Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Conditioner of crèmespoeling; wat is het verschil?

conditioner vijftigenmeerConditioner of crèmespoeling. Middagje lezen om te kijken naar het verschil. Voeden en beschermen of zacht en makkelijk. Waarom niet allebei?

Conditioner of crèmespoeling

conditioner vijftigenmeer

wie heeft de ultieme tip?

Ik heb eigenlijk nooit het verschil geweten dus maar eens op zoek. De aanleiding is het masker van L’ Oréal wat bij haarverf ingesloten zit. Dat is zo ontzettend fijn; mijn haar is glad en glanzend. Kwestie van nabestellen dacht ik bij mezelf. Niets is minder waar. Mail naar Oréal gestuurd. Ik wacht met spanning af.  Keurig bericht dat ik dit masker niet apart kon kopen. Jammer. Wel een hoop adviezen maar daar kan ik niets mee.

Wel kwamen heel veel andere producten voorbij. Waar zie je door de haarverzorgingsproducten nog het bos? Moeilijke woorden genoeg.

Conditioner is bedoeld om je haar te beschermen. Dus verreikt met beschermende, voedende en verzorgende bestanddelen.
Crèmespoeling maakt je haar lekker zacht. Makkelijk te borstelen. Werkt meer aan de oppervlakte.

Wat is eigenlijk haar?

Haar groeit op je lichaam; heeft een wortel en een schacht (zichtbaar).  Van buiten naar binnen opgebouwd uit merg, schors en die schubben. Haar bestaat vooral uit keratine (eiwit). Het is elastisch en kan water opnemen. Een gezonde haar groeit ongeveer 1 cm per maand (0,3 mm per dag) en valt na twee tot zes jaar weer uit. Op je hoofd heb je er zo tussen de 85.000 en 150.000 exemplaren (blonde mensen hebben meestal meer haar(zakjes) dan roodharigen).

Verzorging

conditioner

wat is een goede shampoo?

Was je haren regelmatig met een goede shampoo (geen agressieve producten) en gebruik een conditioner of crèmespoeling. Je kunt ook afsluiten met een koud-water-spoeling. Dan sluiten de haarschubben ook. Maar dat is niet altijd fijn.
Kam en borstel (platte) met je haar mee; vooral wanneer haar wordt geverfd of gebleekt: gebruik goede producten en laat het bij voorkeur uitvoeren door iemand die er verstand van heeft.
Nat haar slijt dus föhn je haar (koud) droog, stel je haar niet veel bloot aan zonlicht, verf het niet te vaak en laat niet te vaak een permanent zetten.

Glanzen, makkelijk te kammen en glans

schubben

Het enige wat ik wil is zijdezacht, soepel vallend haar. Ontklitten en makkelijk doorkambaar. De droom van ieder bos haar. Niet zwaar en vet natuurlijk. Onze haren hebben aan de buitenkant schubjes, die als dakpannen over elkaar liggen. Door invloed van buitenaf raken deze schubben beschadigd. Ze drogen uit en je haar ziet er al snel uit als een verwaarloosde bos touw. Conditioners sluiten deze schubben. Maar ik heb het ultieme product nog niet gevonden. Wie wel?

NB: Begrippenlijst in haarverzorgingsproducten.
Siliconen
vormen een dun beschermlaagje rond de haarschacht; zoek naar ingrediënten zoals dimethicon, cyclomethicone en amodimethicone.
Polymeren vullen als het ware de gaatjes en laten de schubben weer sluiten; geschikt voor grof- en kroeshaar.
Plantaardige oliën. Jojoba-olie of kokosnootolie zijn natuurlijke ingrediënten.

 

 

8 reacties

 1. Madieke

  Dimethicon denk ik niet, dat is een anti luizen middel en dat zal niet in standaard haar producten zitten.

 2. Mevrouw Niekje

  Ik ook niet! Ik gebruik momenteel een Hema shampoo omdat deze in een grote, voordelige, fles zit én lekker ruikt. Ik heb verder niets nodig, mijn haar is glad en steil, ik hoef er verder niets mee te doen en het zit altijd goed. Ik föhn het nooit, was het slechts 1 hooguit 2 keer per week. Ben gezegend met een mooie dikke pruik donkerbruin haar met nu wat meer grijs, waar ik ook blij mee ben!

 3. Lot

  Ik heb snel pluizig en droog haar en krullen waarvoor ik naar een krullenkapper ga die het op een andere manier werkt dat een gewone kaper.
  Wassen doe ik het maar 1x per 14 dagen en dan maar om de 2 maanden met shampoo, de andere keren met alleen een conditioner. Na uitspoelen een leave-in spray en een olie dan meestal zo laten drogen met e=regelmatig de krullen er in knijpen als het bijna droog is een wax. Dit heet de LOC methode

 4. Ivonne Melters

  Zoë vindt de het masker van L’ Oréal wat bij haarverf ingesloten zit ook het allerbest en maakt het dan ook altijd op. Ik ben erg benieuwd naar verdere reacties en tips 🙂

  • Herma Westerdiep

   Jammer dat het dan niet apart te verkrijgen is. Wat zou daar de reden voor zijn? Ben van alles aan het proberen maar niets is zo lekker als het bijgesloten masker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑