Bœuf bourguignonBœuf bourguignon noemen ze ook wel boeuf à la bourguignonne. Een typisch Frans gerecht met rundvlees. Meestal met rode wijn en wat verse groente. Nu als een pakket bij de Lidl in de koeling.

Bœuf bourguignon

Bœuf bourguignon

Bœuf bourguignon

alles staat uitgeschreven

Vanuit mijn ooghoeken zag ik het liggen bij de Lidl in de koeling. In van die vakken waar themagerechten of aanbiedingen liggen. Gewoon voor twee personen, kant en klaar in een doosje.  Het is voor mij iedere week weer een uitdaging om gevarieerde maaltijden op tafel te zetten. Vooraf plannen is niet mijn sterkste kant als het op boodschappen doen aankomt. Proberen om niet vaker dan eens per week naar de supermarkt te gaan.

Je kunt hier natuurlijk nog van alles zelf bij doen. Heb ik ook gedaan. Beetje mosterd, beetje extra groente, een beetje wijn enzovoort. Je kunt er nog spekjes doordoen, bleekselderij, wortelen of aardappelen.  Iedere familie heeft z’n eigen recept. Het gerecht betekent ‘Rund op z’n Bourgondisch’, uit de Bourgogne streek. In die streek liggen mooie herinneringen tijdens onze tocht met de Land Rover Defender in 2013.

Stoven

Bœuf bourguignon

aangevuld met wat verse groente

Je kunt het vlees aanbraden in roomboter, of in een combinatie van roomboter en olie. Staat allemaal op de verpakking. Vlees wel even op kamertemperatuur laten komen.  Goed droogdeppen. Dichtschroeien, eventueel voorzien van een laagje bloem en daarna eindeloos geduld. Ik laat het meestal een paar uur sudderen om het op de volgende dag weer, na uren sudderen, op te dienen bij een stamppot of ander aardappelgerecht.  Maar rijst of beboterde pasta doet het ook prima. Wel voorzien van een glas stevige rode wijn (Beaujolais of een Bourgogne). Vroeger een boerengerecht; nu doorgedrongen tot de haute cuisine.  Hoe de kwaliteit van het vlees van de Lidl in vergelijking met een andere supermarkt is weet ik niet, maar het smaakte in ieder geval heerlijk. Je kunt ook langs de slager gaan. Dat vlees is vaak vele malen beter (en ook duurder) maar voor een zo maar doordeweekse pot hoeft het niet altijd duur te zijn.  De slager heeft altijd een passend advies en snijdt het ook nog eens graag voor je.

Vers pakketten

Kant en klaar

Zo zie je nu af en toe wat van die vers pakketten in de supermarkt liggen. Voor en nadelen. Het is redelijk duur, is in plastic verpakt. Maar het is wel afgepast. Als je 1 ui nodig hebt, hoef je maar 1 ui te kopen. Geen afval. Ik vind het makkelijk. Je hoeft geen lijstje te maken en kunt gewoon aan de slag. Valt wat van te zeggen maar overal valt wat van te zeggen. Soms zijn ze lekker en soms ook helemaal niet. Dit pakket van de Lidl was voor mij een aangename aanvulling in de wekelijkse stress van de boodschappenlijstjes.

Heb jij nog tips of aanvullingen?