de liftDe lift. De technische ontwikkeling staat niet stil maar we zijn iedere dag blijf met onze lift (liftkooi of liftcabine). 

 

De lift

De Lift

Duidelijke definitie. De lift (kooi) bevindt zich meestal in een schacht en verplaatst zich via vaste geleiders omhoog of omlaag. Laatst had ik het al over de knopjes van de lift. Maar nu de lift op zich.  Deze hele installatie (inclusief machinekamer). Tegenwoordig heb je ook machinekamerloze liften. De ontwikkeling staat niet stil sinds 287 vChr. De Egyptenaren (Archimedes) gebruikten toen al een soort hefwerktuig bij de bouw van hun piramides.

Ook de Romeinen gebruikten dergelijke installaties. De Romeinse architect Vitruvius beschreef in een van zijn boeken over een installatie met hijsblokken en hijsmasten met takels. Tijdens de bouw van huizen en gebouwen werden deze installaties gebruikt. Aangedreven door mensen of dieren. Ook in het Colosseum in Rome werden gladiatoren en wilde dieren naar de arenavloer gebracht met een soort van kooivormige lift.

Lodewijk XV

Lodewijk XV

In het paleis van Lodewijk XV wordt een liftinstallatie gebouwd voor mensen. Met deze uitvinding was hij in staat zijn liefje, de gravin Châteauroux, die een verdieping hoger woonde, discreet te bezoeken. Ik kan me niet voorstellen dat dit helemaal geruisloos ging, maar ja. De industriële revolutie bracht nieuwe ontwikkelingen. Fabrieken gebruikten goederenliften, aangedreven door een systeem van loopwielen en platte riemen. Later werden ook de eerste hydraulische goederenliften ontwikkeld en gebouwd. Altijd met het gevaar dat het hele zwikkie naar beneden kon storten. Pas in de 19e eeuw bouwde men een lift met een veiligheidsinrichting. Het liftsysteem wordt in de jaren daarna steeds verder verbeterd en de roep om regels en procedures over de veiligheid wordt steeds groter. In Nederland sticht men zelfs een Instituut voor Lifttechniek.

Machinekamer

machinekamer

Vanaf 1996 worden er liften gebouwd zonder machinekamer. Zo’n machinekamer nam natuurlijk veel ruimte in beslag. Liften werden gebouwd met motor en besturing in de liftschacht. Tegenwoordig kun je zelfs een lift leasen voor een vast bedrag per maand.

Indrukwekkende liften

scheepslift

scheepslift

De meest indrukwekkende vorm van liften vind ik de scheepslift (en Bailonglift). Dat is een mechanische constructie die een bak water waar een schip in geplaatst kan worden, verticaal kan verplaatsen. In Frankrijk hebben we dit een keer gezien. Schepen kunnen dan in één keer een groter verval aan dan de standaard sluizen. Tijdswinst is belangrijk.
De Bailonglift is een glazen lift gebouwd op de zijkant van een verticale rotsparij in de Chinese provincie Hunan.  Hoogte: 330 meter; in 1 minuut en 30 seconden ben je boven. Lopend overbrug je de afstand in ruim twee uur. Onderaan begint de lift tussen de rotsen. Hogerop klimt de lift op de rotswand omhoog naar de top. Dit is de hoogst erkende openluchtlift ter wereld; zeg maar angstaanjagend mooi.