Corona. Bepaalde groepen kankerpatienten hebben een groter risico op ernstig beloop van corona (COVID-19). Vooral mensen met longkanker of een hematologische kanker.
Corona
Omdat ik in één van de beide groepen hoor, maak ik (CLL/SLL) me nog steeds zorgen over het al dan niet krijgen van corona. CLL/SLL patiënten- ongeacht behandeling of leeftijd – hebben nl. een verzwakte weerstand. CLL-patiënten hebben vaker last van ernstige symptomen van COVID-19 dan de algemene bevolking. Mijn extra booster heb ik inmiddels al gehaald. Ik merk dat veel om me heen zich geen zorgen meer maken om besmet te raken. Behalve als ze iemand in hun omgeving hebben die meer risico loopt op het krijgen van ernstige complicaties. Dat zijn ook vaak de mensen die testen. Gelukkig is het KWF bezig met onderzoek en werkt samen met zorgverleners om te kijken hoe dit precies werkt en wat de gevolgen zijn.
Weinig weerstand
De ziekte verloopt vaak heftig bij mensen die al een ziekte onder de leden hebben of bij ouderen. Als je kanker hebt (gehad), in een vorm van therapie zit (chemo of immuno), heb je weinig weerstand en ben je ook vaak langer ziek. Vooral dus mensen met bijvoorbeeld leukemie en longkanker. De vergelijking met griep gaat hier dus niet op. Met griep kun je ook in het ziekenhuis terechtkomen maar de kans op een ziekenhuisopname met corona is veel groter. Iedereen weet dat je niet zo maar wordt opgenomen in een ziekenhuis. Griep is ook redelijk seizoensgebonden maar corona kun je het hele jaar door oplopen.
Long covid
Niet te vergeten: Long covid (ook wel postcovidsyndroom) ligt voor iedereen op de loer. Ook voor jonge mensen; zelfs kinderen. Op dit moment zijn er zo ongeveer 90.000 mensen die na het doormaken van corona langdurige klachten houden. Maanden, zelf jaren. Klachten van hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, smaak- en reukverlies etc.
Bezoek verschuiven
Voor mij blijft het nog steeds kiezen. Ga ik ergens naar toe en ga ik zorgeloos genieten of neem ik het risico op besmetting. Het bezoek aan de supermarkt doe ik als het rustig is. Ik houd zo veel mogelijk afstand, en was mijn handen regelmatig. Niet alleen na het toiletbezoek. Omhelzen en zoenen staat normaal gesproken hoog op mijn lijstje van genotsmomentjes. Ook daar moet ik constant kiezen. Knuffel ik, zoen ik, geef ik een hand of blijf ik op afstand. Blijf dus alert op je medemens. Vraag desnoods. Wees je er van bewust dat niet iedereen corona onder een ‘griepje’ kan scharen. Mocht je bij iemand op bezoek gaan die een hematologische kanker heeft, in een chemo of andersoort behandeltraject zit; wees je dan bewust van de risico’s.
Ben je ziek; verschuif je bezoekje.
Als je ziek bent vind ik het altijd sympathiek om niet op bezoek te gaan. Ook als het geen corona is.
Precies. Daar zouden we iets meer bij stil moeten staan. Als je ziek bent wil je niet nog zieker worden.