Bordspellen. De een houdt er van en de ander verafschuwt het. Ik hoor bij de laatste groep. Sjoelen, monopoly en risk; ik krijg al snel vreselijke jeuk.
Bordspellen
Definitie: Een bordspel is een spel dat wordt gespeeld op een tevoren gemarkeerd oppervlak, dat op een huiskamertafel kan liggen. Het bord en de bijbehorende speelstukken vormen een belangrijk verschil met andere zgn. ‘gezelschapsspellen’. De stukken (stenen of kaarten) tonen de status van het spel of de spelers, met informatie over doelen, intenties, prestaties en mogelijkheden. Bij het ene spel bepaalt geluk het verloop en er zijn (natuurlijk) ook bordspellen die strategisch of tactisch zijn.
Egypte
In Egypte genoot men al 5500 jaar geleden samen van een bordspel. Toen hadden ze vast geen last van een lockdown. Het oudste terug te vinden bordspel is Senet en Mehen. Dobbelstenen en een backgammonspel zijn, lang geleden, teruggevonden in Iran. Schaken ontstond in de zesde eeuw; in de middeleeuwen kwam het naar Europa. De nu wat meer bekende bordspellen (zoals bijvoorbeeld Monopoly en Zeeslag) ontstonden zo rond 1930/31. Scrabble en Risk pas later. In deze periode zien we ook designer games zoals Pandemic en Ticket to Ride.
Voor kinderen heb je ook de zogenaamde leerspellen om vaardigheden zoals creativiteit en het probleemoplossend vermogen te ontwikkelen.
Waarom spelen we bordspellen?
Hier liggen veel verschillende redenen onder. Het gaat om te leren verliezen (nederlaag) en winnen; het versnelt ook nog eens je reactievermogen. Het is goed voor je gezondheid en voor je sociale (gezelligheid) contacten. Samen met familie rond de tafel onder het genot van een hapje en een drankje. Even alle dagelijkse stress vergeten (bloeddruk gaat omlaag en je endorfine gaat omhoog). Ondertussen verbeter je je hoofdrekentechniek door het optellen van scores of het inwisselen van munten en kaarten. Je moet samenwerken, ontwikkelt je oplossingsgerichtheid. Verveling is uitgesloten.
Eigenlijk zit het (denkt men) ingebakken in onze natuur. Door met anderen te spelen, wordt je empathisch vermogen gestimuleerd, je associatief denken (combineren van gedachten; schakelen) op de proef gesteld en worden je cognitieve vaardigheden versterkt. Samen even achter het scherm vandaan; aandacht voor elkaar.
Economische crisis
Ik ben dus geen spelletjesmens. Het duurt me allemaal te lang en zou graag de regels tussendoor aanpassen. Zou ik dan allergisch zijn voor regeltjes, ben ik te veel een kletser of ben ik bang de controle te verliezen? Ik denk het niet; ben normaal gesproken iemand die zich netjes aan de gestelde regels houdt. Creatief ben ik ook en luisteren kan ik ook best wel.
Ondanks types zoals ik, gaan er meer bordspellen over de (digitale) toonbank dan ooit. Hier ligt onder andere de economische crisis onder. Mensen hebben minder geld om zichzelf te vermaken en trekken dus vaker een bordspel uit de kast. Even uit de werkelijkheid en geen dure kaartjes voor het attractiepark. De spellen veranderen ook nog eens in een razend tempo. Zien er leuker uit en eenvoudige regels worden vaker gecombineerd met diepgaande (interactieve) strategieën.
Ja heerlijk spelletjes met mijn ex man van alles, jokeren andere kaartspellen, yatzee, darten. en Monopoly, we deden dat graag en vaak ook met vrienden.
Huidige partner is totaal geen spelletjesmens. Bij mijn zus speelden we graag rummicub als ik er dagje logeerde, vond ik erg leuk. Voor kerst was ik met dochter in speelgoedwinkel om vaan haar en haar man een spel te kopen, ze hebben er al tientallen, die ze uitzocht speelden ze al online, maar op bord zou vast ook erg leuk zijn dacht ze.
Er stond ook grote stapel rummicub en dat heb ik gekocht als kerstcadeau voor partner. Hij houdt van cijfertjes. Beide dagen hebben we het gespeeld en daar blijft het bij, hij vindt spelletjes doen echt niet leuk. Gaat naar zus want zij heeft alleen een kleine reisversie dus een grotere versie is voor onze beider artrose handjes wel fijn.
Heerlijk als je het leuk vindt. Mijn kinderen zijn helemaal verzot op spelletjes en puzzels maken.