De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Groente bewaren in de koelkast of juist niet?

intelligente koelkastGroente bewaren. Voor mij altijd een heikel punt. Ik heb geen kelder en niet veel ruimte waar ik groente buiten de koelkast zou kunnen bewaren. Bederven ze eerder of houden ze zich beter in de koelkast?

 

Groente bewaren

groente bewaren koelkast

wintergroente

Eigenlijk zou ik een soort instructieboekje op mijn koelkast moeten plakken. Wellicht krijg je ooit in de toekomst een met je meedenkende koelkast die zegt waar je je verse boontjes moet waren. In het meest gunstige geval met een origineel recept. Bewaar ik mijn boontjes dan naast de knoflook, mijn appels en uien. Ik stel mezelf de vraag: In de koelkast of niet? Ik vind het lastig en leg mijn verse groenten dan ook vaak in de koelkast. Paprika, ui, knoflook, witlof, boontjes en weet ik veel wat nog meer je zoal naar binnen sleept in een week.

Bij twijfel niet inhalen

groentela koelkast

op een donkere koele plaats

Tip van de deskundigen: Wintergroente (uien, aardappelen, wortel) en vruchtgroente (komkommer), knoflook en aubergines kun je beter niet in de koelkast bewaren. Deze producten nemen vaak gemakkelijk vocht op waardoor ze sneller bederven. Het kan ook zijn dat ze snel smaak verliezen in deze koele kast. Daarentegen kun je bladgroenten (samen met voorgesneden groente) en koolsoorten wel beter in de koelkast bewaren. Lastig om te onthouden. Kom op met die computergestuurde koelkast.

Koelen of gekoeld?

groente koelen

niet in de koelkast

Let vooral op de verpakking van alles wat je koopt. Natuurlijk let je op de uiterste verkoopdatum maar ook op de instructies op de verpakking. Let op het verschil tussen ‘koel bewaren’ en ‘gekoeld bewaren‘.

groente bewaren

beter niet in de koelkast

Check dus bij verpakte producten het bewaaradvies op de verpakking. ‘Gekoeld bewaren’ betekent in de koelkast, ‘koel bewaren’ betekent zo tussen de 12 en 15°C. Waar je zo’n plekje hebt van tussen de 12 en 15 graden zou ik zo niet weten.

Groentela

… mooi plaatje toch?

In mijn groentela zie je een veelvoud aan producten. Geraspte kaas, tortilla’s, voorverpakte (geschilde) aardappels, champignons en nog veel meer. Meestal verpakkingen die lastig weg te zetten zijn en het liggend beter doen in de groentela. Dan houd je je koelkast optisch, lekker netjes.  In de groentela is het meestal minder koud en vochtig dan in de rest van de koelkast. Fruit en groente drogen dan minder snel uit. In een appartement heb je geen koele, donkere ruimte. Vroeger had ik een kelder. Ultieme bewaarplek voor van alles en nog wat.

Lastig verhaal dus dat bewaren van groente en fruit. Eigenlijk pruts ik maar wat aan, wetende dat de boontjes en de witlof toch niet lang blijven liggen. We laten niets verschimmelen. Eeuwig zonde toch?

De levensverwachting zou met sprongen groeien als groenten net zo goed zouden ruiken als spek. (bron: D. Larson).

 

 

7 reacties

  1. izerina

    Ooit heb ik dat eens opgezocht op het net en probeer het te onthouden Nu oogt mijn koelkast soms wat leeg. De rest van de groenten ligt dan in het koude bijgebouwtje

  2. Nicole Orriëns

    Ik ze altijd netjes in de groentela!

  3. Vincent

    Ik koop verse groenten niet langer dan 2-3 dagen vooruit. Dan is het niet zo moeilijk: wat in de winkel gekoeld ligt – gesneden bladgroenten, sla, spinazie etc. – gaat de groentenla van de koelkast in. Aardappelen, uien, knoflook, paprika, courgette, tomaat e,d. liggen ook in de winkel niet gekoeld, dus die gaan in een diepe donkere keukenlade.

    • Herma Westerdiep

      Dank je voor je tip. Ook ik koop verse groente niet al te ver van te voren. Receptinspiratie komt pas vlak daarvoor.

  4. irene

    Groente bewaren, gekoeld of niet: het blijft lastig. Wanneer het aangesneden is, gaat het bij mij in de regel in de koelkast en dan ook nog eens in een aparte doos tegen het uitdrogen. Verder probeer ik zo afgemeten in te kopen, zodat het altijd zo vers mogelijk verwerkt wordt. Uien en knoflook liggen gewoon op een “donkere, koele plek”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑