren (met onnatuurlijk zwart geverfd haar), hun vijftien jarig bestaan. Bij de heren hangt waarschijnlijk veel platina en goud aan de wanden. Jammer genoeg koesteren wij deze avond niet als een bijzondere muziekervaring.

  • David is een Amerikaanse tenor, geboren op 14 april 1973 in San Diego. In het jaar 2000 maakte hij zijn debuut aan het Teatro alle Scala in Milaan. Hij speelde hier Tony in “West Side Story”.  Buiten Il Divo is een van zijn hoogtepunten zijn rol als Rodolfo in “Giacomo Puccini’s La bohème”.
  • Urs is een Zwitserse tenor, geboren op 19 juli 1971.  Hij zong al op zijn vijfde levensjaar in een koor en speelde op verschillende muziekinstrumenten. Spreekt een goed woordje Nederlands. Wij vonden hem het beste presteren. Op zijn zeventiende werd hij leadzanger van de heavymetalband Conspiracy.
  • Carlos is een van oorsprong Duitse bariton, maar is opgegroeid in Spanje. Hij is geboren op 13 oktober 1968 in Mörfelden-Walldorf, Duitsland. Hij gaf op zijn achtste al een concert voor achthonderd bezoekers.
  • Sébastien is geboren op 7 maart 1973 in Parijs. Van oorsprong een popzanger. Als enige van de vier leden van Il Divo heeft hij geen muziekopleiding genoten. In 2001 trad hij op met Johnny Haliday in het Olympia Theater in Parijs, en speelde in verschillende musicals en theaterstukken.

Aan het eind van de avond was er geen unanieme, staande ovatie. Sommigen gingen staan en de meesten bleven zitten. Veel publiek ging al voor de toegift naar buiten. Dat zegt genoeg volgens ons. Stoppen heren is ons advies of een betere geluidstechnicus zoeken. Gelukkig zijn we niet voor één gat te vangen en hebben er ondanks dit een heerlijk uitje van gemaakt.