dierendag Dierendag. Ook wel Werelddierendag genoemd. Op deze dag besteden we extra aandacht aan de dieren. Het valt altijd op 4 oktober. Hoe, waar en waarom vroeg ik me af.

 

Dierendag

dierendag konijn

lief konijntje

Deze dag is genoemd naar Franciscus van Assisi (1811-1226). Hij was iemand die zich bekommerde om zwervers, armen maar volgens de verhalen hield hij ooit een preek voor de dieren.  Hij sprak zelfs met dieren. Ooit wilde Franciscus Ridder worden maar besloot later toch maar voor het beroep van Monnik te gaan (Minderbroeders).
Toen was er in eens het meisje Ilse Winter uit Tsjechië. Zij schreef een brief naar Londen, aan Margaret Ford.  Deze Margaret was voorzitter van de wereld dierenbescherming. Ze waren het natuurlijk direct samen eens en tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929, werd 4 oktober (de sterfdag van bovengenoemde Franciscus) uitgeroepen tot Werelddierendag. In Nederland in 1930. Lang verhaal kort.

Kinderboekenweek

dierendag kat

schattig

Pas vanaf 1960 doen we samen iets met dit onderwerp. Restaurants verwelkomen huisdieren en meestal mogen kinderen hun huisdier mee naar school nemen. Natuurlijk is het nu ook een dag waarop we kinderen proberen te attenderen op dit onderwerp.  Wees gewoon lief voor je huisdier. Stop ze niet in te kleine hokjes. Denk aan de Kinderboekenweek van 2000 (thema: dier). Groepen dierenactivisten gebruiken deze dag ook om publiciteit te krijgen. Gaat me soms wel te ver dat we geld doneren voor de zwerfhonden in Portugal (bijvoorbeeld); wetende dat er nog steeds kinderen met honger naar bed gaan.

Feestje

Onze huisdieren vieren op deze dag een feestje. Luxe. Ze krijgen vaak lekker te eten of worden meegenomen voor een gezellige wandeling. Laat je kat lekker spelen met een bal of een stukje touw. Altijd leuk. Het gaat echter ook (vooral) om de dieren die het niet zo makkelijk hebben. Eigenaren die hun huisdieren verwaarlozen, mishandelen of geen eten geven zijn er nog altijd. Ook de eigenaren van olifanten, apen en tijgers die hun dieren in hokjes proppen bestaan nog steeds.
Toeristen willen een trucje zien van een dier dat eigenlijk in een andere omgeving hoort op te groeien. Vogels, cavia’s en konijnen in kleine hokjes. Die moeten zich vast stierlijk vervelen. Ik kan er niet goed tegen.  Heb je er eentje in een kooi; geef ze dan een extra wortel. Cavia’s zijn gek op andijvie.

Wakker dier

lachende zebra

Stichting Wakker Dier roept deze dag uit tot ‘eet geen dierendag’  #eetgeendierendag. Miljoenen mensen doen hier aan mee, las ik op internet. Toch een leuk initiatief om samen wat minder vlees te eten. Pizza, pannenkoeken of een lekkere groenten lasagne op tafel. Super gezond en een prachtig gebaar richting alle 500.000 dieren die we iedere dag eten. Ik heb geen huisdieren en houd ook erg van een stuk vlees bij mijn groente. Toch werk ik hier graag aan mee.

echte mannen eten geen honing, die kauwen op bijen …