covid-19Covid-19. Wat krijgen we ellende over ons uitgestort na de uitbraak in China (Wuhan). We zagen het allemaal wel in één of ander slechte science fiction film. Covid-19 betekent letterlijk Coronavirus Disease 2019; een uiterst besmettelijke ziekte. Vanaf 11 maart 2020 spreekt men officieel van een corona-pandemie.

Covid-19

mondkapjes alleen voor medici

We kennen de term Covid-19, maar spreken meestal over Corona. Maakt allemaal niet uit want het blijft even erg.  Dit virus vond z’n oorsprong in China waar patiënten een longontsteking kregen zonder duidelijke oorzaak. De bron van de besmetting ligt waarschijnlijk op een vismarkt in Wuhan, waar ook levende dieren, zoals otters, dassen en slangen, illegaal werden verhandeld. De markt werd daarop gesloten. De ziekte verspreidde zich toen heel snel over de rest van de wereld. Niemand was immuun en reizigers namen het mee naar huis. De WHO maakte bekend dat dit virus de naam Covid-19 zou krijgen. Coronavirus betekent in het Latijn ‘krans rond virusdeeltjes of virus met kroonachtige uitsteeksels’.  Niet gevaarlijker dan het griepvirus maar onbekender. Griep wordt veroorzaakt door een ander virus en niet verwant aan Covid-19. Vaccinatie helpt dus ook niet.

Druppeltjes

handen wassen

We weten zo langzamerhand allemaal dat dit virus via druppeltjes (slijm) onze luchtwegen binnendringt. Daarom is het handig en verstandig om 1,5 meter afstand te bewaren.  Doe je dit niet, loop je het risico dat deze druppeltjes op je handen en op de slijmvliezen van anderen terechtkomen. Handen wassen (en goed afdrogen), luidt het advies. Niet met je vingers aan je gezicht zitten (erg lastig trouwens).
Hoe lang het virus buiten het lichaam kan overleven, is nog onbekend. Daar horen we verschillende dingen over.  Het hangt mede af van de temperatuur, uv-straling en de luchtvochtigheid. Ik probeer alle risico’s te vermijden. Eenmaal binnen in je lijf, vermenigvuldigt dit virus zich in de bovenste luchtwegen, maar ook diep in de longen. Incubatietijd is vijf tot twaalf dagen. Daarom moeten we veertien dagen in quarantaine bij verdenking van besmetting.

Symptomen

risicogroepen

Vaak krijg je bij het Covid-19 virus, griepachtige verschijnselen. Koorts, keelpijn, hoesten, spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en braken of een longontsteking (kortademigheid). Vaak hoor je dat mensen extreem vermoeid zijn. Hoe het afloopt, beter gezegd: Hoe het kan aflopen weten we ook allemaal. Onze IC-bedden liggen niet voor niets helemaal vol. Patiënten worden in slaap gebracht en beademd; soms krijgen ze antibiotica als er een extra infectie optreedt.  Bij een zwaar verloop duurt het herstel drie tot zes weken. Risicogroepen zijn vooral (oudere) mannen, met diabetes en hart- en vaatziekten. Bizarre taferelen spelen zich af op de IC’s. Daar kunnen we ons geen voorstelling van maken.

Gelukkig, en goed om te weten, herstellen de meeste mensen van een besmetting met Covid-19. In Nederland zijn de eerste mensen vanaf de IC weer uit het ziekenhuis ontslagen.

Persconferenties

covid-19 virus schip

sciencefiction

We zien veel prominenten voorbij komen die via televisie en andere kanalen, vertellen wat we moeten doen en wat we vooral niet moeten doen. Boris Johnson op de intensive care en er wordt gesproken over een Formule 1 race, zonder publiek. Op dit moment is Nederland, gematigd positief over de ontwikkeling van het virus door de intelligente lockdown terwijl onze tulpen zich nergens van aantrekken. Zij staan ondanks alle ellende, prachtig in bloei.

Ondanks al dat harde werken van experts hebben (sommige) mensen blijkbaar moeite zich te houden aan de regels en schelden winkelpersoneel uit voor rotte vis. Agenten worden bespuwt, inmiddels is een Amerikaanse buschauffeur overleden die klaagde over (onbeschermde) hoestende passagiers en we zien ministers door de knieën gaan door oververmoeidheid. Op dit moment leven we in een nachtmerrie. Vooral de patiënten, hun naasten en de mensen die letterlijk iedere dag bezig zijn om ons te behoeden voor een opname.

tulpen corona

gewoon lekker in bloei

NB: Ooit zagen we een serie op Veronica : The Last Ship.  De bemanning van een torpedobootjager probeert een vaccin te vinden tegen een virus; 80% van de wereldbevolking is dientengevolge overleden. Spannend, sciencefiction en nu ineens heel dicht bij de werkelijkheid.