De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Gehoorverlies; wees alert maar vooral zuinig op je oren

gehoorverliesGehoorverlies. Wat is dat eigenlijk? Hoort dit geluidverlies alleen bij het ouder worden of kan ons dit allemaal overkomen?

Gehoorverlies

Gehoorverlies is letterlijk een vermindering van het hoorvermogen. Vaak gebruiken we verschillende termen om deze ‘doofheid’ te omschrijven. We spreken vaak over slechthorendheid, cophose of doofheid.  Slechthorendheid heb je in lichte mate, matig of ernstig. Bij verlies van meer dan 90 tot 100 dB (decibel) is er sprake van zeer ernstig gehoorverlies/doofheid. Dit verschilt per land.

Cophose is het totaal verliezen van het gehoor of volledige doofheid.  Dat heeft verschillende achterliggende redenen. Infectie, ouderdom, letsel (gehoortrauma) of geboorteafwijking, maar ook problemen in het buiten- of middenoor of door beschadigde cellen of vezels in het binnenoor. Of een slechte combinatie van deze verschillende factoren.  Geluid is ontzettend belangrijk in het dagelijks functioneren.  Het brengt ons in contact met mensen en waarschuwt ons. Maar denk ook eens aan het effect van muziek of de toon waarop iemand iets zegt. Geluid zegt iets over iemands gemoedstoestand, maar kan ook uw eigen gemoedstoestand beïnvloeden. Geluid is belangrijk voor de oriëntatie, wetend waar iets of iemand zich bevindt.

Buiten, midden of binnenoor

buiten, midden of binnen

Gehoorverlies door problemen in het buiten- en middenoor; oorzaken: Verstopping van de gehoorgang door oorsmeer of vocht, een geperforeerd of gescheurd trommelvlies, middenoorontsteking,  en beschadigde (vergroeide) of defecte middenoorbeentjes (gehoorbeentjes).

Gehoorverlies door problemen in het binnenoor; oorzaken:  De  de gevoelige zenuwvezels in het binnenoor raken beschadigd. Hierdoor kan het geluid niet correct worden doorgestuurd. Dit kan komen door over-blootstelling aan hard geluid, erfelijkheid, medicijnen, gehooraandoening, probleem in de hersenen of het natuurlijke verouderingsproces (ruim tussen het 50 en 80ste levensjaar).

Ouderdom en/of lawaaidoof

draag gehoorbescherming

Door ouderdom, worden de prestaties van je oor minder. Het kan moeilijk zijn om bepaalde woorden en geluiden te horen. Vooral medeklinkers met een hoge toon (f, s en t) worden overstemd door luide klinkers (a, o en u). Sommige mensen raken hierdoor zelfs ernstig vermoeid, geïsoleerd of worden eenzaam. De radio harder zetten of herhaaldelijk vragen wat er gezegd wordt helpt niet. In een groep kun je niet meer herleiden wie wat zegt. Het bijwonen van vergaderingen of feestjes wordt een ramp.

Vaak verdwijnen normale omgevingsgeluiden zoals voetstappen of kwetterende vogels. Dat je soms je partner niet hoort praten is natuurlijk niet voor iedereen een probleem (grapje).  Je verliest dus het vermogen om zachte, hoge tonen waar te nemen.  Dit is het gevolg van slijtage van je gehoorsysteem. Die kwetterende vogels (en je kletsende partner) overleef je wel maar het verlies van de zgn. bouwstenen van spraak heeft grote gevolgen op je dagelijks functioneren.

Lawaaidoof. Vroeger droegen we geen gehoorbescherming in lawaaiige ruimtes (fabrieken, concerten etc.). Bouwvakkers, fabrieksarbeiders maar ook militairen en politieagenten staan bloot aan te hoge geluidsniveaus. Dit werkt ook gehoorverlies in de hand.

Eenzijdig gehoorverlies

gehoorverlies vijftigenmeer

éénzijdig

Je kunt aan beide oren problemen hebben maar ook aan één kant; single sided deafness (SSD). Dit kan komen door erfelijkheid (aangeboren) of (op latere leeftijd) een virusinfectie, geluidstrauma,  otosclerose, plotsdoofheid aanvallen,  de ziekte van Ménière of een brughoektumor die groeit in de buurt van de hersenstam en de gehoor- en evenwichtszenuw langzaam afknelt. Laat het dus altijd onderzoeken. Soms kan de kno-arts hier iets aan doen maar als de doofheid in het slakkenhuis zit of als de gehoorzenuw niet goed werkt, is het bijna nooit medisch te verhelpen. Je kunt het probleem dan natuurlijk wel wat verminderen met een hulpmiddel zoals een gehoorapparaat, een (draadloos) Contralateral Routing of Sound System (CROSS) of een bot geleidend hoortoestel; Bone Conduction Device (BCD).

na beter horen komt ook weer het beter luisteren

2 reacties

  1. Vincent

    Een tip: van sommige mensen krijg je na herhaaldelijk vragen “wat zeg je?” als antwoord: “oh niks, laat maar”. Goed bedoeld meestal, want het moment is misschien al voorbij, maar ‘dodelijk’ voor de slechthorende: die krijgt zo het gevoel niet belangrijk te zijn of er niet bij te horen. Blijf altijd antwoorden, praat duidelijk (goed articuleren), en kijk degene aan als je tegen hem/haar praat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑