Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Enge gedachten uit je systeem krijgen

enge gedachtenEnge gedachten of een gevoelige kwestie. Je kunt het met niemand delen. Wat doe je daar mee? Hoe krijg je deze ballast uit je systeem?

 

Enge gedachten

Soms bepalen lastige, enge gedachten constant je gedachten. Eigenlijk wil je het opbergen maar de gedachte blijft terugkomen.  Te pas en te onpas. Ze hebben een krachtige invloed op hoe je je voelt. Misschien zijn ze gebaseerd op een recentelijke gebeurtenis. Bizar, eng en onwerkelijk. Vaak een emotionele onderdrukking van nare gevoelens. Je deelt dit niet zo maar met een ander. Niet zo erg hoor ik je denken. Dit hebben we allemaal wel eens. Maar ze malen automatisch verder diep in je brein.
Het wordt pas een probleem als die gedachtes niet verdwijnen en je ze niet de baas bent. Dan ligt er misschien een potentiele nachtmerrie op de loer.

Accepteren

Waarom de een het meer heeft dan de ander is niet bekend. Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat veel mensen er onder lijden.  Theoretisch gezien zijn gedachten ‘slechts’ mentale gebeurtenissen. Gedachten zijn geen feiten. Accepteer dat per direct. Ik probeer het ook. Misschien is het een soort waarschuwing van je hersenen. Ik heb ook gelezen dat het vaak interpretaties als gevolg van verschillende invloeden zijn; diep in je geest. Je zou dan kunnen denken dat het een functie heeft.
Tegen jezelf zeggen dat je er NIET aan moet denken, helpt niet. Het voorbeeld van NIET aan een roze olifant denken kennen we allemaal.

De uitdaging blijft dus om niet meegesleurd worden door je gedachten. Vooral omdat ze niet fijn zijn. Sluit je niet af van je gevoel. Dat lost in dit geval niets op. Als je goed in evenwicht bent, merk je dat deze gedachten vanzelf verdwijnen.

Hoe zet je deze hardnekkig, nare gedachtes uit je hoofd?

Hersenen kunnen niet goed tegen losse eindjes. Als je tot rust komt, zullen je hersenen deze ‘losse’ gedachten naar voren halen. Schrijf ze op (typen of inspreken, maakt niet uit). Deze enge gedachten zijn dan ineens verzameld; ze zijn van je interne radar. Je hersenen hebben dan rust. Mochten ze wel terugkomen en je deze gedachtenspinsels echt niet fijn vindt, moet je aan de slag. Dwing jezelf om aan iets anders te denken of parkeer die gedachten symbolisch. Sluit dat ene ‘luikje’  in je hoofd en ga iets anders doen. Sporten, wandelen, fietsen … maakt niet uit. Je zou je ramen kunnen gaan lappen of de bedden verschonen.

Vervelend? Ja. zeker weten. Ik heb er ook last van.

 

 

 

8 reacties

 1. Annelies

  Enge gedachte , is weer het systeem brein , wat maak je mee .
  Dus heeeeeel veel meegemaakt, en daar uit zijn waarschijnlijk enge gedachte uit
  Voortgekomen in het verleden en naar de toekomst.
  Ben er nl. Heel veel mee bezig hoe ontstaat iets waar je badend in het zweet en huilend op wakker wordt en dat die enge gedachte ook nog de hele dag of week blijft spelen, raar toch want het is niet gebeurd.
  Dat geluk heb je dan wel.
  En daar is een psycholoog en psychiater voor nodig om dit samen uit te zoeken ,
  Als het blijft Hangen , ook soms zit er een knop of sluiting om effe alles uit te zetten ( je moet er wel voor openstaan ) dit is een zeer emotionele weg.
  Hahaha ooit lukt het en ook misschien hoort het bij jouw maar dat is acceptatie.
  En ja ga iets doennnnn , en praat eens over wat dit voor jouw is want de meeste snappen er geen bal van.

  • Herma Westerdiep

   Wat een fijn antwoord. Het gaat er idd om wat je meemaakt en wat je brein hiermee doet. Ik weet wel dat je je (enge) gedachten dus niet met iedereen kunt delen. Als het me niet lukt ze uit mijn systeem te verwijderen, ga ik contact opnemen met een psycholoog. Maar vooralsnog ga ik iets doen om het uit mijn hoofd te verbannen.

 2. Daantje

  Ik heb er de helft van de maand wel last van en de helft van de maand niet. Ligt bij mij heel erg aan mijn hormonen. En op het moment dat ik er last van heb is het echt een kwestie van dat mijn hersens elke gedachte negatief kunnen maken. Heel vervelend helaas. 🙁

  • Herma Westerdiep

   Tegen de wisseling van de hormonen ben je vaak niet opgewassen. Soms kun je het best wel beredeneren maar laat je je er toch door meeslepen.

 3. Lot

  De laatste maanden heb ik aldoor de gedachte dat ik vrij veel en bijna alles niet goed doe of te weinig doe.
  Nadenkend weet ik dat het onzin is, ik ben 70 en hoef niet zoveel meer na 46 jaar werken. En ik doe eigenlijk vrijwel alles prima.
  Toch blijft het schuren en ik weet niet waar het vandaan komt

  • Herma Westerdiep

   Misschien voor jezelf proberen op een rijtje te krijgen of te bedenken waar het vandaan komt. Als je 70 bent zou je vooral de fijne dingen op de voorgrond moeten schuiven.

 4. Saskia

  Een wat vreemde tip die voor mij goed werkt tegen piekeren of somberheid: zet (het liefst lekker hard) hele vrolijke en/of foute muziek op. Dit werkt ‘s nachts natuurlijk minder goed, maar bij mij zorgt het dat mijn stemming snel weer omslaat en de gedachten naar de achtergrond verdwijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑