groene hart vijftigenmeerGroene hart.  Wat we zagen was een stukje Nederland met een overwegend landelijk karakter, dun bevolkt met veel water en weinig lawaai. 

Groene hart

ziende sluis zwammerdam

Ziende sluis in Zwammerdam

Op vakantie (midweek) vanaf onze rustige provincie naar het Groen Hart van Nederland. Tussen Utrecht, Den Haag en Rotterdam.  Veel asfalt en nog veel meer auto’s. Je kunt je niet voorstellen dat dit ooit ontstaan is door de groei van een natte en dikke veenlaag.  Doorstroomd door rivieren (IJssel, Oude Rijn en Lek). Later geschikt gemaakt voor landbouw, veeteelt en het winnen van turf. Nu bewust groen gehouden. Zelfs uitgeroepen tot Nationaal Landschap; voor ons de ideale combinatie om te genieten van cultuur en natuur (rust).

Geschiedenis: In de laagvlakte werden zo rond het jaar 1000 de verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie gebouwd. Pas vanaf de middeleeuwen kwamen hier de eerste bewoners, die het water en het land gescheiden van elkaar hielden. Wij toerden in de buurt van Reeuwijk over de langgerekte kavels in het plasgebied. In het magere voorjaarszonnetje zagen we het spel van de weggetjes, dijken, oeverwallen en het slotenpatroon.  Met een slakkengangetje reden we door Sluipwijk, Gravenbroekseweg, Hortemansdijk, Twaalfmorgen en Oudewater. Huizen (landgoederen) met een verkoopwaarde van vaak niet onder de miljoen. Afgesloten met grote hekken.

Reeuwijkse plassen

stil

… oorverdovend stil …

In dit gebied liggen in totaal dertien plassen, ruim genomen, tussen Bodegraven en Gouda.  Allemaal rechthoekig door de vroegere verkaveling van de veengronden.  De ontginning was nodig (voedsel) omdat de bevolking groeide. De Vikingen stopten met hun plunderingen, het klimaat veranderde en de rust keerde terug. Buiten Friesland werd er weinig vee gehouden omdat de grond uitgeput was.  Na inklinking van de veenbodem werd ook dit gebied ook geschikt gemaakt, als weide en hooiland.

Nu worden de plassen beperkt gebruikt voor recreatie. Soms zijn motorvaartuigen zelfs verboden. Het gebied is in eigendom van Groenalliantie Midden-Holland; het beheer is uitbesteed aan Staatsbosbeheer. Wat ons opviel was dat het overal zo stil was (… midden in De randstad).  Geen treinen, af en toe een vliegtuig en wat gekwetter van vogels.

Woerden
kasteel woerden

kasteel woerden

Om te beginnen waren we in Gouda. Daar heb ik al over geblogd. Later in Woerden.  De parkeermeter aldaar, vroeg 5 euro per uur; onze verwachtingen waren dus hoog.  Woerden is een fijne plek met tot leven gewekte Romeinse geschiedenis. Wandelend over de oude vestingmuren, gingen we met een bocht door het centrum en langs het Kasteel Woerden.  Het marktplein was op dat moment leeg maar omringd door gezellige terrasjes en met passie gerestaureerde oude panden. Vroeger (heul lang geleden) brachten de boerenfamilies hun verse producten naar Woerden. Daar ontstond dus een levendige handel op die nu lege markt.

De door ons bestelde (verse, duurzame) bitterballen bij ‘Van Rossum’ waren de beste die we tot nu toe hebben gegeten. Dit stadshotel (café en restaurant) is gevestigd in het Arsenaal; een Rijksmonument midden in het centrum.

Gouda, Nieuwkoop en Landal

landal reeuwijkse plassen

Landal Reeuwijkse Plassen

Onze tochtjes waren iedere dag een klein feestje. De dag in Gouda was natuurlijk typisch een citytrip met veel kunst en cultuur (… en bitterballen) maar de bezoekjes aan Woerden, Nieuwkoop en de omliggende natuurgebieden waren indrukwekkend. Het was nog ver buiten het seizoen. Rustig en overzichtelijk. Geen files op de vele éénrichtingsweggetjes, vriendelijke mensen en dus ruimte op de terrassen.  Met als laatste compliment: Het eten was overal voortreffelijk.

Reeuwijkse hout

Reeuwijkse Hout

Ons huisje hadden we geboekt bij Landal Reeuwijkse Plassen; een waterwoning met een terrasje aan het water. Vlak bij de ingang; dichtbij de winkels, de bootverhuur en de horeca. Vriendelijk en gastvrij. Het parkrestaurant was een fijne Osteria met perfect bereide Italiaanse gerechten. Ook het vlakbij gelegen (op loopafstand) paviljoen ‘Reeuwijkse Hout’ was fijn. Ik heb van m’n leven nog nooit zo’n lekkere spies kip/saté gegeten.

Rust behoort bij het werk als de oogleden bij de ogen …