De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Dopper hier en dopper daar, doppers zijn overal

Dopper, hipsters en de mensheid.  We gooien samen een enorme hoeveelheid plastic flesjes in de natuur. Dat weten we allemaal. We weten ook dat het beste water in veel landen gewoon uit de kraan komt.

Dopper

 

waterfles van een ander merk

In een van de laatste programma’s van ‘Broodje Gezond’ werd nogmaals aangegeven dat het beste water uit de kraan komt. Ik beperk me alleen even tot Nederland. De rest van de informatie is op internet vast wel te vinden. Al die toevoegingen in die plastic flesjes blijkt gewoon klinkklare onzin te zijn. Veel water drinken ook. We horen massaal dat dan de afvalstoffen uit je lichaam gaan. Is niet zo. Als je weinig drinkt plas je net zo veel afvalstoffen uit als je veel drinkt. Je huid wordt er ook niet beter van. Allemaal slimme marketing. Afvallen doe je al helemaal niet van veel water drinken.

Kraanwater

kraanwater is gezond

Gelukkig is er iemand die  een perfect herbruikbare fles voor kraanwater uitvindt. Tegenwoordig met accessoires, leuke prints, een helemaal zwarte en nu ook een thermosversie. Nou ja, of ik er gelukkig mee ben weet ik niet hoor. Een glas op het aanrecht voldoet ook prima. Maar de fles is goed schoon te maken, en ook nog eens duurzaam. In de dop gaat maar een heel klein beetje water. Dit flesje zie ik bij veel collega’s op het bureau of in de tas. De fles is makkelijk uit elkaar te schroeven en schoon te maken in de vaatwasser.

dopper hier …

Dat is voor ons hedendaagse huisvrouwen een zegen natuurlijk. Niet heter wassen dan 65 graden. Niet samen met de melkflessen van de kleinste in huis uitkoken. Goed afdrogen en in losse delen opbergen. Wel iedere dag schoonmaken want na een tijdje zitten er veel bacteriën op. Soms zo veel dat je net zo goed de wc-pot kunt likken. Gelukkig zijn het je eigen bacteriën en word je er niet snel ziek van.

Drinkyoghurt en rode wijn

niet geschikt voor wijn

De fles is alleen maar geschikt voor water. Dat heb ik niet geweten want ik vervoerde dagelijks drinkyoghurt in mijn witte Dopper. Niet meer doen dus. Ook wijn gaat er niet lekker van ruiken. Dat heb ik niet geprobeerd. Die conclusie is een aanname van mezelf. Hij gaat er vreemd van ruiken heb ik gemerkt. Alleen gebruiken voor water. Kijk bij aanschaf altijd of er BPA in je flesje zit. Want onder sommige omstandigheden, zoals je flesje in je auto in de zon laat liggen, is de kans groot dat er BPA vrijkomt. Dit zijn stoffen die niet zo heel goed voor je zijn.

Gepersonaliseerd en sportvarianten

in veel soorten en maten

Je kunt ze op internet bestellen; en heel veel andere merken. Hoe de prijzen liggen weet ik zo niet. Ze kosten tussen de 12 en 18 euro (de thermosversie is natuurlijk duurder); gepersonaliseerd, in allerlei kleuren of een sportvariant. Bij de Hema en Bol.com zijn ze zo rond de 5 euro.
De concurrent maakt waterflessen van geperst suikerriet; niet van aardolie. Toch super dat er steeds mensen zijn die weer iets nieuws uitvinden. Je extraheert voor dit proces bio ethanol; een soort biobrandstof. Na een complex proces krijg je biopoyethyleen, een fles van suikerriet. Niet helemaal 100% want 6% is nog steeds regulier plastic (‘het kan sporen van olie bevatten’).

Weg met die plastic flessen

waterfles van rvs

Mooie initiatieven van deze slimme uitvinders, om de enorme stroom plastic flessen te remmen. We willen in een schone natuur wonen en leven, dus daar zullen we zelf wat aan moeten doen. Geen dolfijnen die doodgaan omdat wij geen water uit de kraan willen drinken.  Schildpadden met een kapot schild door onze plastic consumptie. Als je geen mok bij de hand hebt, en je niet uit een plastic bekertje wilt drinken,  kun je best een kartonnen bekertje pakken. Want als je die mok een paar keer per dag afspoelt met heet water heb je al geen milieuvoordeel meer.

… en een dopper daar

Gebruik in ieder geval wel zo vaak mogelijk hetzelfde plastic of kartonnen bekertje.  Persoonlijk vind ik koffie vaak niet lekker uit een kartonnen beker. De koffie blijft loeiheet en laat je smaakpapillen overspannen reageren. Maar dat is mijn ervaring.

Wat is jullie ervaring met een Dopper?

 

 

 

6 reacties

  1. Thea

    …toen ik mijn eerste, gevulde, dopper liet vallen op mijn grote teen heb ik een paar dagen moeilijk gelopen maar verder bevalt-ie prima.
    Thuis gebruik ik gewoon een glas en tijdens koude winterwandelingen een roestvrijstalen thermosfles met heet water.
    Onlangs een tweede dopper, groter, 750 ml., van roestvrij staal aangeschaft.

    • Herma Westerdiep

      Ja ik zag die rvs dopper. Ziet er ook mooi uit trouwens. Thuis drink ik ook uit een glas en bij mijn huidige werkgever zijn er glazen te over.

  2. André van der Velden

    Ik gebruik al jaren Dopperflesjes op vakantie. De reisbegeleider van de Midden-Amerika reis kocht steeds 5 gallon (18,9 liter) flessen waarmee we onze eigen flesjes konden vullen. Daarmee werd voorkomen dat er wegwerp flesjes water gekocht moesten worden en op de grote fles stond statiegeld en werd hergebruikt.

    Wist je trouwens dat een flesje water bij het tankstation duurder is dan benzine? Een halve literfles water kost € 0,99 en een halve liter benzine kost ongeveer € 0,84.

    Ik heb de uitzending van Broodje gezond ook gezien. Wanneer je wel veel water moet drinken is als je veel transpireert of wanneer je je op grote hoogte ( boven 2500 meter) bevindt. Dit ter voorkoming van hoogteziekte. Maar hier in Nederland heb je op een gemiddelde dag aan een beetje water meer dan genoeg.

    • Herma Westerdiep

      Precies. Als we nu eens stoppen met al die waterflesjes en zorgen voor een navulfles. In de uitzending van Broodje Gezond laten ze het luid en duidelijk aan de kijkers zien. Geen moeilijke verhalen. Gewoon voor iedereen begrijpelijk. Of je urine nu geel of lichtgeel is maakt ook niet uit. Drink als je denkt dat je moet drinken, niet omdat de media dat heel hard roept. Dank je voor je aanvulling.

  3. Bouk

    Thuis hebben we ook allemaal een Dopper. Op mijn werk staat er 1, ideaal! Ik neem ze mee op vakantie, wij hoeven nooit geen plastic flessen te kopen, behalve dan daar waar het kraanwater niet goed te drinken is voor ons… Maar we vullen dan vanuit grote 5 liter flessen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑