Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Hittegolf en ons nationaal hitteplan

hittegolfHittegolf. De komende dagen wordt het warm, zeer warm. Veel mensen kunnen tegen de warmte, maar velen ook niet. Ikke dus niet.

Hittegolf

hittegolf vijftigenmeer

hittegolf

Veel mensen vinden het verschrikkelijk de komende hittevoorspellingen. Helemaal als het KNMI over een hittegolf spreekt. Je kunt geen internetpagina openen of er staat wel iets over geschreven. Wij hebben alles zo veel mogelijk gesloten. Rolluiken voor de slaapkamerramen (oosten) en zonnewering op het balkon (westen). In een gezamenlijke VVE beslissing bleek dat er maar weinig bewoners een airco willen. Wij waren daar redelijk uitzondering op. Jammer maar helaas. We moeten het dus doen met het afweren van de zon aan de buitenkant van het huis. Airco had me heerlijk geleken. In de winter zorg je voor verwarming, waarom in de zomer dan niet voor verkoeling?

Ouderen

4 dagen van 27 graden

Veel ouderen en chronisch zieke mensen lopen risico bij warm weer. Problemen met ademhalen, jeuk of duizeligheid. Het kan allemaal en zelfs nog erger. Op internet kun je kijken wat voor maatregelen je kunt nemen om gezond deze lastige periode door te komen.  Ook als je strak in de overgang bent, is het niet fijn om opvliegers te krijgen in deze periode van warmte.
Het Nationaal Hitteplan gaat van start als er meer dan vier dagen warmte van 27 graden wordt voorspeld. Nu dus. Ik ben zelf ook chronisch ziek maar ben nog jong en veerkrachtig (… hihi … dat hoop ik). Heb niet meer last dan normaal. Toch doe ik zelf er alles aan om te voorkomen dat de temperatuur oploopt in huis. Vandaag is het zegge en schrijve zo’n 24 graden in de kamer. Goed te doen; nog wel.

Betuttelen

betuttelen

Je kunt ook denken dat het weer een typisch Nederlandse betutteling is maar ik zou denken dat als je wel kwetsbaar bent en je wilt informatie, het goed is dat je dit kunt vinden. Ben je jong en sterk hoef je hier toch niets over te lezen? Veel drinken is iedereen wel duidelijk. Houd je hoofd koel (letterlijk en figuurlijk). Maar als je werkt in de buitenlucht zou het misschien wel handig kunnen zijn als je weet wat je werkgever verplicht is om te doen. De lekkerste tip vind ik is om je voeten regelmatig koud af te spoelen. Dat doe ik vaak voor het slapen gaan. Lekker met je gekoelde, frisse voeten buiten boord gaan liggen. Zoek schaduw op ergens in de wind bij het water of onder de bomen. Maar ja als je moet werken of boodschappen doen voor je zieke moeder, is dat geen optie.

Eten en drinken

hittegolf

drink een lauwwarme drank

Eet een lekkere salade of wat fruit, drink lauw (warme) dranken, beperk vlees bij de barbecue en pak alleen een ijsje op waterbasis. Lauw (warm) drinken (of soep) is beter dan koud. Je lichaam stijgt tijdens het drinken van een warme drank. Je lichaam gaat daarna z’n best doen om af te koelen. Muntthee met citroen, limoen of gember is beter dan een glas ijskoud water. Vul je waterflesje dus regelmatig en zorg dat je continu wat vocht binnenkrijgt. Als je je waterflesje hervult (duurzaam) zou het zo kunnen zijn dat hier miljoenen bacteriën op wonen. Ik heb me laten vertellen dat dit niet zo’n ramp is omdat dit je eigen bacteriën zijn en de kans dat je daar ziek van wordt, is klein.

hittegolf waterfles

waterfles bijvullen

NB: Je waterflesje elke keer hervullen is goedkoop en goed voor het milieu. Maar soms hoor je wel eens dat het niet veilig zou zijn om plastic waterflesjes opnieuw te gebruiken, vanwege de bacteriën of vanwege gevaarlijke stoffen die vanuit de fles in het water terechtkomen.

2 reacties

  1. Thea

    Ik gebruik al jaren een roestvrijstalen drinkfles. Was de fles elke avond af , vul met kraanwater en zet in de koelkast. Er gaat 750 milliliter water in en ik vul de fles overdag nog een keer, dan gewoon met ongekoeld kraanwater .
    Ons huis blijft aardig koel, we wonen in een bos, zowel een zonnig als een schaduw terras. We kunnen kiezen.

    • Herma Westerdiep

      Wat heerlijk. Ik zet mijn dopper tegenwoordig na het afwassen in de diepvries. De volgende ochtend heb ik dan een lekkere koele fles. Schaduw van bomen is volgens mij de best koelende schaduw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑