De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Chocolade is luxe en genot samen

chocolade bonbonsChocolade. In deze maand eten we heel wat van dit bruine goedje. Chocoladeletters, pepernoten, bonbons en natuurlijk warme chocolademelk (met slagroom) na een wandeling in de sneeuw.

Chocolade van de Tolteken

Heerlijke geur

Ik houd van chocola. Melk, puur met of zonder hazelnoten. Schuif het er maar in zou ik zeggen. ‘s Avonds na een gezellige maaltijd met de kinderen of samen met collega’s even een momentje. In de geschiedenis gaat chocola wel meer dan 4000 jaar terug. Bij toeval ontdekt door een Tolteek.  De Tolteken waren een stam in Midden- en Zuid-Amerika.  Ze gebruikten de vruchten van de cacaoboom al wel, maar alleen de pulp uit de vrucht. De bonen smaakten bitter en werden verwijderd voor het eten van de pulp. Toen een Tolteek de bittere cacaobonen weggooide op het vuur, verspreidden ze een heerlijke geur.  Snel haalde hij de bonen uit het vuur, maakte er een gladde massa van … en chocola was geboren.

Maya indianen en Azteken

Ultieme combinatie

Koninginnen, presidenten, soldaten, kinderen en bejaarden; we houden (bijna) allemaal van chocola (of chocolade). Gemaakt van cacao dus. De eerste cacaotelers waren de Maya-indianen. Zij leefden tussen Mexico en Guatemala.  Zij bereidden een bittere drank uit de bonen van de cacaoplant.  Daarna zijn (in de geschiedenis van de chocola), de Azteken aan de beurt. Die Azteken aanbaden koning Quetzalcoatl; de grote meester van de cacao.  Hij leerde zijn volk om ‘xocaotl’ te bereiden; een versterkende drank op basis van cacaobonen. Ze voegden peper, water, paprika en maïsmeel, paprika, peper en water toe. Het werd beschouwd als goddelijke drank die kracht en gezondheid schonk. Ze kregen er veel energie van. Handig, omdat voedsel in die tijd regelmatig schaars was.

Columbus

suiker, vanille en room

Toen Columbus op het Caribische eiland Guanaja aankwam boden ze hem dat drankje aan. Xocoatl. Hij vond het vies en bitter. Toch nam hij cacaobonen mee naar Europa. Toch zorgde Hernan Cortéz voor de economische waarde van de bonen en kreeg zelfs een plantage cadeau van de Tolteken. Cortéz leerde de leden van het koningshuis in Spanje hoe ze het drankje moesten maken. Zij verzachtten het met suiker, vanille en room in een super geheim gehouden recept. Pas honderd jaar na dato bereikt het de hogere kringen van Milaan, Londen en de rest van Europa.  Pas tegen het einde van de 18e eeuw, begin 19e eeuw begon de prijs te dalen van cacao en chocolade. Vanaf dan wordt cacao een volksdrank.

Nederland

Van Houten

In Nederland ontstaan pas in het midden van de 17e eeuw de eerste koffie- en chocoladehuizen. Casparus van Houten (Amsterdam-Prinsengracht) ontdekt in 1820 een manier om repen te maken. Tot de dag van vandaag een razend lekkere lekkernij.  In 1875 wordt de melkchocolade uitgevonden en ziet men dat chocola zich leent om allerlei dingen toe te voegen. Nootjes, suiker, rozijnen etc.  Tot op de dag van vandaag verschijnen er nieuwe verleidelijke varianten chocola in de schappen. Karamel zeezout is mijn favoriet bij een lekkere verse kop koffie. Chocola gevuld met marsepein weer niet. Tegenwoordig is de fabriek eigendom van het Belgische bedrijf Baronie.

 

Als het eten van chocolade een sport zou zijn, was ik een atleet …

 

 

5 reacties

  1. Anna berg

    Wie houdt er niet van chocola? Pepernoten kennen we in dit deel van Vlaanderen niet.

  2. Ximaar

    Chocoladerepen zijn voor de helft van suiker. Bij melk wat meer en bij puur wat minder. Zelf hou ik van goedkope chocolade en dat is niet handig. Verkade vind ik te vet. Mijn repen komen waarschijnlijk uit Duitsland, waar het recept iets anders is. 50 cent per 100 gram, dat kan je geen luxe noemen. 😉 Er zit nota bene een UTZ stempeltje op.

  3. André

    Pure chocolade is ook nog eens bloeddrukverlagend en dus supergezond: https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/pure-chocolade-verlaagt-de-bloeddruk

    En mijn favoriete uitspraak:
    Cacao komt van een plant. Dus chocolade is een groente 🙂

    • Herma Westerdiep

      Helemaal mee eens … niets aan toe te voegen. Groente. Dus uit de schijf van vijf.

  4. Nicole Orriëns

    Wat een grappige laatste zin : )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑