Vijftigenmeer

Zomer: de periode waarin het te warm is om te doen waarvoor het in de winter te koud was

Zomertijd en Pasen

zomertijdDe zomertijd komt er weer aan. De klok gaat in dit Paasweekend een uur vooruit voor een periode van bijna 7 maanden. De oliecrisis heeft er voor gezorgd dat bijna ieder land de zomertijd gebruikt. Het gaat om geld besparen. Niet iedereen is er blij mee.

 

Zomertijd en de zon

De zon komt vroeg op in deze periode. Als je dan de klok vooruit zet, loopt de periode van het daglicht en de periode dat mensen wakker zijn, ongeveer gelijk. In de tijd van de Romeinen begon de dag als de zon opkwam. Lekker makkelijk.  Hoezo atoomklok? In 1916 voerden de Duitsers de zomertijd in om kolen te besparen. Nederland volgde, maar schafte het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog af. Toch herintroduceerden we de zomer- en wintertijd in 1977 vanwege de oliecrisis. De Verenigde Staten besloten in 2007 om de zomertijd drie weken eerder in te voeren in het kader van de klimaatveranderingen (besparing van 11 miljoen ton CO2).

Problemen

Kwekers en boeren moeten steeds rekening houden met de zomertijd. De planten trekken zich van de klok nl. niets aan. Koeien worden niet eerder wakker en ook andere dieren moeten gewoon gevoerd worden. zomertijd aapVooral kinderen en ouderen passen zich niet makkelijk aan de omschakeling aan. Zij hebben soms last van vermoeidheid; een soort jetlag gevoel. Risico op verslapen en gevaarlijk in het verkeer. Het aantal hartinfarcten stijgt in deze periode met maar liefst 5 procent. Vrouwen lopen hierbij iets meer risico dan mannen. Gelukkig daalt het aantal hartinfarcten na het ingaan van de wintertijd weer.

Wat kun je doen als je last hebt van de omschakeling?

  1. Ga voorafgaand aan de ‘omschakel-dag’ de hele dag (buiten) shoppen, tuinieren of sporten. Zorg dus dat je moe bent.
  2. Sta de dag na het ingaan van de zomertijd op een normale tijd op. Ook in de week erna. Zelfs als je moe bent, gewoon uit bed gaan. Je moet nu je best doen om het ritme te doorbreken. Ga, vooral in de vroege ochtend, naar buiten.
  3. Mijd de maandagochtenddrukte in het verkeer. Probeer in ieder geval genoeg slaap te krijgen. Vraag desnoods aan je baas of je iets later mag beginnen. Dit levert meer gemoedsrust op en mogelijk iets meer slaap.
  4. Als je gewend bent om een middagslaapje te doen zou je dagen na het ingaan van de zomer of wintertijd juist dat dutje een week lang moeten proberen over te slaan.

Extra slaap en kinderen

Er zijn ook mensen die helemaal geen last hebben van het tijdsverschil. Ik ben gelukkig eentje daarvan. Voor het naar bed gaan de wekkers opnieuw instellen en zomertijd slapendirect bij het opstaan leven in de nieuwe tijd.  Niet teveel bij stilstaan. De terugkeer naar de wintertijd geeft een uur extra slaap en met de zomertijd is het ’s avonds een uur langer licht … wat wil een mens nog meer. Overal is iets van te zeggen. Met de kinderen praatte ik er (toen ze nog heel klein waren) niet over. Ik zorgde dat ze tijdens zo’n omschakeling veel buiten konden spelen en deed de gordijnen ‘s avonds iets eerder dicht. Plan daarbij ook nog een rustige avond in. Ze hebben er beiden (destijds) nooit last van gehad. Flexibele kinderen of misschien een beetje geluk.

Hij die slaapt, is onbereikbaar; hij die droomt, bezit het onbereikbare …

3 reacties

  1. Vijftigenmeer?
    What about zestigenmeer?
    Zoek goede raad voor zestigenmeer mensen die na 11 uren vliegen last hebben van de 7 uren tijdverschil in de winter en (slechts) 6 uren tijdverschil in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑