Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Fort Rammekens; het oudste zeefort van West-Europa

Fort Rammekens. Op onze vakantie van dit jaar in Vlissingen, zijn we natuurlijk ook even naar het oudste zeefort van West-Europa geweest.

fort rammekensFort Rammekens

fort rammekens westerschelde

Westerschelde

Dit fort ligt aan de prachtige Westerschelde bij Vlissingen (Ritthem). Helaas was het fort gesloten maar we konden wel genieten van het prachtige park bij het fort. Schitterend aangelegd. Auto geparkeerd op de dijk met uitzicht op de Westerschelde. Stilte; een oase van rust in deze dynamische omgeving. We genieten iedere keer weer als we vanuit een andere hoek naar de Westerschelde kijken. Nu met op de achtergrond de industrie van Vlissingen en aan de overkant Zeeuws Vlaanderen.

Geschiedenis

fort vlissingen

Indrukwekkende deur

Het fort dateert uit 1547 en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Zeeland. Een zus van Karel V (Margaretha van Hongarije)  heeft het laten bouwen. Het fort moest de scheepvaartverbinding naar Middelburg (en Antwerpen) bewaken. Nu was het er muisstil maar in de geschiedenis kwamen hier de watergeuzen, Engelse huurlingen, Spaanse militairen en West-Indiëvaarders. Maar ook Franse revolutionairen en Duitse soldaten gingen onder de indrukwekkende metershoge houten deuren door. Boven de deur prijkt het hoofd van Neptunus op de sluitsteen.  Onder zijn toeziende (strenge) blik stap je een complete andere wereld in.

De halfbastions, de kruitkamers en de kazematten hebben we niet kunnen bekijken omdat alles potdicht was.

Napoleon

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer

In de Gouden Eeuw lagen de schepen van de VOC op goede wind te wachten in de buurt van het fort. Zieke bemanningsleden werden verpleegd in het hospitaal op het fort. Napoleon liet het fort verbouwen en aanpassen aan de eisen van de tijd. Toen werden de kazematten (vesting met schietgaten) dus gebouwd. De verdedigingswal (het kroonwerk) is nog steeds gedeeltelijk zichtbaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantik Wall (Duitse verdedigingslinie langs de kust van Noordwest-Europa). In 1944 gebombardeerd door de geallieerden.  Helaas stopte het Rijk na 1876 met de financiering en raakte het complex in verval. Sinds 1972 rijksmonument van Staatsbosbeheer.

Wandelen

natuur

Prachtig wandelgebied

Het bos om het fort wordt ook wel het Ritthemse bos genoemd. Je vindt hier prachtige kreken. Deze zijn ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, toen de dijken werden gebombardeerd. Het water dat door de dijken stroomde heeft diepe geulen achtergelaten. Tijdens je wandeling in dit prachtige groen zie je verschillende soorten vogels. Verderop, richting de Westerschelde vind je een slufter; een geul in de duinen dat bij vloed (meestal alleen met springtij) volstroomt met zou water. Schitterend.

 

2 reacties

  1. Lot

    Het favoriete boek van mijn vader was Het verjaagde water van A den Doolaard. Het gaat over Walcheren en het dichten van de dijken na de oorlog. Fort Rammekens komt er ook vaak in voor, dat gat was slecht te dichten.
    Ik heb het boek afgelopen winter herlezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑