Geluk is het gevoel niet alleen te zijn ...

Gedachten omtoveren tot leven in het ‘nu’

gedachten hersenen kleurenGedachten. Zijn onze gedachten ondermijnend of zinloos? Het piekeren gaat vaak nergens over. Je maakt jezelf vaak bang of je bent overmatig kritisch en herhaalt dit ‘eindeloze getob’ talloze malen.

Gedachten

zorgen over de dag van morgen

Vereenzelvig je niet met je gedachten is een bekende theorie. Laat de ene slechte gedachte niet naar de andere leiden. Zinloos. Liefde, vreugde en geluk komen vaak niet voort uit denken. In tegenstelling tot klagen, jezelf bang maken en oordelen. Zegt men. Je gedachten kunnen heel goed disfunctioneel (verstoord) denken.  Volgens kenners dus zinloos en ook nog eens schadelijk voor je gezondheid.

Denk je aan de toekomst, maak je je vaak zorgen over de dag van morgen. Toch weet je dat de toekomst niet binnen je bereik ligt. Je kunt niet vooruit kijken omdat je gewoon niet weet wat er gaat gebeuren. Nu niet en morgen al helemaal niet.

Verleden

vroeger is voorbij

Vaak denk je aan het verleden. Welke ervaringen heb je opgedaan of hoe heb ik me gedragen? Ben ik wel gelukkig; heb ik spijt of last van schuldgevoelens? Zou ik gelukkiger willen worden? Misschien moet ik afvallen, meer fietsen of m’n haar verven.  Angst is dan dus naar de toekomst gericht.
Ik zou me beter bezig kunnen houden met het nu. Want daar voltrekt het leven zich. Vroeger is voorbij. Dit brengt me niet zoveel. Geniet van de zonsondergang, de eerste zonnestralen of een fijn gesprek. Dat doet meer met je dan luisteren naar iemand die zegt dat je slecht bent of dat je je ontslag krijgt als je niet goed genoeg je best doet op je werk. Zorgen, angst en emotionele pijn verdwijnen met deze theorie. Makkelijk gezegd, hoor ik je denken. Daar heb je ook gelijk in.

Inspiratie uit oude tijden

geniet van de kleine dingen

Je kunt deze wijsheden al terugvinden in onze geschiedenis.  Nu omgezet (getransformeerd)  in een nieuw jasje met frisse bewoordingen. Kenners zeggen dat het ook wel lijkt op mindfulness. Moderne kreet voor het aandachtig leven; in het nu. Kijk eens op een andere manier naar jezelf en keer terug naar het nu. Laat die zinloze gedachten los. Meditatie kan hierbij een hulpmiddel zijn.

voel het energieveld van je lichaam

Eckhart Tolle heeft voor dit ‘leven in het nu’ een oefening:  Ga op een stoel zitten en houd je rug rechtop. Doe je ogen dicht en haal een paar keer diep adem. Wees je bewust hoe je buik met elke inademing uitzet en met elke uitademing weer inkrimpt. Probeer dan het energieveld van je lichaam te voelen – Tolle noemt dit het ‘innerlijke lichaam’. Dit kun je doen door je in te beelden dat je omgeven wordt door licht. Stel je voor dat je dat licht inademt en hoe het je hele lichaam licht en lichtgevend maakt. Voel de energie van je lichaam en probeer heel aanwezig te blijven bij dat gevoel. Doe dit een minuut of tien.

Gelukkig worden

verwarrend

Vraag jezelf af waar je gelukkig van zou worden. Voor veel mensen blijkt dit dus het leven in het nu te zijn. Geen zorgen over morgen, geen piekeren over dingen in het verleden. Flauw en makkelijker gezegd dan gedaan? Voor mij gaat het vooral over het ontspannen. Niet piekeren als je niet kunt slapen. Ik zou wel willen streven naar rust en perfectie in plaats van de snelheid en chaos waarin ik (soms) leef. De dagelijkse hoge snelheidslijn waar we massaal instappen. Vaak houd ik er een gevoel aan over dat de tijd me door de vingers glipt. Deze mindset van ‘leven in het nu’ vind ik af en toe wel verwarrend. Dagdromen hoort toch ook een beetje bij de toekomst? Boodschappenlijstjes en vakantieplanning horen bij het leven van alledag. Best lastig om met deze theorie de ‘beide beentjes op de grond’ toe te passen.

Ontspanning

gedachten, spanning, stress

geen spanning, geen stress

Het leven in het nu zorgt voor ontspanning, aldus de kenners. Probeer het een tijdje en als het goed voelt, blijf het dan vooral doen. Ik kan je zeggen dat het me wel aanspreekt. Vreugde ervaren, plezier en ontspanning. Ik ben wel benieuwd of je dan geen spanning en stress voelt. Zou je dan nergens spijt van hebben? Geen angst voor wat de toekomst je brengt?

Je stapt ‘gewoon’  uit je hoofd. Je leven niet leiden zoals anderen vinden dat het moet, maar je eigen leven ter hand nemen. Zou het allemaal zo simpel zijn? Wie heeft ervaring in het leven in het nu? Zijn er leuke boeken over te vinden?

 

 

4 reacties

 1. Annelies

  Ja je gedachten omtoveren , jaren had ik die knop… en tijden werkte dat perfect had altijd een oplossing voor echt alles.
  totdat ik overal tegen aanliep …zorg voor een tante Vreselijk wat een bureaucratie voor een mens haar laatste dagen ergens onder te brengen. , je werk kinderen je Man, jeleven , mijn tante stierf ,appartement ruimen en ga maar door , mijn brein stond nooit stil , een invasie van alles en nog meer, mijn medemensen begrepen ooit geen r…. van mij , totdat de coronatijd kwam ….ik heb alles wat ik een mens zich kan heugen , En ja hoor mijn brein gaf het op , na 59 jaar kom je er achter na vele testen , huilbuien ADHD stukje autisme , (En wat Ik zelf altijd zei ..gaan ze na 50 jaar alles nog oprakelen ) en doe ik raar ,heb ik weer te veel gezegd ,krijgen mijn kleinkinderen wel een toekomst……nachten wakker liggen om in feite niets
  En daar is geen boek voor , Het is zinloos om te piekeren het is zinloos om te stressen ,maar de wereld om je heen vliegt sneller als mijn brein .
  We gaan door en geniet van mijn tuintje ,mijn leven , want we Zijn bezig aan ons (denk ik )laatste kwartje,
  Voor vele is het 100 keer slechter , deze mensen moeten ook door …en daar zul je de kleine zaligheden van wat mijn chaotisch Brein ..gedachte Piekeren mee door
  En het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn
  En af en toe uit je hoofd stappen.

  • Herma Westerdiep

   Wat een verhaal. Ik hoop zo dat het je gegund is dat je straks rust krijgt in je hoofd. Wij kunnen in onze vakanties heel erg genieten van ‘niets hoeven’. Want er moet veel. Helemaal als je ook nog veel dingen overkomen. Wat je zegt; op den duur houdt je brein er mee op. Veel mensen zullen zich hierin herkennen. Maar opgeven of negatief zijn hoort niet in deze ‘positieve’ samenleving. Het leven is niet altijd positief en je bent zelf ook niet altijd positief. Als je dan ook nog last hebt van autistisme zal de wereld helemaal hard bij je binnenkomen.

 2. nicole orriens

  Ik word soms een beetje moe van de aanmaning om je gedachten los te laten. De theorie is prima, maar de praktijk weerbarstig.

  • Herma Westerdiep

   Ja helaas heb je gelijk. Soms lukt het me wel en soms verzand ik in verschrikkelijke piekeraanvallen. Niets meer te redden op zo’n moment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑