dunlop drachten michelinDunlop of Michelin? Welke banden kies je? Dunlop is dit jaar overgenomen door Michelin en dus hetzelfde concern. Net als de Hema/Jumbo of Blokker/Xenos en Kruidvat/ ICI Paris.  Het gaat bij Michelin meestal om rubber maar stiekem ook om culinaire hoogstandjes.

Dunlop Drachten

brandslang

Loop je in Drachten langs de gerestaureerde passantenhaven, zie je de merkwaardige gevel van Dunlop Conveyor Belting. Je verwacht het niet maar het is een (voormalige) molen. Vroeger werd over de Drachtstervaart lijn- en raapzaad aangevoerd naar deze molen, waar olie werd geperst.

Door de komst van de stoommachine waren de wieken van de molen, ineens overbodig. In 1891 verwijderde de nieuwe eigenaar (Van der Meij) dan ook de wieken. Op 31 mei 1903 werd het hele pand door brand verwoest. Het pakhuis ging volledig verloren. Lang verhaal kort. De hoge schoorsteen en een paar muren van het hoofdgebouw bleven gespaard. In 1920 werd de stoomolieslagerij herbouwd, werd de fabricage van drijfriemen gestart en specialiseerde men zich in het berubberen van brandslangen. Vanaf 2001 werd Dunlop onderdeel van de Britse Fenner Group. Nu een grote transportbandenfabrikant met zo ongeveer 300 medewerkers onder dak onder de vlag van Michelin.

Rubber aan de Drachtstervaart

Transportband

Huisvesting van deze enorme fabriek is aan de noordzijde van de Drachtstervaart. Later ingesloten door woonwijken. Niet altijd een even makkelijke situatie voor de fabriek en ook niet voor de omwonenden. Laden en lossen gaat nu via deze noordzijde. Geluid- en stankoverlast is er nauwelijks, dankzij de inspanningen van de directie. Dunlop is, ondanks het zwarte product, een schoon bedrijf. Rubber is een natuurproduct en ruikt anders dan vers gebakken brood, maar dat snapt iedereen.

dunlop michelin rubberboom

rubberboom

Rubber komt meestal van de rubberboom. Naast het berubberen van brandslangen worden in Drachten ook transportbanden geproduceerd en vervoerd over de hele wereld. Denk maar aan de transportband waar je ontspannen op staat als je op vakantie gaat of de banden waar de aardappelen overheen rollen. Je ziet deze banden ook op stations, industrie en bij kunstmatige ski-terreinen. Olie-, vet- en hittebestendig.

Van Dunlop naar Michelin

uitvinder van de verwisselbare fietsband

Dunlop Drachten is in de periode van de Brexit gekocht door Michelin.  Michelin ontwierp in 1891 de eerste verwisselbare fietsband. Het concern wordt bestuurd door de familie Michelin. Geen gezeur met beslissing nemende aandeelhouders. Zelf de touwtjes in handen.
We kennen Michelin natuurlijk allemaal van de mascotte; het wereldberoemde Michelinmannetje. Beetje zoals Flipje van de Betuwe, maar dan anders.

friesland drachten

Prachtige provincie

Michelin maakt niet alleen banden maar geven ook reisgidsen uit, produceren wegenkaarten. Allemaal investeringen en slimme marketing, om het autorijden te bevorderen. Als je veel kilometers maakt, slijten je banden ook en wil je weten waar je kunt slapen. Daar speelde Michelin vroeger al, intelligent op in. In de ons welbekende (vroeger gratis) Rode Michelin-Gidsen, vind je hotels en restaurants. Je kunt daarnaast ook informatie vinden over benzinestations en garages.

dunlop michelin

Michelingids

Dit slimme concern laat jaarlijks zo ongeveer veertigduizend restaurants bezoeken door een aantal strenge inspecteurs. Tijdens deze anonieme inspectie wordt gekeken naar kwaliteit, kooktechnieken, smaken, prijs-kwaliteitverhouding en de persoonlijkheid van de keuken. Dit vind je allemaal terug in de Michelingids . In 1926 voegde Michelin sterren toe aan de gids voor toprestaurants. Deze sterren zijn nu wereldberoemd; daar kun je niet omheen. Eten in een restaurant met sterren geeft altijd een extra dimensie.

Winkelen

Gezellig, gerenoveerd centrum

Drachten heeft een gevarieerd en gezellig winkelaanbod met leuke terrasjes en een wandelroute langs historische panden.  Het Theater staat in het centrum, restaurant De Koriander (in het hart van Drachten) heeft een Michelin-ster (idee …) en in de naaste omgeving vind je Nationaal Park De Alde Feanen en het Drents-Friese Wold met bos, heide en stuifzanden. De rest van de Friese meren liggen binnen hand (fiets) bereik.

Wie heeft er nog een leuke tip?