foeragerenFoerageren is het zoeken en vinden van voedsel door dieren in het wild. Ik vind het vooral een mooi woord.

Foerageren

foerageren

Foerageren

Dit woord komt van het Franse Fourrager (letterlijk: voor voer zorgen / eten verzamelen). Het betekende vroeger veevoer en is afgeleid van feurre (stro). Als je een beetje door fantaseert kom je op het woord voer. Eerst zichtbaar in het Nederlands als militaire term en nu wordt het gebruikt voor voedsel zoekende dieren.  Een foerier in het leger (vaak een onderofficier) is verantwoordelijk voor het voorraadbeheer van militair materieel(bijvoorbeeld de persoonlijke standaard uitrusting en de uitgifte en inname van handwapens). Vroeger waren dit de Administrateurs van Kleeding en Wapening. Deze naam kun je nog tegenkomen bij scouting; oud leden die bepaalde logistieke functies vervullen.

Kippen, katten en honden

leer je huisdieren

Als dieren grazen of jagen is dat foerageren. Als ze dit in een bepaald gebied doen, heet dit een foerageergebied. Ze zoeken dan bijvoorbeeld naar zaden, vruchten, insecten, kleine dieren enzovoorts. Vaak zie je dieren snuffelend over de grond. Op die manier zijn ze actief op zoek naar voedsel om te overleven. Hierbij gebruiken ze natuurlijk hun zintuigen (gehoor, geur en zicht). Je kunt huisdieren (zelfs kippen) stimuleren om natuurlijk gedrag na te bootsen. Op deze manier zorg je er ook voor dat je hond of kat zich niet verveelt. Hun brein wordt gestimuleerd en draagt bij aan het mentale en fysieke welzijn. Bij vogels zie je plukgedrag als ze zich vervelen. In de dierenwinkel kun je van alles en nog wat aanschaffen om dit foerageren te stimuleren.

Mensen passief losgekoppeld

foerageren

passief losgekoppeld

Wij mensen verliezen juist contact met daar waar ons voedsel vandaan komt. Passief en losgekoppeld van onze natuurlijke eetomgeving (dat heeft zelfs een naam: plantenblindheid). Als je foerageert, ben je actief bezig om een diepere verbinding met de levende wereld te krijgen. Je snapt hoe eten en honger zich verhouden tot je lijf. Ontdek de diversiteit van de planten om ons heen. Als je in de natuur bent, beweeg je en verminder je stress (en depressie). Ik zie mezelf geen maaltje bij elkaar sprokkelen maar ik denk dat het nog steeds onderdeel is van bepaalde tradities (spiritueel).

Risico

risico bij zelf zoeken

Toch brengt foerageren risico met zich mee. Wat voor gezinnen in het Amazonegebied de normaalste zaak van de wereld is, is voor ons risicovol. Dodelijke look-alikes-planten zijn nu net zo gevaarlijk als duizenden jaren geleden en zelfs doorgewinterde foerageerders kunnen een fout maken. Denk bijvoorbeeld aan het zelf plukken van paddenstoelen. Levensgevaarlijk naar mijn idee. Laat je vooral goed informeren voordat je zelf actief op zoek naar voedsel gaat. Gebruik je zintuigen. Of foerageer lekker bij de buren in de tuin. Vraag wel even netjes of het mag natuurlijk.