De tijd is een klok zonder wijzers

Frisdrank door ober in glas laten schenken irritant?

Frisdrank. Als je frisdrank bestelt, schenkt de bediening vaak een beetje in mijn glas. Waarom zouden ze dit eigenlijk doen vroeg ik me af. Weet jij het?

Frisdrank

frisdrank flesjes sprite cola

soms ben je de Bob

Soms heb je gewoon dorst of je bent de BOB. Maar op het moment dat ik een spa rood, cola light of bitter lemon bestel is het blijkbaar de gewoonte dat de ober een bodempje in mijn glas schenkt. Ik stoor me aan deze bemoeienis. Misschien onbenullig maar ik wil zelf mijn glas vullen. Bij mij heeft het schenken en het soort glas een soort toegevoegde, extra functie. Drink je een speciaal biertje, om maar een zijstraat in te slaan, wil je dit gezellig zelf in het bijbehorende glas, schenken.  Gewoon gezellig.

Laatst waren we in een pizzeria waar de ober bijna het hele flesje leegschonk in mijn glas. Ik ergerde me er aan en vroeg me af waarom hij niet gewoon uit een grote fles, aan de bar alvast een gevuld glas kwam brengen. Nagevraagd bij deze en gene. Dit heeft te maken met de uitstraling en kwaliteit van het drankje. Dit flesje wordt nu zichtbaar, speciaal voor jou geopend. Stel je voor dat je dan ook nog een bijpassend viltje onder je glas ziet (zo hoort het nl.), is je dag weer compleet.

Met de mond aan de fles

geen fles voor de mond

Vroeger waren ze bang dat als ze dit niet zouden doen, je het flesje voor de mond zou zetten. Dat ziet er natuurlijk niet uit.  Zouden er veel mensen zijn die een fles voor de mond zetten op een terras of tijdens een lekkere maaltijd in een restaurant? Stel ik heb een prachtig stuk vlees op mijn bord liggen. Zouden ze dan ook bang zijn dat ik dit met de hand ga oppakken? Dan komt er ook geen ober die mijn vlees snijdt en het vervolgens netjes voor me aan een vork rijgt. Moet er niet aan denken.

Later is men het voor de klant inschenken, gaan betitelen als een soort van gastvrijheid. Onzin natuurlijk; bemoei je met je eigen zaken. Zo denk ik er over. Blijf van mijn spullen. Blijf dus ook van mijn flesje en mijn glas. Trek een vrolijk gezicht en bedien me met toewijding. Laat zien dat je van je werk houdt. Dan ben ik al helemaal blij.

Bubbels en koolzuur

geen mond aan de fles

Volschenken doen ze je glas niet omdat ze bang zijn dat het schuim dan over de rand klettert. Tijd om dit proces af te wachten, is er natuurlijk niet.  Al met al ben ik van plan om een keer te vragen aan de bediening waarom ze dit voor me doen. Net als het ongevraagd toevoegen van een schijfje citroen, een stampertje en/of een rietje aan een glas cola. Goede bedoelingen en strenge instructies van de baas. Niet op school geleerd maar dus naar voorschriften van het café of restaurant. Hoogst irritant voor mensen (korte lontjes en zeurpieten) zoals ik. Wie ergert zich ook aan dit gebaar?

Etiquette

zorg voor schone handen

Hoe leer je het uitserveren van frisdranken, op school? Serveren doe je altijd voorlangs voor de gast (behalve dranken). Je pakt het glas altijd zo laag mogelijk vast. Aan de onderkant of aan de steel. Wijn zou op deze manier al opgewarmd worden in een onhygiënisch glas. Ik wil niet graag zien dat iemand met zijn of haar vingers aan de bovenkant van het glas komt. Wie zegt dat je schone handen hebt?

Serveer in ieder geval in super schone, heldere glazen. Voorspoelen en poleren dus. Dat het logo van het merk op een glas naar me toegekeerd moet staan, maakt me niet zo veel uit. Als er bij het serveren van koffie gedacht wordt aan de richting van het oortje (naar rechts) en de locatie van de lepel (achterkant van het kopje en het heft naar rechts) en het logo naar voren, weet je dat iemand aandacht besteedt aan de uitvoering van zijn/haar vak. Passie heet dat.

 

16 reacties

 1. Ikkelien

  Ze zetten toch ook niet de pannen op tafel zodat je het eten zelf op je bord moet scheppen? Een ober of serveerster is er om je te bedienen. Het eten ligt dus al op je bord en het drinken wordt in je glas geschonken. Ik vind het heerlijk!

  Groet, Ikkelien

  • Herma Westerdiep

   … ik dacht ook al wel hoor dat het aan mij ligt … wilde het gewoon eens ‘in de groep’ gooien.

   • Carla

    Het inschenken van een drankje vind ik niet zo’n probleem. Wat ik wel vervelend vind, wat jij ook aangaf, is dat ongevraagde stampertje en citroentje.
    Ik drink S.pa rood of iets wat er op lijkt en ik wil daar geen citroen in. Vind ik vies.
    Eerst liet ik het drijven en dronk het op, maar tegenwoordig vis ik de citroen eruit.

    • Herma Westerdiep

     Laat de bediening gewoon vragen wat je wilt. Bij het kopen van een broek wil je toch ook het verschil zien tussen een lange en korte broek? Het blijft een broek maar wel met een essentieel verschil voor de klant. Als je 3 euro voor een flesje drinken betaalt wil je ook graag datgene wat jij lekker vindt.

 2. Job

  Ok boomer

  • Herma Westerdiep

   Zo zou ik het dus niet zien. Ouderwets heeft hier niets mee te maken. Wel woord van het jaar 2019!

 3. Audrey

  Ik word wel blij van het schijfje citroen, maar van het deels inschenken word ik ook niet echt blij. Doe mij maar een vol glas dat klaar is, of het flesje zodat ik het zelf kan doen. Dat zorgt er ook voor dat je makkelijker vooraf ongewenste dingen uit je glas kan halen 😉

  • Herma Westerdiep

   Hé fijn om te horen dat er meer mensen zijn met dezelfde irritaties. Hele kleine irritaties dan. Maar ik vond het leuk om te delen.

 4. Kristal

  Waar ik mij aan stoor is dat je bijna altijd ongevraagd een aantal ijsblokjes in je glas frisdrank krijgt. Die vieze dingen wat mijn drankje waterig maakt. Ik zeg er dus voortaan altijd bij dat ik het zonder ijsblokjes wil hebben. Is minder goedkoop voor hun ( meer frisdrank inschenken in plaats van bevroren water erin gooien) maar voor mij veel lekkerder.

  • Herma Westerdiep

   Precies. Die ijsblokjes doen niets goeds in je drankje. Goedkoop voor de uitbater. Ze zouden je er vooraf om kunnen vragen toch?

 5. Evelien

  Ik erger mij vooral aan ijsklontjes!
  Drink altijd cola light en ijsklontjes doet de smaak niet ten goede.
  En nog één grote ergernis is postmix cola,dat is gewoon een siroopje aangemend met water maar je betaald wel net zoveel als een flesje!

  • Herma Westerdiep

   Helemaal mee eens. Vraag gewoon vooraf of ik ijsklontjes wil. Postmix cola … je bedoelt dat wat uit die automaten komt? Dat is idd vaak niet te drinken. Gemiste kans denk ik dan. Je bestelt daar dan vervolgens niets weer.

 6. Kemps

  Wees blij dat je het drankje krijgt! Er staat mijn bezit, dat is het pas als je het hebt afgerekend.

  • Herma Westerdiep

   Tja. Zo kun je er ook naar kijken. Niets mis mee want ik ben ook blij dat ik het drankje krijg. Als je een auto koopt wil je toch ook een kleur die je aanstaat?

 7. Ximaar

  In dure restuarants heb ik het ook meegemaakt dat een ober met een tijdelijke aanzettafel het vlees snijdt en de eerste opschep doet. Mij maakt het niet zoveel uit, het hoord bij het circus. Fris is wel bezopen duur aangezien het in van die kleine flesjes komt. Bier is per restaurantliter vaak een stuk goedkoper. Frisdrank (en vooral de suikervrij) maken ze veel te zoet. Ijsklontjes duren me daarvoor te lang. Thuis gaat er een scheut kraanwater bij. Het lastigste vond ik overigens de koffieschenkers in Amerkaanse ontbijtrestaurants. Als je er een slok uitneemt, dan pleuren zij hem weer vol. En dan moet ik met een miezerig beetje suiker en melk de zaak weer op smaak brengen. Een lepelje ophet kopje leggen hielp niet, die halen ze er gewoon van af. Waarschijnlijk worden ze betaald per liter.

  • Herma Westerdiep

   Leuk om te weten dat het in andere landen ook gebeurt. Koffie bijvullen vind ik dan ook heel bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑