De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent

Eierballen uit de provincie Groningen. Cultureel erfgoed.

eierbalEierballen, wie kent ze niet? Misschien lijken ze wat op bitterballen, het ‘Limburgse friet-ei’ of Schotse eieren maar het recept is toch echt anders.

Eierballen

eierbal groningen

Eierbal

Buiten Groningen worden er weinig eierballen (aaierbal, aaierbaaln) gegeten. Een ei in een krokant jasje is cultureel erfgoed. Het proberen waard dus. Je kunt ze warm en koud eten. Deze Groningse lekkernij bestaat uit een hard gekookt ei in ragoutdeeg (bouillon, boter). Niet te hard gekookt en wel even ontdoen van het jasje. Populair in de jaren 50; vlak naar de Tweede Wereldoorlog. Lunchrooms (Sloots Autmatiek en Cafetaria Succes) verkochten toen eierballen. Lekker goedkoop en ook thuis te maken. De zuinigheid gierde door iedere Groningse aderen. Gerold door fijngemaakt oud brood of paneermeel. Hartstikke vegetarisch. Twee keer paneren en kort frituren was het geheim tot een knapperig korstje. Het vulde de maag. Het ei mag niet uit de bal schieten als je er een hap van neemt. Geen kerrie aldus de Groninger liefhebbers. Vaak worden geheime recepten van generatie op generatie doorgegeven.

Geliefd onder de Groningers

groningen vijftigenmeer

Pizza aaierbal

Op 30 maart 2017 werd de Groninger eierbal opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. UNESCO. De trots won het van de nuchterheid in deze prachtige stad. De grootste eierbal (struisvogelei) ter wereld werd overigens al twee jaar eerder gefrituurd door Groningse studenten. De omtrek van deze eierbal (bij de Friet van Piet) was maar liefst 44 cm.  Afgezien van de kerrie gebruiken de Groningers ook wel andere recepten natuurlijk. Soms met een kwartelei of kippendij. Bij de ‘Drie Gezusters aan de Grote Markt’ moet je de mini eierballen bestellen. Je kunt zelfs een pizza Aaierbal bestellen in Groningen. Snackbar Friet van Piet heeft de feierbal (met sambal). Een andere viskraam gaat een stukje verder. De visboer heeft een bal die verrijkt is met garnalen in de ragout. Of het lekker is? Dat is iets waar je zelf achter moet komen.

Eigenlijk mag het dus niet ontbreken op je culinaire bucketlist.

Rest van Nederland

groningen drie gezusters

mini eierballen

Deze overheerlijke Groningse eierbal is nog niet doorgedrongen tot de rest van Nederland. Waarom niet? Nou; ze moeten met de hand gemaakt worden. Kant en klaar invriezen is geen optie voor een smakelijke eierbal. Het ei verliest dan smaak en textuur. Niet geschikt voor massaproductie dus. Volgens een beroemd culinair recensent zijn de lekkerste eierballen bij (ingericht met super ouderwetse badkamertegels en schrootjes) Cafetaria Koning in Groningen te koop. Gemaakt volgens aloud (geheim) familierecept.  Belevenis op zich. Vooral als je het gesprek aangaat met de eigenaar. Je krijgt kort en krachtige antwoorden.

Persoonlijk testen

Wanneer heb je een goede bal in je handen? Het eigeel moet goudkleurig zijn, het ragout om de kern niet te dik. Snijd de bal doormidden, pak beide helften bij de bolling vast en schudt het heen en weer. Als het ei eruit valt, dan is het foute boel. Neem een flink hap. Het ragout en het ei moeten op een perfecte manier in je mond samensmelten.

Alles uitgegroeid tot een echt fenomeen. Eierbalfestival, eigen website met aaierbal-handdoeken, mannen met eierbalsokken en het NK eierbal eten.

2 reacties

  1. Marthy

    ik doe niet aan bucketlisten. Zo’n ei lijkt me best lekker maar om ze nou te gaan maken…. Zal toch eens naar Groningen af moeten reizen, haha.

    • Herma Westerdiep

      Gewoon doen. Groningen is een prachtige stad. Op dit moment ligt het grote verkeersplein er uit maar als je met de trein of bus gaat, stap je in het centrum uit. Zeker de moeite waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑