Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Energieprijzen; bijbetalen of minder gebruiken?

energieprijzenEnergieprijzen en prijsplafonds. Wie snapt nog iets van de energierekeningen? Ik niet meer. Het enige wat ik weet dat het asociaal duur is geworden en dat we zelf totaal geen controle meer hebben.

Energieprijzen

Waaruit bestaat eigenlijk je energierekening. Want zoals velen met mij, begrijpen we er zo langzamerhand niet veel meer van.

energieprijzen

onderdelen energierekening

Het bestaat uit:

  1. Vaste kosten voor je energiebedrijf en netbeheerder. Deze kosten worden vastgesteld door het energiebedrijf en de netbeheerder. Dus kosten zoals de meter, aansluiting, administratie etc. Verschillen tussen de energieleveranciers is groot (Greenchoise en Eneco zijn bijvoorbeeld heel erg duur nu en Essent weer wat goedkoper).
  2. Variabele kosten voor het leveren van stroom, gas en/of warmte. Alles gebaseerd op je verbruik (in m3 of kWh). Ook hier stelt het energiebedrijf zelf het tarief vast. Door minder te gebruiken kun je alleen invloed uitoefenen op de prijs. In de kou met kippenvel op je benen genieten van een glas koud water dus.
  3. Vermindering energiebelasting; vast bedrag dat iedereen terugkrijgt van de overheid. Wat mij betreft bijzonder.

Dit jaar steeg het tarief van gas met bijna 50% en stroom werd 26% duurder.  Stroom is nog steeds goedkoper dan gas. Naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt.  Deze energieprijzen staan wel met elkaar in verband. Voor het opwekken van elektriciteit wordt gas gebruikt. Prijsverhogingen in het gas worden dus doorberekend in de kosten voor stroom.

Koken op gas of op stroom?

Voor het koken op gas ben je per jaar zo ongeveer een kleine 40 kuub kwijt. Omdat de gasprijs enorm is gestegen ben je nu om en nabij de 100 euro per jaar kwijt. Als je op inductie kookt gebruik je (gemiddeld gezin) 175 kWh; 117 euro op jaarbasis. Nu nog steeds duurder dan op gas. Maar als de energieprijzen zo blijven stijgen zal er heel snel een omslagpunt komen waarop koken op stroom goedkoper wordt dan gas.

Hoe verwarm je je huis? Op stroom of op gas? Goede vraag in deze tijd van stijgende energieprijzen. Het is efficiënter om elektrisch te verwarmen als je 1000 m³ of minder aardgas verbruikt. Om een idee te krijgen: Een Nederlands huishouden (2 volwassenen en 2 kinderen) verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.700 kuub gas en 4.500 kilowattuur elektriciteit (gaslicht.com). Erg afhankelijk van het type huis waar je in woont natuurlijk.

Bijbetalingen

Iedereen vreest voor zijn of haar deelbetalingen de aankomende winter. Iedereen is bezig om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Niet omdat het goed is voor het milieu (zo zouden we dat moeten insteken) maar omdat we ‘genaaid’ worden door de energieleveranciers. Aan een koude kamer kun je wennen; zegt men.  Wel als je last hebt van opvliegers, maar niet als je oud en/of ziek bent. Nieuwe gespreksstof of een bizarre werkelijkheid? De nieuwe werkelijkheid is een inflatie van 17%. Veel hogere kosten maar weinig verhoging op onze spaarrekening en salarissen. Vroeger had ik veel vertrouwen in de regering en in de grote mogendheden in ons land. Dat is tot een minimum gedaald; tot onder het vriespunt zeg maar.

Het zou mij verbazen als iedereen straks een soort terugbetaling van de overheid op zijn of haar bankrekening ziet. Dat zal nog wel maanden duren en ondertussen raakt heel Nederland in de problemen (schulden).

2 reacties

  1. Ximaar

    In 1 m3 gas zit circa 9,7 kWh aan energie. Daardoor is elektrisch nog altijd een stuk duurde. Per kWh betaal ik 28 ct voor elektrisch en 12 cent voor gas. Bij het nieuwe prijsplafond is het 40 ct voor elektrisch en 15 cent voor gas.

    Dit jaar is de vermindering energiebelasting sterk verhoogd, waardoor het vastrecht (alles behalve de variabele kosten per eenheid) dit jaar negatief is.

    Het grootste deel van gas zit in de verwarming, die niet afhangt van de gezinsgrootte, maar de inhoud die je wilt verwarmen en en isolatie daarvan. Sterker nog, bij een huis vol mensen kan de verwarming uit.

    Zelf verbruik ik gemiddeld 700 m3 aan gas voor verwarmen en 8 m3 gas voor koken. Ik roerbak en dat bespaart veel gas. Koken onder teveel water is een stuk duurder en iets in de oven stoppen is verreweg het duurst. De magnetron is ook erg gunstig en kost mij vrijwel evenveel als roerbakken. Alleen warmt een magnetron alleen maar op. De ovenstand van de combi-magnetron verbruikt ook beduidend meer energie.

    Om met gas 1 kWh elektrisch te maken verbruiken onze centrales 2 kWh aan gas. Een halve daarvan verwarmt het oppervlaktewater en de andere halve gaat verloren in de lucht en zorgt ook voor thermische opwarming.

    Zelf had ik dit jaar recht op 1300 euro plus de laatste 2 maanden 384 euro. Dat eerste heb ik niet aangevraagd, ik vind het belachelijk dat ik daar recht op heb. Zou dan ook niets betalen voor m’n gas en elektra. Aan die 2 x 192 euro ga ik niet ontkomen. Die worden in mindering op m’n energierekening van 85 euro/maand gebracht. Zelf ben ik altijd thuis en voor mij wordt dus geen werkplaats op kantoor warm gehouden.

    • Herma Westerdiep

      Dank je voor je uitgebreide antwoord. Ik denk dat dit waardevol is voor veel mensen om te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑