De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent

Corona uitgestelde vakantieplannen

corona uitgestelde vakantieplannenCorona uitgestelde vakantieplannen. Weer een domper op onze reisplannen. Gelukkig waren we eind juni op vakantie met alle pas gecommuniceerde vrijheden maar onze plannen eind september staan weer op slot. Hoe ervaren jullie dit?

 

Corona uitgestelde vakantieplannen

corona uitgestelde vakantieplannen

Griekenland

In Zeeland maakten we plannen om in september/oktober van dit jaar met de auto naar de zuidkust van Engeland te gaan. Schotland was voor twee weken iets te kort qua reisafstand. Maar zuid Engeland zou het worden. Met de boot over of door de tunnel? Daar hadden we nog niet over nagedacht. Maakt ook allemaal niet zo uit. Misschien nog een overnachting ergens in België om dan vervolgens via Duinkerken het kanaal over te steken. De rest van Europa verwelkomt ons als Nederlanders weer van ganser harte. Ik was al leuke tips aan het verzamelen. Maar toen de Delta-variant de kop op stak, kwamen deze plannen weer op losse schroeven te staan. De situatie van vandaag is morgen weer anders. Lastig. We houden ons bezig met oranje en rood gekleurde landen, reisadviezen en tips van de Rijksoverheid. Vroeger hoefde je alleen maar te denken aan de overnachtingen op de heen- en terugreis en of je een schone onderbroek in je tas had. Grenscontroles in Europa waren niet meer, laat staan het hebben van een (QR) corona-vaccinatie-bewijs.

Alternatief

Oostenrijk

Dan maar richting Oostenrijk of Zuid-Duitsland. De onrust in Engeland was ons te heftig. Onze voor- en najaarsreizen waren in het begin van de Coronaperiode ook al een keer geannuleerd. We willen toch wel graag eens die kant op. Genieten van de prachtige wijnstreken in Duitsland en het heerlijke eten. Wandelen in schilderachtige plaatsjes en genieten van een Spätburgunder (pinot noir)of Grauburgunder (pinot grigio). Nu Nederland weer rood kleurt, is het de vraag of we wel over de grens kunnen. Misschien zien de Duitsers ons liever gaan dan komen. Weer beperkingen doordat half Nederland aan het feesten is geslagen. Lekker, dansend in elkaars gezicht ademen. Gelukkig zijn we al wel beiden twee keer gevaccineerd en lopen we weinig kans op ernstige Coronaklachten. Maar toch blijven we op onze hoede. Vooral de 1,5 meter afstand en het handen wassen houden we hoog in het vaandel. De meeste Nederlanders houden zich gelukkig ook aan deze regels. Het dragen van een mondkapje zou ik alleen doen als ik zelf twijfel over klachten. Testen is dan een eerste vereiste natuurlijk. Als je je gezond voelt (en bent) ben je geen risico voor je medemens.

Creatief

Frankrijk

We moeten maar creatief blijven nadenken. De zomer over gewoon lekker werken en dan halverwege augustus zien wat onze regering bedenkt voor beperkende maatregelen. Persconferentie na persconferentie over corona vakantieplannen. Discussie na discussie. Onze eigen schuld blijkt iedere keer maar weer. Veel bedrijven zijn van ons gedrag verschrikkelijk de dupe. Afwachten wat onze buurlanden voor plannen hebben met testen en inreis(ge)verboden en of Nederland inmiddels roder dan rood op de Coronakaart is. Ik vind het lastig. Soms verheugen we ons op een kleine vakantie en op de voorbereidende activiteiten, maar nu is het weer afwachten. Dat afwachten en annuleren doen we nu al meer dan een jaar.

Incasseren

Italë

Wie heeft er ultieme ideeën over hoe we en op wat voor manier we vakantieplannen kunnen maken. Hotels, appartementen of een camping boeken en we ons verzekeren tegen annuleren. De verzekeringsmaatschappijen zullen vast en zeker stoppen met ons alles vergoeden. Die kunnen er zo langzamerhand niet meer tegen uitkeren. Voor ons betekent het incasseren en oplossen. Ons verheugen op een vakantie elders in Europa weer in de koelkast zetten. Voor mij de ultieme pret voorbereiding. Plaatjes op Instagram zoeken en dan verder opzoeken op internet. Reviews lezen en een route uitstippelen. Voorpret zeg maar. Alles is weer in de kiem gesmoord. Voor gezinnen met kinderen lijkt het me helemaal een uitdaging. Als je als volwassenen op reis bent kun je je snel aanpassen aan de omstandigheden. Voor kinderen is dat een heel andere situatie.

… ach … we klagen niet toch?

 

6 reacties

 1. Justin Case

  Voor ons is het wegens omstandigheden al vijf jaar geleden dat we in buitenland vakantie vierden. De binnenlandse vakanties in mei gingen vorig jaar en dit jaar niet door. De laatste keer waren we begin oktober in ons vaste vakantiehuisje op de Veluwe, toen zijn we wegens dreigende maatregelen en aanhoudende regen eerder naar huis gegaan. Vlak daarvoor was onze hond doodgegaan, dus de stemming was sowieso al niet denderend.
  Nu gaan we in september opnieuw een poging wagen. Tot die tijd doe ik alles en meer wat bijvoorbeeld Anja van het blog minimalistdutchie.com over een topvakantie schreef. En ik geniet van de uitgestorven stad die haar eigen vakantiesfeer heeft. Ik fiets via andere routes naar waar ik wezen moet, doe sightseeing in mijn eigen stad en omringende dorpen, doe mijn boodschappen bij andere winkels dan normaal (en in plaats van in één supermarkt in veel kleine speciaalzaken) en bezoek kleine musea die ik nog niet eerder bezocht. Zo kom ik zonder weg te gaan al helemaal in vakantiestemming.
  Uiteindelijk is het maar net waar je je op instelt. Naar het buitenland op vakantie gaan is geen keuze die wij kunnen maken, de keuze wanneer we weggaan wel.
  En de zomer is niet per se het seizoen voor vakantie voor ons, dus al die positieve associaties die anderen over de zomervakantie hebben, hebben wij net zo makkelijk in andere tijden van het jaar.

  • Herma Westerdiep

   Ik herken veel. In je eigen buurt is vaak veel wat je nog niet hebt gezien. In onze omgeving hebben we veel water. Dat wisselen we ook graag af. Op de fiets, met de auto of lekker wandelen. Wij zijn ook niet gebonden aan de zomer. Ik ben geen zonaanbidder en hoef geen temperaturen boven de 25 graden. Dat maakt je wereld aan de ene kant al veel groter. In een andere reactie geeft iemand leuke tips in Nederland. Genieten met een hoofdletter G.

 2. johmar

  Vakantieplannen??? Ik verbaas me steeds meer over mensen die stress hebben over op vakantie gaan. Terwijl ze vinden dat ze zonder vakantie niet de stress die ze al over andere dingen hebben kunnen volhouden. Zij verruilen dus de stress over dagelijkse problemen met stress over , waar gaan we heen ?, hoe gaan we er heen? Hoe lang gaan we? Enz. Vakantie betekende vroeger , vrij zijn van verplichtingen. Tegenwoordig betekend vakantie vooral veel moeten lijkt het wel. Want je hebt geen vakantie gehad als je niet minimaal naar een andere stad bent geweest, maar eigenlijk heb je pas vakantie als je over de grens gereisd hebt. De mens spendeert veel geld en tijd om zijn/haar huis zo geriefelijk mogelijk te maken, maar zo gauw we de kans zien , pakken we onze spullen en gaan ergens anders heen. Terwijl we door onze dagelijkse bezigheden al vrij weinig thuis zijn. Ik blijf gewoon thuis tijdens mijn vakantie, maak het me gemakkelijk in mijn eigen kleine huisje. Maak wat klussen af die zijn blijven liggen de afgelopen tijd en geniet dan van wat ik gecreerd heb. Verder is vakantie een periode van zo min mogelijk plannen en verplichtingen. Ik eet wanneer ik trek heb, ga naar bed wanneer ik wil en sta op wanneer ik wil, zit het weer mee kan ik lekker in mijn achtertuintje ontbijten/lunchen etc. En als ik zin heb ga ik er een dagje op uit. Zou ik niet eens op reis willen net als vroeger? Best wel, maar nu dat er niet inzit ga ik daar niet te veel over nadenken, maar geniet van wat er wel kan en dat is meer dan je misschien denkt.

  • Herma Westerdiep

   Precies. Wij doen ook juist wat we willen. Verre reizen hoeft voor mij ook niet. Dat is voor mij stress. De provincie Zeeland was heerlijk. We hebben ook heel veel niets gedaan.

 3. Lot

  Niet alleen Corona gooit roet in het eten. Nu ook het weer. Kinderen en kleinkinderen stonden de afgelopen dagen op de plaatselijke camping, dat was erg leuk. Gisteren zouden ze naar vrienden gaan die al op een camping in de Eiffel stonden. Naast een beek en ja die is nu dus overstroomd en de camping geevacueerd. Nu proberen ze naar Frankrijk te komen, vinden wij onverstandig met de kinderen van 8 en 12, maar ja ze willen nog een week weg. Levert volgens mijn meer stress op dan dat het leuk is.

  Wij zijn vorig jaar niet naar huis in Frankrijk geweest en dit jaar ziet het er ook niet echt gunstig uit.

  • Herma Westerdiep

   Nee; het is verschrikkelijk wat daar gebeurt. Zo veel mensen overleden, zo veel mensen in grote ellende. Daar zou ik niet op vakantie willen. Wat je zegt, meer stress dan plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑