Eén zwaluw maakt nog geen lente

Emotionele intelligentie samen met het Intelligentie Quotiënt

Emotionele intelligentieEmotionele intelligentie laat zien in welke mate je emotioneel vaardig bent. Handig voor een succesvolle carrière. Wie bepaalt dit eigenlijk en wat moet je er mee?

Emotionele intelligentie

eq hersenen

denken en handelen

EQ. Het intelligent omgaan met emoties. Emotionele intelligentie is het vermogen om emoties van jezelf en van anderen te waarnemen, te interpreteren en te reguleren. Bij emotionele intelligentie hoort ook het vermogen om de emoties te gebruiken als leidraad bij het denken en handelen.

Deze EQ is misschien wel de bepalende factor boven het IQ (intelligentie quotiënt, cognitief vermogen). Deze IQ-schaal is zo opgebouwd dat het gemiddelde van de bevolking altijd 100 is. Deze IQ-schaal is symmetrisch rond het gemiddelde, dat wil zeggen dat evenveel mensen een IQ onder de 70 als boven de 130 hebben. Een normaal IQ ligt per definitie tussen de 90 en de 110. Sommigen scoren daar ver boven. Zoals Goethe (210), Kasparov en Da Vinci.

Eigenschappen en emoties

Toch gebruiken we naast dit IQ ook het EQ. Misschien wel een belangrijkere factor voor een succesvolle carrière. Je bent je bewust van je eigen en andermans emoties. Je gaat gemakkelijk met mensen om en verplaatst je ook makkelijk (intuïtief) in het gevoelsleven van een ander. Daarbij speelt zelfkennis, optimisme, empathie en sociale vaardigheden een belangrijke rol. We weten dat de eerste de beste narcist vaak een laag EQ heeft (samen met egocentrisme).

Laag en hoog

Als je een laag EQ (emotionele intelligentie) hebt, zou je bijvoorbeeld ‘eigengereid’ zijn. Met een hoog EQ ben je maatschappelijk vaker succesvol. Wordt je met een laag of hoog EQ geboren? Hebben cultuur, economische status en opvoeding invloed? Daar is geen gezamenlijke mening over. De meetbaarheid is dus ook omstreden. Testen voor het EQ gaan meer over morele eigenschappen. Toch worden deze testen vaker gebruikt als onderdeel bij werving en selectie. Kennis is belangrijk maar empathie dus ook.

Als je verstand en je hart in harmonie samenwerken, neem je waarschijnlijk de goede beslissingen in je leven. Het voelen telt minstens even zwaar als het denken bij het nemen van beslissingen. Als je emotioneel bent, kun je vaak niet helder denken. Andersom ook. Als je geen toegang hebt tot je eigen emoties zou dit een beperkende factor kunnen zijn bij het nemen van beslissingen.

 

Mannen houden niet van domme vrouwen. Ze houden van vrouwen die zich zo nodig dom kunnen houden en dat is juist een staaltje van intelligentie. (bron: Eldrigde 1911-1989).

2 reacties

 1. Annelies

  Hee hallo weer , toevallig werdt ik afgelopen getest op het cognitief vermogen geheugen, waarom omdat ik overal tegen aanloop , het EQ Zal voor mij wel goed zitten want voel iedereen aan , wat ook niet altijd makkelijk is maar het IQ ,pfff de test om dingen uit te leggen wat er woorden voor bij kwamen en opdrachten was het *ZWETEN* …ikke 59 jaar uit een boerengezin uit de Bush Bush ergens bovenaan tegen de Limburgse grens gekropen , tuurlijk hebben we school gehad ,maar wat er ooit aan woordenschat en daarbij behorende informatie ( werdt dat vroeger niet begrijpend Nederlands genoemd) ???
  En dan voel je ooit zo dom , maar tot nu toe redt ik het aardig .
  En er moeten Vrouwen en Mannen zijn met een hoog IQ en EQ ,
  En ik denk niet dat de woorden persisterend en Eloqent,Convocatie
  Mij het leven makkelijk zou maken.
  En wat zullen hier veel taalfouten staan , hahah

  • Herma Westerdiep

   Ach, ik denk altijd maar zo dat er bij zo’n test geen goed of fout is. Het geeft een beeld van wie je op dat moment bent (ongeveer dan wel te verstaan). Ben je er nu dan al achter waarom je overal tegen aanloopt? Lijkt me niet handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑