Life is a song, sing it

B12 injecties gestopt tijdens corona-pandemie

b12 injecties dokterB12 injecties en corona. Geen injecties met B12 via de huisarts. Veiligheidsvoorschriften die niet voor iedereen in Nederland hetzelfde zijn. Voor mij een gevalletje ‘red uzelf’. 

B12 injecties en corona

Vanmorgen een gesprek met mijn huisarts gehad omdat we zelf moeten zorgen voor onze B12 injecties.  Dit is wel schrikken kan ik je vertellen want je kunt toch zo maar niet bij de supermarkt gaan staan om te vragen wie er voor geleerd heeft om een intramusculaire injectie te geven? Op Facebook zie ik helaas veel mede-lotgenoten die hun B12 injecties niet krijgen. Hier is landelijk geen afspraak over want er zijn ook huisartsen en assistentes die het wel doen; ook in de provincie Groningen.

Ik heb een vitamine B12 opnamestoornis waardoor ik niet aan de pillen of smelttabletten kan. Zonder deze injecties gaan mijn klachten terugkomen en zal mijn immuunsysteem verzwakken. Ik wil niet meer terugvallen in extreme vermoeidheid en de alle daarbij behorende verminderde weerstand en andere risico’s. Daarom lijkt het mij niet verstandig dat de injecties gestopt worden. Mijn huisarts was voor mijn argumenten niet ontvankelijk.

Het was geen levensbedreigende situatie volgens hem, maar Hydroxocobalamine staat wel op de WHO lijst van essentiële medicatie.

Intramusculaire injectie

Gelukkig heb ik iemand gevonden (via via via) die gediplomeerd is en mij de injectie deze rode vloeistof wil geven. Zo’n IM spuit mag je niet zo maar zetten en ook niet zonder instructies bij jezelf doen. Een intramusculaire injectie is een injectie in de spier. Meestal in de buiten-bovenkant van de bil, de boven-buitenkant van de arm en de buiten-bovenkant van het bovenbeen. De spier moet ontspannen zijn en er zullen een aantal stappen gevolgd moeten worden voordat je prikt. Risico’s zijn bijvoorbeeld dat je in een bloedvat prikt. Als je dus zo maar wat in de rondte prikt kun je iemand ernstig in gevaar brengen met coma, verlamming van het been of de dood tot gevolg.

Subcutaan spuiten heeft geen zin bij chronisch B12 tekort, omdat de vloeistof zich dan veel te snel vermengd. Op die manier gaat er veel B12 verloren. Het B12 moet juist langzaam weglekken in de bloedbaan. Een dikke spier wordt daarom als opslagplaats genomen. De verdere details zijn in dit verhaal even niet interessant.

Supplementen

Tot mijn verbijstering werd me aangeraden om desnoods supplementen te nemen. Mijn lichaam (maagdarmkanaal) neemt sinds 2004 geen vitamine B12 meer op.  Ook nu zal mijn lichaam dat echt niet meer gaan doen. Mijn ondergrens was destijds nog maar 70 pmol/l . Ik had toen allerlei neurologische klachten en viel overdag soms zo maar in slaap. Je kunt je wel voorstellen dat ik niet terug wil naar deze situatie. Bij vermoeidheid word ik onhandig, ga ik vallen en beland in het meest ongunstige geval,  verpakt in  gips, thuis in de ziektewet.

De specialist (endocrinoloog) in het UMCG heeft me uitgelegd dat het absoluut geen zin heeft om B12 supplementen te slikken. Daarom krijg ik nu injecties en zal mijn leven daar afhankelijk van blijven. Gelukkig kon ik mezelf in deze corona-crisis redden. Mijn huisarts zal ik er niet meer mee lastig vallen. Ik ga er vanuit dat hij het zekere voor het onzekere wil nemen. Het verhaal heeft natuurlijk twee kanten. Ik belicht nu mijn kant. Op de facebookpagina van vele B12 lotgenoten staat dat de thuiszorg ze eventueel ook wel wil geven. Dat is dan maar weer de tip van flip.

Wie heeft er nog meer problemen om de spuit te krijgen? Deel het met ons en geef tips.

 

 

14 reacties

 1. Thea

  Jouw huisarts zal zeker bepaalde redenen hebben maar ik toch vind het niet correct. De meeste huisartsen hebben voor dergelijke handelingen een speciaal spreekuur.
  Wat weet de huisarts trouwens weinig van de situatie van zijn cliënten: dergelijke gegevens (geen supplementen etc.) staan in jouw dossier .

  • Herma Westerdiep

   Ik kan me voorstellen dat ze uit veiligheidsoverwegingen geen spuiten zetten. Dan moeten ze wel met een oplossing komen om mij te helpen. Het is medisch noodzakelijk. Kun je met hoofdletters in mijn dossier vinden.

 2. Margreeth

  Gek hoor, dat de huisarts dat nu niet doet. Ik werk zelf als doktersassistente en bij ons zijn alle noodzakelijke dingen toch steeds doorgegaan. Dus prikpil. hormooninjecties en ook vitamine B12 injecties. Lijkt mij wel noodzakelijke zorg……

  • Herma Westerdiep

   Ja dat vond ik ook het gekke. Niet alle huisartsen denken hier dus hetzelfde over. Volgens mij ook noodzakelijke zorg. Voor mij in ieder geval wel. Ik wil niet weer zo moe worden als ik ooit was.

 3. Lott

  Als wijkverpleegkundige kan ik je vertellen dat de wijkverpleging dit ook doet. Even contact met een thuiszorgorganisatie opnemen!

  • Herma Westerdiep

   Ja die tip had ik gekregen. Mocht ik in de problemen komen zal ik ze zeker bellen. Nu eerst die via via spuit gehad. Kan weer 4 weken verder.

 4. Vincent

  Ik zou je huisarts eens met je specialist (endocrinoloog) laten bellen. Wat bijscholing is hier niet overbodig…

  • Herma Westerdiep

   Ik was verbijsterd dat ik dit moest uitleggen. Volgens mij bestaat er toch ook zoiets als een dossier? Uitgebreid onderzoeken gehad in het UMCG … ik voel me erg in de steek gelaten.

 5. nicole orriens

  Jeetje, dat is inderdaad niet fijn zeg. Zoiets kun je toch niet zo maar zelf?

 6. Stella

  Hoi, ik krijg al meer dan 15 jaar iedere maand een injectie. Omdat ik al snel van het tripje naar de praktijk van de huisarts (de assistente deed het) af wilde heeft mijn man de injectie leren zetten. Heel prettig want ik ben na het eerste half jaar prikken nooit meer voor zo’n prik naar de praktijk geweest!

  • Herma Westerdiep

   Hoi Stella. Dat is fantastisch maar aangezien mijn man nou juist last heeft van naaldenangst, doe ik dat maar niet. Ik denk dat ik het uiteindelijk zelf wel wil leren om te voorkomen dat ik ooit weer in een zelfde situatie beland.

   • Stella

    Hoi Herma,
    Oeps, naaldenangst! Dan zou ik het inderdaad maar niet aan hem overlaten en het zelf leren. Je brengt me op een idee, want dat is natuurlijk het meest handig, van niemand afhankelijk zijn! Ik hoop dat het lukt én dat je dat nog met ons deelt! Groet Stella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑