Geluk is het gevoel niet alleen te zijn ...

Geluk is een beetje genetisch bepaald of denk je anders?

gelukGeluk. ‘Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden.’ Aristoteles. Hij werkte het al systematisch uit. Krijg je het of verdien je het? Ik weet het niet.

Geluk

zet een andere bril op

Die Aristoteles wist het al wel. Wat is nu eigenlijk geluk en wat heb je nodig? Een beetje geluk. Iedereen vraagt zich wel eens af wat geluk nu eigenlijk is en hoe je er aan komt. Subjectief. Ook wel persoonlijk. Het is een gevoel, iets dat je niet in een koffertje kunt stoppen. Niet bij de supermarkt te halen en ook niet in te ruilen.

Ongrijpbaar

Soms voel je je gelukkig met een kopje koffie op een fijne plek met een nog fijner iemand. Je zou dan denken dat het van binnenuit komt. De Griekse filosoof Epicurus beweerde dat geluk het logische gevolg is van een bepaalde innerlijke houding of het opzetten van een nieuwe bril, zodat de werkelijkheid van alledag er mooier uitziet. Veel spirituele denkers denken dat je gelukkig wordt als je niet hecht aan status, macht en (veel) geld. Je zou gelukkig worden als je je in dienst stelt omwille van het levensgeluk van je medemens? Valt over te praten.

Antwoorden

Antwoord op wat geluk is, is er niet. Geen duidelijkheid dus. Ook niet in mijn blog. Ik kan me best een hele dag ongelukkig voelen terwijl ik best een gelukkig leven heb. Als je me zou vragen waarom, heb ik geen antwoord paraat. Het zit diep van binnen. Geluk kan ik soms makkelijk omschrijven. Voor mij heeft het te maken met liefde. Gezondheid is daarbij een belangrijke, bijna leidende factor. Beetje geld op de spaarrekening; stabiliteit en een veilig thuis. Vriendschap (verbondenheid), leuke baan en een regering die meewerkt aan een algemeen gevoel van welzijn. Allemaal factoren die wetenschappers boven tafel hebben weten te krijgen om dat ultieme gevoel van geluk te omschrijven.

Definitie: Geluk is tevredenheid met het leven zoals het zich in het hier en nu aan je voordoet. Het kenmerkt zich door de afwezigheid van zorgen en angsten over toekomst of verdriet en schuldgevoelens over wat geweest is. Geluk kenmerkt zich eigenlijk vooral door het ontbreken van zijn tegenhanger: psychisch lijden.

Hier en nu

geluk liefde

oeroverleveringsdrang

Na een dag ergens onder in mijn bioritme waardoor ik me niet helemaal happy voel vraag ik me af waarom ik de volgende dag opsta en mijn leven weer lekker voelt. Misschien heeft het er mee te maken dat ik dan het kleine waardeer. Opstaan vanuit een warm bed, je douchen in een prettige ruimte. Koffie met een broodje kijkend naar een lief kaartje van de kinderen met een hartverwarmende tekst.
Je weet dat ongelukkig bij gelukkig hoort en negatief bij positief. Zonder dal zou er geen berg zijn. Angst en bezorgdheid horen bij je. Dat is een soort oeroverlevingsdrang heb ik me laten vertellen. Het is aan jezelf om je hierover heen te tillen. Je wilt niet eindigen in een leven zonder dat gouden randje. Onverschilligheid of eindigen als een zuurpruim, zijn feitelijkheden die dan op de loer liggen.

Genetisch in aanleg

geborgenheid

Iedereen is zo ongeveer op dezelfde manier gelukkig. ‘Geluksgemiddelde’ noemen ze dat. Velen geven zichzelf een zeven in de lat van geluk. Dit gevoel heeft vaak een genetische oorzaak. Het zit in je DNA. Net als sommigen goed zijn in wiskunde of talen, zijn we door onze aanleg op een bepaalde manier verantwoordelijk voor ons geluk. Geluk trekt geluk aan; veroorzaakt doordat een gelukkige stemming er voor zorgt dat je sneller in fijne, fortuinlijke omstandigheden terechtkomt. Heb je depressieve voorouders hoef je niet bang te zijn. In gelukkig zijn kun je je ook trainen. Kijk om je heen en leer van gelukkige mensen. Probeer te ontdekken waar je energie van krijgt en waar je hart sneller van gaat kloppen. Uiteindelijk gaat het om je manier van denken.

 

Bij deze alvast een bosje geluk voor jou.

4 reacties

 1. Annelies

  Tijdje terug had je het over je gedachten omtoveren naar het nu ,met geluk zal het wel iets anders zijn, maar heeft er wel mee te maken, en wanneer ben je gelukkig ? Als je de wereld bekijkt al die vluchtelingen wordt ik niet gelukkig van , deze mensen zijn gelukszoekers uit misschien een ellendige situatie , dan Ben ik zooo gelukkig met mijn kopje koffie, mijn haar in de verf , mijn rimpels en wat er nog meer onder hangt ,al loopt het leven niet zoals je wil , de kleine dingen is geluk alleen moet je ogen en oren open openstellen en vooral je brein.

  • Herma Westerdiep

   wat mooi omschreven. het is iets wat me bezighoudt. hoe vind ik geluk? hoe blijf ik tevreden met mezelf met al die rimpels? wat je zegt; stel vooral je brein open samen met je zintuigen.

 2. Ximaar

  Veel mensen streven geluk na, en doorgaans werkt dat voor geen meter. Reclamemakers willen je daarbij ‘helpen’, van de regen in de drup. Geluk kan je niet kopen door meer bloemen in huis te halen of regelmatig een iphone, veel op vakantie, chocolade of flink aan de wijn. De relamemakers zelf lopen er wel op binnen.

  Mijn stelling is ook al jaren geen geluk zonder ongeluk. Geluk is een relatief begrip. Als je je elke dag gelukkig voelt, dan went dat en is er niets meer aan. Punt is ook dat we tegenwoordig ongeluk proberen te voorkomen, waardoor het geluksgevoel ook minder wordt. Omgekeerd werkt het bij mij ook. Als ik teveel chocolade eeet, dan voelt dat goed, maar een halve dag later word ik er depressief van. Zal komen omdat dat verhoogde geluksgevoel afneemt naar normaal en dat je dat dus als negatief ervaart. Ik eet dus wel chocolade, maar niet teveel in 1 keer.

  Zelf ga ik voor tevredenheid. Ik vind dat iets anders. Daar zijn geen cadeautjes, schrans- of zuippartijtjes voor nodig. Met tevredenheid hoef je ook niet steeds naar verweggistan.Kan gewoon thuis. Bespaart dus erg veel geld en is goed voor het milieu. Tevreden mensen zijn ook meer in balans en voelen zich daardoor minder ongelukkig.

  Of het genetisch is weet ik niet. Ik weet wel dateen verkeerde opvoeding mensen angstiger kan maken en daarmee ongelukkiger.

  • Herma Westerdiep

   Mooi verteld. Ik heb net een blog gemaakt met als laatste zin dat ik ‘gewoon’ een tevreden mens ben. Bij de koffie een klein stukje chocola. Heerlijk. Knuffel van de kinderen; liefde met een strikje erop. Een man in huis waarvan ik weet dat hij voor mij door het vuur gaat. Tevreden. Opvoeden doet een hoop; daar kom je achter als je ouder wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑