De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent

Fietsen is best wel leuk met een e-bike

fietsenFietsen. Ik heb normaal gesproken een hekel aan fietsen. Gelukkig hebben we ruim 10 jaar geleden de fietsen overgenomen van mijn ouders. Nu is fietsen gezellig en ontspannend.

 

Fietsen

vijftigenmeer fietsen

overgenomen

Mijn Sparta van 2008 heb ik overgenomen van mijn moeder. Eigenlijk is het frame aan de kleine kant maar de fiets was toen nog best wel nieuw. Mijn vader had best wel veel verstand van goede fietsen. Ooit was hij fanatiek wielrenner. Dat blijkt nu ook weer want de lokale fietsenmaker gaf aan dat deze modellen van Sparta heel goed zijn. Degelijk. Wel zwaar maar dat maakt voor ons niet uit omdat we ze nooit achter op de auto vervoeren. Tillen is hier sowieso geen optie. De hernia van P. en mijn fragiele gestel (osteoporose) maken van de zware tilmomenten eerder uitzonderingen dan regelmaat.

Meerstad

vijftigenmeer meerstad

naar Meerstad

Op een van onze laatste tochtjes begon mijn fiets ineens zwaar te trappen. Het stuur maar even overgegeven aan P.  Die zei direct dat het niet goed met de fiets ging. Af en toe kreeg ik nog wat aandrijving maar op een bepaald moment was het gedaan en zijn we afgewisseld per fiets, naar huis getogen. Overvallen (als cadeautje) door een beste bui regen. Al met al geen bijzonder gelukkige fietstocht. Ach, we konden er wel om lachen toen we met verzuurde benen terug waren bij de garage. Helemaal omdat sommige tegenliggers meewarig naar de bloemenkrans op het fietsmandje keken. Peter fietste het grootste gedeelte dus zat trots achter de eerder genoemde bloemenkrans. Je zag de mensen denken ‘zo’n grote man met zo’n bloemenzee op zijn fiets … ‘. Haha.

Repareren of nieuw kopen?

Dan kom je voor het dilemma. Laten we hem repareren of kopen we een nieuw setje? Uniseks toch? Dezelfde kleur en dezelfde fietstassen. Hihi. De accu had het begeven en de achterband was ook aan vervanging toe. Een investering van ruim 700 euro. In eerste instantie dacht ik dan maar een nieuwe fiets en wierp me vol op internet. Wat zou ik dan willen? Een zware accu, een grote actieradius,  een midden-motor, een opvallende of onopvallende kleur? Omdat er op dit moment veel gebeurt in ons leven, stond mijn kop er gewoon niet naar. Goed nagedacht en toch besloten de oude Sparta te laten repareren. De fietsenmaker weer gebeld en mijn opdracht veranderd. Geen probleem; ze zijn altijd vriendelijk. Het was zeker de moeite waard kan ik je zeggen.

Zonnetje

fietsen

als een zonnetje

Afgelopen zaterdag de fiets opgehaald. Me af laten zetten aan de Bieleveldslaan in Harkstede. Lekker geluncht bij het Paviljoen Paterswoldsemeer. Betaald en op de fiets weer naar huis. Wat een verschil. Ze hebben de fiets ook even nagekeken, het zadel iets hoger gezet en een nieuwe achterband erop gezet. Heerlijk (en duurzaam bovendien … ) kan ik je zeggen. Het was koud vandaag maar ik heb lachend op de fiets gezeten. Nog even bij de supermarkt langs om de laatste, verse spullen te halen voor de erwtensoep-kooksessie die op het programma staat. Achteraf blij met de beslissing. Die nieuwe fietsen komen er nog wel, maar nu even niet.

4 reacties

 1. Lot

  Ik vind fietsen op zich wel prettig maar als je in de stad woont en eerst nog paar km moet voor je in een fijnere omgeving bent doe je dat niet zo snel. Toen werd mijn fiets ook nog eens gestolen en liet ik het
  Nu woon ik buiten en kan vanaf het tuinpad achter meteen het fietspad de polder in. Probeerde de electrische fiets vd buurvrouw en viel meteen om, kon stuur niet meer in balans houden door krachteloze artrose handen
  Na lang aarzelen heb ik een driewieler gekocht en fiets ik weer, zo fijn dat je overal kan blijven zitten en meteen weer door kan fietsen

 2. Thea

  Wij hebben sinds april van dit jaar e-bikes. Geen uniseks omdat onze eisen waar de fiets aan voldoen moest, nogal verschillend waren. Samen kunnen we de fietsen vrij makkelijk op de drager krijgen en zo fietsen we in streken waar we vroeger, toen partner nog geen schroeven in zijn voet had, routes liepen (10-20 km) en nu heerlijk fietsen (40-60 km)
  De oudere e-bikes zijn inderdaad te zwaar om op de drager te tillen. Er zijn trouwens dragers die je tot op de grond kunt laten zakken.

  • Herma Westerdiep

   dat lijkt me idd fijn als je zo’n drager hebt die tot op de grond komt. als je toevallig geen sterke handen in je nabijheid hebt kun je je in ieder geval verplaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑