Life is a song, sing it

Einstein veranderde onze wereld onomkeerbaar

einstein Einstein. God dobbelt niet,’ is een beroemde uitspraak van deze natuurkundige. Hij geloofde in een God die zich openbaart in de harmonie van de natuur en de kosmos.

Einstein had een wilde grijze haardos

einstein albert portret

Albert Einstein

Zo kennen we hem allemaal op de foto. Iconische portretten; op de fiets, ons aankijkend met doordringende ogen. Zijn mijmerpartijen hadden ontzettend veel impact. ‘Er zijn maar twee dingen oneindig groot: het heelal en de stompzinnigheid van de mens. En eerlijk gezegd ben ik er in het geval van het heelal niet helemaal zeker van.’ Een typerende uitspraak van (Joods-Duits) Albert Einstein. Hij was vroeger al de beste van de klas. Was nieuwsgierig en vindingrijk.

Geboren in Duitsland (Ulm), verhuisde naar België en woonde later in Amerika. Toen Hitler aan de macht kwam keerde hij niet weer terug naar zijn geboorteland (hij was Joods).

Octrooibureau in Zwitserland

relativiteitstheorie

Misschien had hij Oslo Brands ook wel leren kennen als hij een spannende, sportieve en onverwoestbare broek wilde dragen. Maar in zijn tijd schreef hij wetenschappelijke artikelen die een compleet nieuwe wending zouden geven aan de natuurkunde. Hij beweerde dat licht in werkelijkheid bestaat uit deeltjes; zogeheten fotonen. Later leidden zijn berekeningen tot voorspellingen rondom het atoom. Later dat jaar (1905) voltooide hij zijn relativiteitstheorie. Hij liet zien dat ruimte en tijd zich op wonderbaarlijke manieren gedragen die niemand ooit voor mogelijk had gehouden. Als kers op de taart de beroemde formule: E=mc².

Vooruitgang in de wetenschap

in discussie met Newton

Wij vroegen ons al mijmerend af (glas rosé in de hand en een schaaltje bitterballen binnen bereik) wat er nog zou kunnen veranderen. Veranderingen die een vergelijkbare impact als de bevindingen van Einstein. Onze fundamenten lieten schudden en in discussie met Newton, zeg maar. Hij liet zich door niemand de wet voorschrijven en gaf in 1915 een radicaal nieuwe beschrijving van de zwaartekracht. Dit idool van de 18e eeuw, ogenschijnlijk een verstrooide professor,  bracht de mensheid dichterbij de ontraadseling van veel natuurwetten.

Bitterballen

bitterballen en E= MC2

Tijdens het knabbelen aan de altijd te heten bitterballen, en ons gesprek over E = MC2, vroegen we ons af of zijn hersenen misschien anders in elkaar gezet waren dan bij ons. Was hij de juiste man met het juiste stel hersenen op de juiste plek? Zou dat kunnen betekenen dat er op een bepaald moment een nieuwe Einstein geboren zou worden? We weten inmiddels dat het niet om intelligentie alleen draait in deze wereld.

Zijn huwelijk liep op de klippen door buitenechtelijke escapades. Dat verwacht je dan ook weer niet van zo’n intelligente man. Hij overleed in 1955 op 76 jarige leeftijd.

Een uur zitten bij een aardig meisje vliegt voorbij als een minuut, maar een minuut op een brandende kachel lijkt wel een uur. Dat is relativiteit (Bron: Albert Einstein).

4 reacties

 1. Annelies

  Einstein slimme vent, En buitenechtelijke escapades !
  Oslo Brands ook slimme vent , licht ook vrouwen op (En mannen)
  Als hij er mee weg komt hahaha
  Sorry maar vond dat wel grappig mijmerend met ook een glas witte wijn .

  • Herma Westerdiep

   hihi … dat is een heel leuk bruggetje tussen toen en nu. Nog niets veranderd inderdaad.

 2. nicole orriens

  Inderdaad een tegenvaller dat hij vreemdging… Dat valt me van hem tegen.

  • Herma Westerdiep

   bijzonder he dat een man met zoveel intelligentie niet trouw is aan zijn vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑