binnenvetterBinnenvetter. Wat is dat eigenlijk? Nou een binnenvetter kropt emoties op, vinden het lastig om te praten over bijvoorbeeld emoties. 

Binnenvetter

binnenvetter

gesloten

Het woord komt (letterlijk) van ‘dieren (ganzen, varkens en geiten) die er aan de buitenkant niet vet uit zien maar bij het slachten meer vet lijken te bevatten’. Vaak ben je meer introvert dan extravert. Geef je niet zo maar je mening. Soms heeft een binnenvetter simpelweg geen woorden om zich te uiten. Daardoor kun je (ongewild) soms afstandelijk overkomen op anderen. Misschien was je altijd al zo maar het kan ook zijn dat je hebt afgeleerd om je emoties te tonen. Als je veel piekert en je zorgen opkropt kun je een hogere cortisolwaarde in je bloed krijgen. Daardoor raakt je immuunsysteem uit balans en loop je kans op ontstekingen, burn-out en hart/vaatziektes.

Onzekerheid

onzekerheid

Onzekerheid. Het zou kunnen duiden op angst om afgewezen te worden. Bang om veroordeelt te worden. Vaak mensen die op jonge leeftijd al een negatieve ervaring hebben gehad met zichzelf te uiten.  Dit kan resulteren in een levenslang trauma. Misschien maakten je ouders je belachelijk of lachten ze je uit. Vaak ga je je dan sterk gedragen en krop je je gevoelens op. Een andere reden is dat je een ander wilt sparen of omdat je je niet begrepen voelt. Je houdt je emoties dan maar liever voor je. Onzekere type mens.

Het kan soms natuurlijk ook in je voordeel werken. Je bent vaak nuchter, bescheiden en realistisch.  Binnenvetters zijn vaak goed in staat hun eigen problemen op te lossen.

Introvert of extravert

binnenvetter vijftigenmeer

probeer het op te schrijven

Zo weet ik nu, dat binnenvetters bijna altijd ook introvert zijn.  Niets mis mee. Heb respect voor elkaar; op wat voor manier je je ook uit (of niet). Ik ben soms juist jaloers op iemand die emoties binnen weet te houden. Eerst nadenkt en dan wat zegt. Zou dat karakter zijn? Vaak merk je dat binnenvetters een rijk gevoelsleven hebben. Ben je extravert en heb je je hart op de tong ben je soms te snel met je woorden. Laat je soms te snel zien hoe je denkt en wat je voelt. Je komt natuurlijk wel over als enthousiast, uitbundig en open. Vaak heb je spijt van het laten zien van je gevoelens. Probeer hier dan maar eens de gulden middenweg in te vinden. Een mengeling van beiden zou perfect zijn. Ratio en intuïtie gebruiken; bewustere keuzes maken.

Relaties

vijftigenmeer

ga samen wandelen

Als je in een relatie zit met iemand die zijn (of haar) gevoelens liever voor zich houdt, is dat lastig. Vooral als je zelf extravert en open bent. Zo veel te meer je aan iemand gaat trekken, des te meer kruipt iemand in zijn schulp. Wandelen of fietsen wil wel helpen. Zorg dat er geen afleiding is; ook als je samen op de bank zit. Neem de tijd. Praten is te leren. Deel vooral je eigen gevoelens en vraag niet naar gedachtes. Laat zien dat je jezelf kwetsbaar opstelt. Kijk kritisch naar jezelf en leg uit wat het met je doet. Ga niet zitten mokken. Als het allemaal niet lukt zou je iemand ook nog kunnen vragen zijn gevoelens op papier te zetten.