Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal ...

Dress Red day september 2016

rode jurk aan waslijnDress Red Day is dit jaar (2016) op 29 september. Al sinds lange tijd de vrouwencampagne van de Hartstichting. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Vandaag willen we iedereen nog eens extra met de neus op de feiten drukken. Bewustwording.

Aandacht

rode appelVia allerlei kanalen probeert de Hartstichting de aandacht te vestigen op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Om te laten zien dat je er bij stilstaat kun je iets roods dragen op deze 29e september. Een beetje in het kader van samen zijn we sterk en voor het grootste gedeelte bewustwording. Je kunt via internet/Facebook een speciaal ontworpen armband kopen. Misschien leuk om cadeau te geven aan je beste vriendin.

Symptomen

watermeloenIn een eerder blog heb ik al iets geschreven over het vrouwenhart. Maar dit onderwerp moet nog veel meer in de publiciteit zodat niemand de eerste signalen van een naderend infarct over het hoofd ziet. De signalen bij vrouwen zijn nl. anders dan bij mannen. Veel vrouwen vlakken hun klachten ook nog vaak af waardoor een arts de verkeerde conclusie trekt. Alle kennis bundelen is het ultieme streven. Artsen kunnen hun voordeel doen met deze vergaarde en samengebrachte kennis. De diagnose is dan beter en sneller.

7KM Martenshoek

Zondag was ik bij de 7KM van Martenshoek. Het evenement wordt ieder jaar zo eind september georganiseerd. Samen met oud-collega’s heb ik wat hand en spandiensten verricht  om er voor te zorgen dat alle sportievelingen (en die van SCA) een onvergetelijke middag hebben. Zeg maar gewoon het praktische steuntje in de rug. Tassen vervoeren en drinken uitdelen. Veel bewondering voor alles en iedereen. Het evenement verloopt ontzettend soepel. Dat de zon aan de strak blauwe lucht stond, was helemaal een cadeautje. Ik zag veel kinderen en volwassenen (ook een aparte ladiesrun over 3,5 km) bezig met hun gezondheid. Conditie en spierkracht. Op zo’n middag moet je hart een topprestatie leveren. Rode en verhitte gezichten bij het naderen van de finish.  De EHBO keek waakzaam toe.

Tot slot:

·… elke dag overlijden er iets meer dan 55 vrouwen aan hart- en vaatziektes in Nederland

·… elke dag worden er 440 vrouwen opgenomen in een ziekenhuis met hart- en vaatziektes

·… bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1.

dress-red-day

Van deze cijfers word je wel even stil. Laat je zien donderdag!

4 reacties

 1. Flien

  Laat zien dat je betrokken bent, dress red today!!

 2. Hettie Adema

  Helaas ben ik ook op jonge leeftijd (51) geconfronteerd met ernstige hartklachten en houd absoluut niet van rood, maar dat wat ik rood heb draag ik vandaag!!! En overweeg binnenkort een poli voor vrouwencardiologie te consulteren….

  • Herma Westerdiep

   Beterschap Hettie. Samen zorgen voor aandacht en een statement. Ook vrouwen hebben een hart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑